Menu

Pască (Lunea- găteşte româneşte!)

Mai corect era: pască românească pregătită de un finlandez. Pentru că dragul de Juha cu mâinile lui delicate a frământat, împletit şi umplut minunăţia de mai jos.
Binenţeles că i-a revenit lui sarcina „ingrată” de a munci la această reţetă pentru că el este meşterul la pâine şi cozonaci în familie.
Ştim că mai e ceva vreme până la Paşti dar… înţeleptul îşi face vara sanie şi iarna car. 🙂

Aşadar, reţeta de faţă a fost adaptată după cea de pe Gourmandine şi pregătită pentru „Lunea- găteşte româneşte!” trebşoară lansată de Alice, căreia îi mulţumim pentru invitaţie.

Ingrediente pentru pregătirea aluatului:

Aproximativ 550 g făină
125 ml apă călduţă
125 ml lapte călduţ
80 g unt nesărat
150 g zahăr tos

1 pliculeţ (7 g) drojdie uscată
1 ou
sare
coajă lămâie

Ingrediente pentru umplutură

300 g brânză dulce de vacă (sau ricotta)
1 pliculeţ zahăr vanilat
1 linguriţă rom brun
1 linguriţă coajă lămâie
10 g griş
25 g făină
2 ouă
100 g stafide

20 g zahăr (sau după gust, nouă nu ne place foarte dulce)

Ingrediente pentru uns:

1 ou
30 ml lapte dulce
miere (după coacere)

Cu o oră înainte de pregătiri, stafidele se lasă la înmuiat în apă.

Se pregăteşte întâi umplutura. Se amestecă brânza dulce cu zahărul, vanilia, romul şi coaja de lămâie. Când acestea sunt încorporate se adaugă ouăle, şi se continuă amestecatul. Se pun stafidele urmate de făină şi griş. Se amestecă până când se obţine o umplutură moale şi pufosă. Se lasă vasul la frigider, acoperit până este gata aluatul.

Se topeşte untul uşor, fără să se ardă şi se lasă la răcorit. Laptele şi apa se încălzesc puţin şi se amestecă. Se adaugă zahărul, oul şi coaja de lămâie. Apoi se pune drojdia uscată în făină şi acest amestec se adaugă peste ingredientele lichide. Spre sfârşit, se adaugă untul topit şi se încorporează.

Şi uite aşa am ajuns la următorul pas: cel în care aluatul se frământă bine până când devine nelipicios. Dacă mai cere făină puneţi puţin câte puţin frământând. Se acoperă vasul cu o cârpă curată şi se lasă la crescut cam o oră.

După acest răstimp, se pune aluatul pe masa de lucru sau planşeta înfăinată bine şi se taie în două (jumătăţi). Prima jumătate se întinde cu mâinile în tava de copt (rotundă, binenţeles). A doua jumătate se împarte în 3, executându-se tot atâte suluri egale ca grosime şi lungime din ele. Se împletesc şi se pun în tavă pe margine.

Se acoperă cu o cârpă curata şi se mai lasă la crescut cam 30 minute. Se încinge cuptorul la 175 grade C. Când a crescut bine se toarnă umplutura la mijloc şi se nivelează uşor. Se unge aluatul cu oul bătut şi amestecat cu lapte. Se bagă la cuptor şi se lasă la copt cam 45- 55 minute.

Când este bine rumenită, se scoate şi se unge uşor cu miere. Poftă bună!

5 Comments

  • Antonina
    16 ianuarie 2012 at 14:06

    Ce impletitura perfecta!!! Imi ploua in gura numai cand ma gandesc cat e de aromata branza!!

  • Juha
    16 ianuarie 2012 at 14:14

    The cheese was not perfect for this but worked out fine. Just couldn’t get my hands on ricotta at that time. 🙂

  • Heikki Tiensuu
    20 ianuarie 2012 at 10:31

    I can see big demonstrations in Bucharest. What is going on? It´s a winter in Finland finaly, and a lots of snow.

  • Cătălina
    20 ianuarie 2012 at 14:49

    People are out in the streets protesting because of some new law project but mainly because of the politicians corruption, taxes, president and so on.

    I miss you 🙂 and I am glad I could see some snow this winter cause here we have not any yet.

  • […] că Juha se pricepe la cozonaci, pască, pâine, clătite, clătite finlandeze şi cam tot ce înseamnă copt şi frământat îi iese de […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.