Menu

Ciocolată şi fructe exotice

Este 10 ianuarie şi o parte dintre voi ştiţi că la această dată se afişează reţetele celor ce participă la concursul organizat de Electrolux.

La primirea mailului de la Roxana (Diba) de la Gollin Harris, aproape că mi-a sărit inima din piept. „Ce provocare” mă gândeam, agitându-mă pe scaun. Apoi câteva zile mi-am notat toate ideile care îmi veneau în cap (combinaţii de cărnuri cu diverse sosuri şi garnituri, ciocolata sub diverse forme, sosuri dulci, fructe caramelizate şi tot aşa până m-am liniştit). Era vremea să o şterg în Finlanda la bărbat. Unde am şi dus la bun sfârşit una dintre idei plus două care nu erau pe listă. Cu ajutorul lui binenţeles. E bine uneori să găteşti liniştit fără să ai grija fotografiilor realizate în timpul pregătirilor (kiitos Juha) sau a unor amănunte care îţi scapă pe moment dar ţi le reaminteşte jumătatea (noroc că e şi el pasionat de bucătărie, mare minune dacă nu ajungem la 100 kg fiecare, în curând).

Aşadar, ca să nu mă abat prea mult de la cele ce vor urma, voi prezenta cât pot de clar ce am pregătit pentru acest concurs. Am avut sursă de inspiraţie pentru tipuri de tăieri, tehnici de lucru, modalităţi de manipulare a ciocolatei cartea primită cadou de ziua mea de la Juha.

Până acum există o mulţime de părţi frumoase legate de acest desert. A fost decis după câteva ore de „ciocostorming” cu Juha, realizat împreună cu el şi binenţeles, savurat alături de el în liniştea şi căldura casei în timp ce afară se desfăşura o ninsoare ca-n poveşti.

Ah, să nu uit totuşi: un comentariu aici sau un like la postul de pe pagina de Facebook a Kissthecook şi mă trimiteţi cu un kilometru mai aproape de Milano. 🙂

Desertul este compus din 4 părţi şi a fost gândit astfel încât să cuprindă corpolenţa ciocolatei negre, surpriza aromelor în prezenţa ciocolatei cu lapte, textura, culorile şi gusturile câtorva fructe şi nota suavă dată de sirop.

Ingrediente şi mod preparare pentru trufe de ciocolată cu lapte şi smochine

200 grame ciocolată cu lapte de cât mai bună calitate
30 grame unt
30 ml sirop de mentă (făcut în casă)
10 grame miere din flori
2 smochine
cacao pentru îmbracat trufele
(cam 2 linguri mari)

Se lasă untul la temperatura camerei până se înmoaie uşor. Ciocolata se taie mărunt şi se lasă deoparte. Cele două smochine se taie în jumătăţi iar miezul se scoate cu o linguriţă. Se toacă uşor.

Într-un vas cu fundul mai gros se pun siropul de mentă, mierea şi miezul smochinelor. Se lasă pe foc mic până se încălzesc (fără să fiarbă). Se ia de pe foc, se lasă la odihnit câteva minute şi apoi se încorporează rând pe rând câte o lingură- două de ciocolată. După acest procedeu, crema ar trebui să fie călâie (cam la 20 grade Celsius).
Se taie untul cubuleţe mici şi apoi se încorporează puţin câte puţin în cremă. Este important să amestecaţi totul uşor pentru a nu avea surprize neplăcute precum schimbarea texturii cremei sau întărirea ei rapidă.

Se pregăteşte o tavă mică (20 cm x 10) sau o casoletă de plastic, mai precis, se tapetează cu hartie de copt. Se toarnă compoziţia de ciocolată, se acoperă cu capac şi se lasă la frigider cel puţin 2 ore sau chiar peste noapte.

După ce s-a răcit şi întărit bine e timpul pentru modelarea trufelor. Care este cât se poate de simplă dar mozolicioasă (ca să zic aşa). Deşi va părea greu de modelat, ciocolata în contact cu pielea (o ciocolată bună ar trebui să înceapă să se topească la temperatura corpului uman) se va înmuia rapid. Puneţi o linguriţă din compoziţie în palme şi modelaţi rapid bile. Apoi transferaţi într-o farfurie întinsă în care aţi cernut un strat de cacao. Le rostogolţi uşor până când un strat de cacao fin le va îmbrăca cu totul. La nevoie mai cerneţi cacao.

Până la asamblare se lasă trufele la rece.

Ingrediente şi mod preparare pentru mousse de ciocolată neagră

100 grame ciocolată neagră (cel puţin 70% cacao)
50 ml lapte dulce 1,5- 3,5% grăsime
1 albuş de ou
2 gălbenuşuri de ou
15 grame zahăr

Ciocolata se taie în bucăţi mai mici şi se topeşte la bain marie sau la cuptorul cu microunde. Dacă alegeţi a doua varianta (cum am procedat eu) e bine să lăsaţi cuptoul la putere mică şi să verificaţi starea ciocolatei cam la fiecare minut. Nu este nevoie să o topiţi pe toată, dacă mai rămân bucăţi întregi se vor topi de la sine. Când este complet topită se lasă la răcorit.

Laptele se pune la încălzit. Nu se fierbe. Apoi se toarnă treptat în vasul cu ciocolată şi se amestecă uşor. Apoi se încorporează cele două gălbenuşuri. La acest moment am obţinut o cremă de ciocolată vâscoasă, corpolentă, lucioasă.

Albuşul de ou se bate tare împreună cu zahărul până formează vârfuri pe tel. Cu ajutorul unei palete sau tel se încorporează cu miscări uşoare în crema de ciocolată. Întâi o treime şi apoi restul cantităţii. Se toarnă în vase mici (ramekinuri) şi se lasă la rece peste 2 ore.

Ingrediente şi modul de preparare al siropului

200 ml apă
75 grame zahăr tos
15 grame zahăr demerara
(pentru culoare şi aroma specifică)
2- 3 rămurele de mentă
2- 3 felii de mango
2-3 felii de portocală
(cu tot cu coajă) sau 2- 3 fructe de kumquat

Într-un vas cu fund gros se pun apa, zahărul şi se pun la fiert molcom. Când zahărul e dizolvat şi siropul începe să bolborosească, se adaugă menta, zahărul demerara, feliile de mango şi feliile de portocală. Se lasă la foc mic 10 minute, se strecoară siropul şi se mai lasă 5 minute. se ia de pe foc şi se răceşte bine (dacă vă grăbiţi puneţi vasul cu sirop în alt vas în care este apă rece + gheaţă).

Ingrediente şi mode de preparare salată de fructe exotice

Aici cam toate ţin de imaginaţia fiecăruia, dar eu am ţinut neapărat să existe mango (pentru că este dulce- acrişor, uşor crocant şi superb aromat), grepfruit roz pentru gustul acru- amărui şi culoare, nectarine, pentru dulceaţa lor, smochine şi pitaya pentru textura şi aromele specifice.

1 pitaya
1 smochină
1 jumătate de grepfruit mic
1 jumătate de mango

Pentru partea de ornare am încercat mai multe variante (una Juha şi două eu). Important este să echilibraţi bine toate cele patru componente ale desertului astfel încât să simţiţi pe limbă toate aromele din acest preparat.

Pentru formarea mousse-ului de ciocolată neagră puteţi folosi pungă şi capete de ornat sau metoda pe care am aplicat-o eu: cu două linguriţe ţinute puţin în apă caldă treceţi mousse dintr-una într-alta până obţineţi forma dorită (în acest caz cea de ou ceva mai îngust).

Iar am scris o grămadă. Dar sper să vă fie de folos când doriţi să pregătiţi un desert fin şi nebunatic ca cel de faţă. Vă sfătuiesc să nu exageraţi cu mousse-ul când serviţi. este corpolent şi acoperă celelalte componente din desert.

Vă doresc un an cât mai bun şi vă mulţumesc pentru susţinere.

Note: 1. După ce curăţaţi şi tăiaţi fructele în formele dorite e bine ca pe cele mai sensibile (în cazl de faţă, nectarinele) să le daţi cu puţin suc de lămâie pentru a nu se oxida şi schimba culoarea. Cât timp lucraţi cu ele, lasăţi-le pe un prosop de hartie să-şi mai lase din sucuri.
2. Când păstraţi compoziţiile de ciocolată la frigider puneţi neapărat capac altfel acestea vor împrumuta şi alte mirosuri.
3. Dacă vreţi să folosiţi mentă la decor şi pare niţel ofilită, e de ajuns să o ţineţi câteva minute în apă rece şi îţi revine.

40 Comments

  • Ioana
    10 ianuarie 2012 at 13:21

    Drool, de cand le-am vazut, mama facea trufe din astea pe vremuri si sunt bomboanele mele preferate de ciocolata. Decat sa mananc altceva mai bine ma abtin pana la niste trufe. Deci, Catalina, trufe? 😛

    Vizual arata f bine si poza mea preferata este https://www.kissthecook.ro/wp-content/uploads/2012/01/mousse-trufe-salata-fructe-83-150×150.jpg

  • Georgiana&Iolanda
    10 ianuarie 2012 at 14:02

    Super reteta:)

    Succes, Catalina!

  • Cătălina
    10 ianuarie 2012 at 14:04

    Multumesc mult fetelor :*

  • Alice
    10 ianuarie 2012 at 14:53

    wow! bafta mare!

  • Nico
    10 ianuarie 2012 at 15:16

    Arata super !

  • Mihai
    10 ianuarie 2012 at 15:55

    You’re one tough competitor… Am stiut asta de cand a inceput concursul. Succes!

  • Cătălina
    10 ianuarie 2012 at 15:56

    Mulţumesc mult Mihai. Să ştii că desertul tău îmi face rău de tot cu ochiul dar aştept să vină vara să pot mânca şi îngheţată că nu am voie acum 😀

  • Alina
    10 ianuarie 2012 at 16:04

    WOW!Atat pot spune!Felicitari si succes!

  • Brindusa @ Cooking with my soul
    10 ianuarie 2012 at 19:03

    Foarte frumusel desertul. Fructe si ciocolata, exact combinatia castigatoare. Bafta.

  • Bubi
    10 ianuarie 2012 at 20:21

    Felicitari pentru ce a iesit din mainile tale!
    Iti doresc din suflet mult succes!

  • Antonina
    10 ianuarie 2012 at 22:13

    Cat poate fi de rafinat!! Minunat arata! Si delicios pe masura pozelor ! Bafta!!

  • Cătălina
    10 ianuarie 2012 at 22:25

    Multumesc Bubi si Anto 😉

  • Miriam
    10 ianuarie 2012 at 23:00

    Foarte fain. Eu te sustin 🙂

  • Cătălina
    10 ianuarie 2012 at 23:02

    Mulţumesc Miriam, când vine bebele?

  • Cristina
    11 ianuarie 2012 at 11:03

    Felicitari pt desert! Bafta multa!

  • Mihaela
    11 ianuarie 2012 at 11:13

    Habar nu aveam ca se pot face trufe acasa.
    Arata super desertul asta.

  • Elisabeta
    11 ianuarie 2012 at 12:21

    Desertul arata super, si cred ca este foarte gustos. Sunt sigura ca le vei atrage atentia asupra calitatilor tele. Meriti acest lucru, asa ca iti spun .

  • Cougar
    11 ianuarie 2012 at 14:43

    trufificheişăn!

  • Narcisa
    11 ianuarie 2012 at 15:23

    deci arată demenţial ce-ai făcut tu acolo.

  • Miriam
    11 ianuarie 2012 at 20:06

    @Catalina: In vreo 2 saptamani de acum 🙂 Thanks fro asking.

    Noi o sa jungem prin Romania cam dupa Pasti, la primavara. Iesim undeva? 🙂 P.S: Sa-mi zici (that goes for Ana too) daca vreti ceva anume de pe-aici (gen ingrediente and stuff care se gasesc mai greu prin tara). Bisous.

  • Cătălina
    11 ianuarie 2012 at 20:08

    Hehe, daca sunt in tara ne vedem cu cea mai mare placere 🙂 Si iti si spunem daca avem nevoie de ceva desi… momentan, eu personal nu mai am loc nici pentru ceea ce am :)).

  • Timea
    11 ianuarie 2012 at 23:16

    Arata super! Vreau si eu o bucatica mica 🙂 e tarziu nu de alta! super si pozele

  • nadaella
    11 ianuarie 2012 at 23:24

    imi lasa gura apaaaa! 🙂

  • Ana
    12 ianuarie 2012 at 10:26

    Imi place,e deosebit si rafinat! Succes!

  • Grațiela
    12 ianuarie 2012 at 20:58

    jos pălăria, baftă multă la concurs! 🙂

  • Sorin
    12 ianuarie 2012 at 22:27

    Of, la fiecare poză am înghițit în sec de câteva ori …

  • Emily
    12 ianuarie 2012 at 22:58

    arata minunat! Bafta draga mea!

  • Iolanda
    12 ianuarie 2012 at 23:19

    Arata grozav!

  • Ana
    13 ianuarie 2012 at 11:40

    Cand te intorci de la Milano, asteptam dubla #2 😀

  • Cătălina
    13 ianuarie 2012 at 11:59

    :)) OK, se face.

  • Popa Gigi
    13 ianuarie 2012 at 18:01

    Arata interesant. Pacat ca din poze nu reiese si savoarea. Bafta.

  • mirela
    13 ianuarie 2012 at 18:19

    Bafta Catalina!!!!!!!!!!

  • diana
    13 ianuarie 2012 at 23:28

    foarte delicat si yummy:) pare asa de simplu de facut, doar ca…. unii nu sunt atat de talentati:)
    felicitari si multa bafta!!!

  • Lorena
    16 ianuarie 2012 at 23:42

    moooor, vreau si eu!
    Bafta!

  • ioana
    17 ianuarie 2012 at 9:36

    magnet zici? unu in forma de briosa!
    iti tinem pumnii!

  • Bristena
    17 ianuarie 2012 at 11:29

    Minunat! Felicitari! Astept vedere de La Milano!

  • Maya
    19 ianuarie 2012 at 17:14

    Superb desert! Fura ochii si încînta papilele!

  • […] să nu uit! Vă mulţumesc pentru voturile şi comentariile la reţeta din 10 ianuarie Pe 14 februarie zbor la Milano! .gallery-item {width: 33%;} […]

  • […] Carmen a anunţat câştigătorii concursului organizat de Electrolux eu tocmai mă trezisem din anestezie, mă luptam cu ameţelile şi durerile care începeau să-şi […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.