Menu

Alivenci (Lunea – Găteşte Româneşte!)

„… pune poalele-n brâu, își suflecă mânicele, ațâță focul și s-apucă de făcut bucate. Face ea sarmale, face plachie, face alivenci, face pască cu smântână și cu ouă și fel de fel de bucate. Apoi umple groapa cu jăratic și cu lemne putregăioase ca să ardă focul mocnit.” Mai ştiţi bucata aceasta nu? Se aude şi acolo în spate Muntişor? Este un fragment din „Capra cu trei iezi” scrisă de Ion Creangă.
Lunea- Găteşte româneşte!, reprezintă o serie de reţete culinare româneşti culese, aduse şi scrise de diverşi blogeri culinari la invitaţia Alicei. Eu am dorit să propun acest desert românesc, la care am adăugat şi mere după cum de altfel veţi citi în continuare.

Cu vreo două săptămâni înainte de Crăciun, acelaşi Muntişor mă întreba dacă vreau să merg la un Ignat. Cum nu mai fusesem de ceva vreme şi aveam şi-o poftă nebună de… şorici, am acceptat fără să clipesc. Şi când a fost să ne strângem toţi să ne petrecem oleacă lângă mămăligă aburindă, ţuică fiartă şi binenţeles… pomana sacrificatei, am întrebat „lumea” gătitoare de pe Facebook: eu cu ce desert românesc să mă prezint la un aşa eveniment? Şi Lorena (Ignătescu) niciuna, nici două mi-a grăit: „Alivenci”. Cred că şi Miriam a propus ceva similar, însă Lorena mi-a trimis reţeta repejor.

Am făcut într-o tavă mare, fără să ştiu câte grade erau în cuptorul în care am copt (bănuiesc eu un 180 grade C) iar alivanca s-a mâncat pe înserat, acompaniată de vin fiert cu mirodenii.

Dar să vedem componentele:

3 ouă mari
10 linguri zahăr brun
(cam 120 grame)
7 linguri unt topit (sau ulei)
250 g mălai (cernut)
250 g griş
100 g făină
(cernută)
1 portocală (coajă ne interesează pe noi)
800 g iaurt gras
200 g brânză dulce moale sau ceva similar
(eu am folosit Quark)- opţional
200 ml lapte dulce
2 linguri zahăr

2 mere
50 g de unt
50 g zahăr

zeamă de lămâie (nu multă, o lingură- două)

În primul rând se încinge cuptorul. Dacă aveţi norocul meu şi veţi folosi un cuptorul cum era pe vremuri, fără gradaţii, daţi focul la mediu. Un cuptor în trepte carevasăzică, ar trebui reglat pe la 180 grade C.

Se topeşte untul în alb (adică nu uităm de el pe foc să se brunifice). Se bat zdravăn cele 3 ouă cu zahărul brun, apoi se adaugă untul topit.

Se cerne mălaiul şi se toarnă treptat peste ouă, amestecându-se vârtos. La fel se va întâmpla şi cu grişul (mai puţin partea cu cernutul).

Se pune iaurtul treptat şi se amestecă. Apoi şi brânza dulce. Când compoziţia este omogenă se adaugă uşor făina. Se rade coaja de portocală (sau se curăţă de pe fruct şi se toacă mărunt) şi se pune peste aluat (să-i zicem de acum). Se încorporează şi ea.

Se pregăteşte tava pentru copt (adică se unge cu unt şi se presară oleacă de făină), se toarnă compoziţia şi se bagă la cuptor pentru 40- 45 minute (sau până când devine galbenă- aurie la suprafaţă).

Când este aproape coaptă, se pune la fiert laptele dulce cu o lingură- două de zahăr.
Se scoate alivanca din cuptor şi se opăreşte cu laptele fierbinte.

Şi dacă tot nu vă mulţumesc toate chinurile acestea, curăţaţi de coajă şi cotoare cele două mere, tăiaţi-le cuburi şi caramelizaţi-le în unt, zahăr şi suc de lămâie. Adică se încinge untul bine, se aruncă merele şi în timp ce se desăvârşesc sfârâind, se adaugă zahărul şi sucul de lămâie. Se presară fierbinţi peste alivancă.

Se taie prăjitura cuburi şi se sacrifică pe altarul înfometaţilor de dulce. Amin 🙂

Notă: atenţie, tava în care am pregătit desertul este destul de mare (30 cm x 22 cm). Pentru tăvi mai mici adaptaţi cantităţile ingredientelor.

7 Comments

  • muntele
    9 ianuarie 2012 at 10:40

    în sfârșit văd și eu la tine o plăcintă de fructe cu carne.

  • Antonina
    9 ianuarie 2012 at 18:32

    Ce bunatate ai aici!!! N-am mai mancat de ceva vreme, ce-i drept facute de soacra-mea 😉 Super arata!

  • Cătălina
    9 ianuarie 2012 at 18:42

    Merci Antonina. Cred ca urmatoarele le fac fara faina. Am asa un sentiment c-or iesi mai bune :D.

  • muntele
    9 ianuarie 2012 at 18:44

    e ok, important e să nu le faci fără carne.

  • Lorena
    16 ianuarie 2012 at 23:14

    Sentimentul e bun, asa sa faci!!!
    Mmmmm, abia astept si eu taiatul porcului, am asa un sentiment c-o sa insotesc pomana porcului cu o alivanca 🙂

  • […] un preparat mai mult decat neaos, ce vine din vechea Moldova, cea atat de draga lui Creanga – Alivanca.    Dar mai bine sa o lasam pe Catalina sa ne spuna vreo cateva cuvintele, sa ne arate o Alivanca […]

  • Anca
    15 noiembrie 2013 at 14:38

    Imi place foarte mult prezentarea!Suna f bine si arata delicios,abia astept s-o incerc si eu.Multumesc!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.