Menu

Ciocolată. Morcovi. Ghimbir. Electrolux. Inspiration Food Marathon.

În timp ce pregăteam acest desert, vecina mi-a bătut la uşă şi mi-a adus cea mai cea lipie umplută cu dovlecei traşi la tigaie, usturoi, iaurt, pui. Mănânc şi aştept să se coacă baza din ciocolată neagră. Din când în când mă duc să verific ce fac Philip şi Jane.

Despre Philip şi Jane şi cum au intrat ei în viaţa mea voi scrie altă poveste. Acum este timpul să trec la fapte. Acum ori niciodată 😛

Cu ciocolata mă împac tare bine. Eu o iubesc, ea mă iubeşte, eu o doresc, ea mă doreşte. Mi-aduc aminte de zilele în care mâncam cu poftă ciocolată cu lapte şi cum, în timp, m-am îndreptat mai mult spre cea cu din ce în ce mai multă cacao. Pentru că e şi mai puţin dulce. Şi mai aromată. Şi mai voluptoasă.

Aveam în minte un tort cu lumânări din morcovi când am gândit acest desert. Cum am ajuns la o floare şi de ce este ea petrecerea mea, nu ştiu. Poate pur şi simplu pentru că mai toată viaţa le-am iubit pe ele florile, pe ei morcovii, pe ea ciocolata şi am vrut acum să le aduc împreună pentru Electrolux.

Fac ei ce fac, oamenii aceia dragi de la Electrolux şi Golin Harris şi ne inspiră. Şi ne dau de lucru. Ne aruncă într-o vâltoare de pofte, ne rostogolesc, ne învârtesc şi apoi ne liniştesc.

Şi cam aşa am păţit şi eu. Am citit mailul Roxanei, am tresărit, am scos carneţelul şi am scris idei. Doar că de la idee până la farfurie e cale lungă. Tot week-end-ul ocupat şi ziua mai scurtă nu mi-au permis să realizez fotografiile pe care le doream. Dar sper eu să spună în locul meu ce am vrut eu să fac aici. Vecina mea a venit după cinci minute să-mi spună că nu credea că va fi ceva de capul acestei combinaţii. Dar se pare că am convins-o. E o mare iubitoare de deserturi. Aşa că am un mare noroc că pot împărţi ce pregătesc cu ea, soţul şi soacra ei.

Aşadar, particip cu această reţetă la “Inspiration Food Marathon” organizat de Electrolux. Această primă ediţie se numeşte “I love chocolate party” şi sper că am început cu dreptul. De vă place, LIKE aici.

Ingrediente necesare pentru Brownie

200 g ciocolată neagră 75%
200 g unt 82%
8 ouă de prepeliţă
100 g zahăr muscovado
80 g făină de grâu albă
4 felii ghimbir glasat

Ingrediente sosul de caramel şi ciocolată albă şi decor

3 morcovi medii (cu tot cu codiţe şi frunze)
1 bucată de ghimbir de vreo 50 g
150 ml apă
100 g zahăr muscovado
50 ml smântână dulce
100 g ciocolată albă

Pentru executarea brownie-ului se urmează următorii paşi. Se porneşte cuptorul şi se lasă la 180 grade C.

Pe baie de aburi (bain Marie) se topesc împreună ciocolata neagră şi untul tăiat cubuleţe. Separat, se sparg ouăle de prepeliţă cu lama unui cuţit, se pun într-un vas adânc şi se bat spumă. Se adaugă zahărul muscovado şi se bat în continuare până se dizolvă zahărul.

Se lasă amestecul de ciocolată şi unt la răcit uşor. Apoi se adaugă ouăle, se omogenizează. Se lasă doparte.

Într-o cratiţă rezistentă la foc se pun la fiert apa şi zahărul muscovado. Se lasă la fiert până când începe să se lege siropul şi face un strat neuniform de spumă. Separat, se spală, se curăţă morcovii de coajă şi se cioplesc uşor să aibă forme frumoase (vă va ajuta foarte tare cuţitul de curăţat coaja). Se păstrează o parte din codiţă. Se pun morcovii în siropul de zahăr clocotind. Se adaugă felii de ghimbir spălat şi necurăţat de coajă.
Se lasă în sirop pe foc mic până se observă că spuma de la sirop acoperă uniform şi în strat gros totul. Dacă aveţi un termometru, acum siropul ar avea cam 105-110 grade C.

Se scot morcovii şi feliile de ghimbir si se păstrează caramelul.

feliile de ghimbir se taie cubuleţe şi se pun în compoziţia de ciocolată. Formele se ung cu ulei şi se toarnă compoziţia în ele. Eu am avut o formă de vreo 20 cm diametru şi 4 forme mici de tartă. Se pun la cuptor şi se lasă 10-15 minute cele mici şi 15-20 minute cea mare.

Se scot din cuptor şi se lasă la rece.

În acest timp, se repune pe foc caramelul aromat cu morcov şi ghimbir. Când începe să aibă spumă se toarnă uşor smântâna dulce. Se amestecă.
Se taie ciocolata albă, se ia crăticioara de pe foc şi se pune şi ea peste caramel şi smântână. Se amestecă uşor pentru topire şi omogenizare.

Plating: se întoarce forma de ciocolată pe farfurie şi se loveşte uşor fundul acesteia până când prăjitura se desprinde şi rămâne pe farfurie. Se toarnă sosul de caramel cald, se ornează cu morcovi şi eventual feliuţe de ghimbir.

Singurul lucru care a lipsit acestui desert ca să îl facă perfect (pe gustul meu) a fost aciditatea prea scăzută. Aşa că sugerez ca în caramel să adăugaţi o linguriţă de suc de lămâie sau de oţet balsamic înainte de a pune smântâna şi ciocolata albă.

25 Comments

  • sisterskitchen
    12 noiembrie 2012 at 12:23

    Minunat..bafta Catalina!

  • Lavinia
    12 noiembrie 2012 at 12:34

    Cata, esti o artista!

  • Cătălina
    12 noiembrie 2012 at 12:35

    Merci fetelor. O artistă beată de somn poate :))

  • Andreea
    12 noiembrie 2012 at 12:52

    Cata, ca de obicei gasesti tu niste combinatii care ne lasa cu gura cascata. Iar platingul e demential :).

  • Ana
    12 noiembrie 2012 at 13:14

    grozave combinatii! Bafta!
    Imi face cu ochiul tigaita aceea din aluminiu, ced ca e grozava (… si de scumpa 😀 )

  • Cătălina
    12 noiembrie 2012 at 13:42

    Buna Ana. este din cupru si a facut drum tocmai din Suedia 🙂

  • Andie
    12 noiembrie 2012 at 13:53

    You’re a freakin’ rockstar, that’s what you are.

  • Cătălina
    12 noiembrie 2012 at 13:55

    Freaking blushing. 😀

  • Bogdan
    12 noiembrie 2012 at 14:02

    Uhm… wow!! E o opera de arta ce-ai facut tu pe farfurie. Jos palaria 🙂

  • Mihai
    12 noiembrie 2012 at 15:00

    I see you’re out for a win! Felicitari!

  • Cătălina
    12 noiembrie 2012 at 15:06

    Multumesc baieti 🙂 Bafta Mihai!

  • Bogdanz
    12 noiembrie 2012 at 15:28

    Buna, pe mine ma intereseaza reteta vecinei…lipie umpluta cu dovlecei, pui, iaurt si usturoi. 🙂 Se poate? Ms.

  • Cătălina
    12 noiembrie 2012 at 15:31

    Dacă vrea Ţap îi fac post de bucătar musafir 😀

  • Alina
    12 noiembrie 2012 at 17:08

    M-ai dat pe spate cu reteta asta si cu fotografiile!Succes la concurs!

  • Ana
    12 noiembrie 2012 at 18:25

    Bravo, arată splendid!

  • Cristina
    12 noiembrie 2012 at 18:43

    Si reteta si pozele sunt superbe! Bafta!

  • Andreea
    12 noiembrie 2012 at 20:02

    Wow ce e aici…Minunatie, nici nu iti dai seama daca e de mancat sau daca e tablou 😀 Imi place ce ai facut aici 🙂

    Bafta multa!

  • Cătălina
    12 noiembrie 2012 at 20:04

    Mulţumesc mult Andreea. Baftă şi ţie!

  • Ile
    12 noiembrie 2012 at 21:21

    Ce idee tare!!! Bravo și baftă!

  • The Wandering Oltean
    12 noiembrie 2012 at 22:56

    Very nice!! Plating de nota 11

    Succes

  • iulia
    13 noiembrie 2012 at 1:38

    ce-i asta?? chiar nu inteleg nimic din cei aici…

  • Cătălina
    13 noiembrie 2012 at 4:26

    Este o prăjitură cu ciocolată, sos de caramel, ghimbir şi ciocolată albă decorată cu morcovi. Dacă vă referiţi la aşezarea în farfurie, acolo este un mic colţ dintr-o grădină. Am aranjat în două feluri dar pe acesta l-am păstrat pentru concurs. Sper că v-am lămurit. O zi frumoasă.

  • Poliana
    13 noiembrie 2012 at 9:03

    Minunate!! Multa bafta!

  • Caietul cu retete
    15 noiembrie 2012 at 9:31

    Ce frumos! Imi place tare mult cum le-ai prezentat.S ucces!

  • Cătălina
    15 noiembrie 2012 at 10:24

    Multumesc mult, bafta si tie. Tortul e minunat 🙂

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.