
Lunea- Găteşte româneşte!, reprezintă o serie de reţete culinare româneşti culese, aduse şi scrise de diverşi blogeri culinari la invitaţia Alicei. Eu am dorit să propun acest desert românesc, la care am adăugat şi mere după cum de altfel veţi citi în continuare.
Cu vreo două săptămâni înainte de Crăciun, acelaşi Muntişor mă întreba dacă vreau să merg la un Ignat. Cum nu mai fusesem de ceva vreme şi aveam şi-o poftă nebună de… şorici, am acceptat fără să clipesc. Şi când a fost să ne strângem toţi să ne petrecem oleacă lângă mămăligă aburindă, ţuică fiartă şi binenţeles… pomana sacrificatei, am întrebat „lumea” gătitoare de pe Facebook: eu cu ce desert românesc să mă prezint la un aşa eveniment? Şi Lorena (Ignătescu) niciuna, nici două mi-a grăit: „Alivenci”. Cred că şi Miriam a propus ceva similar, însă Lorena mi-a trimis reţeta repejor.
Am făcut într-o tavă mare, fără să ştiu câte grade erau în cuptorul în care am copt (bănuiesc eu un 180 grade C) iar alivanca s-a mâncat pe înserat, acompaniată de vin fiert cu mirodenii.
Dar să vedem componentele:
3 ouă mari
10 linguri zahăr brun (cam 120 grame)
7 linguri unt topit (sau ulei)
250 g mălai (cernut)
250 g griş
100 g făină (cernută)
1 portocală (coajă ne interesează pe noi)
800 g iaurt gras
200 g brânză dulce moale sau ceva similar (eu am folosit Quark)- opţional
200 ml lapte dulce
2 linguri zahăr
2 mere
50 g de unt
50 g zahăr
zeamă de lămâie (nu multă, o lingură- două)
În primul rând se încinge cuptorul. Dacă aveţi norocul meu şi veţi folosi un cuptorul cum era pe vremuri, fără gradaţii, daţi focul la mediu. Un cuptor în trepte carevasăzică, ar trebui reglat pe la 180 grade C.
Se topeşte untul în alb (adică nu uităm de el pe foc să se brunifice). Se bat zdravăn cele 3 ouă cu zahărul brun, apoi se adaugă untul topit.
Se cerne mălaiul şi se toarnă treptat peste ouă, amestecându-se vârtos. La fel se va întâmpla şi cu grişul (mai puţin partea cu cernutul).
Se pune iaurtul treptat şi se amestecă. Apoi şi brânza dulce. Când compoziţia este omogenă se adaugă uşor făina. Se rade coaja de portocală (sau se curăţă de pe fruct şi se toacă mărunt) şi se pune peste aluat (să-i zicem de acum). Se încorporează şi ea.
Se pregăteşte tava pentru copt (adică se unge cu unt şi se presară oleacă de făină), se toarnă compoziţia şi se bagă la cuptor pentru 40- 45 minute (sau până când devine galbenă- aurie la suprafaţă).
Când este aproape coaptă, se pune la fiert laptele dulce cu o lingură- două de zahăr.
Se scoate alivanca din cuptor şi se opăreşte cu laptele fierbinte.
Şi dacă tot nu vă mulţumesc toate chinurile acestea, curăţaţi de coajă şi cotoare cele două mere, tăiaţi-le cuburi şi caramelizaţi-le în unt, zahăr şi suc de lămâie. Adică se încinge untul bine, se aruncă merele şi în timp ce se desăvârşesc sfârâind, se adaugă zahărul şi sucul de lămâie. Se presară fierbinţi peste alivancă.
Se taie prăjitura cuburi şi se sacrifică pe altarul înfometaţilor de dulce. Amin 🙂
Notă: atenţie, tava în care am pregătit desertul este destul de mare (30 cm x 22 cm). Pentru tăvi mai mici adaptaţi cantităţile ingredientelor.
- Alivenci (cu mere).
- Griş, mălai, lapte, oouă, brânză dulce, zahăr şi alte bunătăţi, în aşteptare.
- Se bat ouăle bine.
- Se adaugă zahărul brun şi se bat în continuare.
- Untul se pune la topit lent, fără să se ardă, şi după ce se răceşte binişor se toarnă peste ouă.
- Se amestecă apoi se pun pe rând şi se încorporează: mălaiul, grişul...
- ...iaurtul...
- ...brânza dulce...
- ...făina...
- ...şi coaja de portocale tocată mărunt dacă nu avem răzătoare.
- Se unge o tavă cu puţin unt peste care se cerne făină. Se toarnă compoziţia în tavă...
- "Dar când e gata?" Ciocio poate mânca multe deserturi fără să pună kilograme pe ea. Nu-i drept nu? (oftat din culise).
- Bănuies că temperatura în cuptor a fost undeva între 170- 180 grade C. Iar de ţinut am ţinut-o până s-a rumenit frumos. Imediat ce am scos-o din cuptor, am turnat lapte fierbinte peste alivancă.
- ...şi am lăsat-o să se îmbibe.
- Am stat eu şi m-am uitat la bucălata aista şi m-am gândit că-i lipseşte ceva... Nota mea personală.
- Aşa că am curăţat merele (de coajă şi cotoare), le-am tăiat cuburi, le-am băgat 2 linguri de zahăr brun şi puţin unt şi le-am pus la caramelizat pe foc blând.
- Se pun uniform peste alivancă şi se lasă la hodinit.
- Cât coceam eu la la bucătărie, afara pe pirostrii tatăl lui Nolo aruncase în ceaun carne de porc mai slabă şi mai grasă, ficat, rinichi, ceapă, ardei, mirodenii, care sfârâiau şi miroseau de numa! Iar Muntişor, ascuns de ochii lumii invârtea în alt tuci o mămăligă sănătoasă.
- Iaca dară şi masa 🙂
- Sănătoşi să fim 🙂
7 Comments
muntele
9 ianuarie 2012 at 10:40în sfârșit văd și eu la tine o plăcintă de fructe cu carne.
Antonina
9 ianuarie 2012 at 18:32Ce bunatate ai aici!!! N-am mai mancat de ceva vreme, ce-i drept facute de soacra-mea 😉 Super arata!
Cătălina
9 ianuarie 2012 at 18:42Merci Antonina. Cred ca urmatoarele le fac fara faina. Am asa un sentiment c-or iesi mai bune :D.
muntele
9 ianuarie 2012 at 18:44e ok, important e să nu le faci fără carne.
Lorena
16 ianuarie 2012 at 23:14Sentimentul e bun, asa sa faci!!!
Mmmmm, abia astept si eu taiatul porcului, am asa un sentiment c-o sa insotesc pomana porcului cu o alivanca 🙂
Lunea – Gateste Romaneste Invitat Catalina Zaharescu | Tara bucatelor
27 iulie 2013 at 23:12[…] un preparat mai mult decat neaos, ce vine din vechea Moldova, cea atat de draga lui Creanga – Alivanca. Dar mai bine sa o lasam pe Catalina sa ne spuna vreo cateva cuvintele, sa ne arate o Alivanca […]
Anca
15 noiembrie 2013 at 14:38Imi place foarte mult prezentarea!Suna f bine si arata delicios,abia astept s-o incerc si eu.Multumesc!