Menu

Fattoush – salata „cu toate legumele” din Liban

Fattoush seamănă desul de mult cu salatele pe care le fac mamele noastre vara, în care adună toate legumele proaspete şi suculente din grădină. Dar seamănă mai mult la aspect, căci este mai aromata şi răcoritoare. Ştim că Libanul şi zonele arabe sunt ceva mai călduroase, aşa că trebuie să fie.

După ce am făcut prima rundă de mâncăruri arăbeşti, frate-miu m-a tot bătut la cap cu tabouleh-ul şi mai că nu m-a anunţat că trebuie să-i fac. La puţin timp am pus reţeta de mutabbal pe site şi Rux mi-a spus că există o variantă cu suc de rodii de care îi e tare dor (o să aduc completările necesare în articolul original ca să ştiţi cum să o faceţi si pe asta). Cu ajutorul celor două pretexte am mai făcut o seara arăbească, în care pe lângă mutabbal cu suc de rodii, tabouleh, ayran am mai pregătit fattoush, warak enab, humus şi un nişte prăjiturele pe numele lor namoura (nu vă faceţi griji, încet, încet reţetele vor apărea pe aici toate).


Să trecem deci la fattoush-ul nostru, pentru care avem nevoie de:
3 lipii libaneze prăjite (dintre cele medii/mici)
4-5 frunze de salată (dintre cele care se găsesc la noi, iceberg sau chinezească, salata românească se oxidează prea repede)
3 roşii tari (dar totuşi coapte)
3 castraveciori
o legătură mare de ridichii (10-12 bucăţi)
4 cepe verzi
1 ardei verde
o ceapă roşie
100ml zeamă de lămâie
4 căţei de usturoi
o legătură de mentă
o legătură de pătrunjel
100ml ulei de măsline
o linguriţă de sumac (se găseşte prin băcăniile arăbeşti)
o linguriţă de sare

Pentru început, pregătim lipiile crocante prăjite. Tăiem lipiile în cubuleţe de 1,5-2 cm, le punem într-o tavă, le ungem cu puţin ulei de măsline şi le dăm la cuptor la 200g până se rumenesc puţin. La mine a fost nevoie de 20min.

Între timp, spălăm legumele şi le curăţăm de părţile necomestibile. În cazul castraveciorilor, dacă nu au coaja amăruie, vă recomand să o păstraţi. Tocăm apoi legumele: ceapa verde în bucăţele lungi de ~0,5 cm, roşiile în cubuleţe de ~1,5 cm latura, castraveciorii mai întâi pe lung în două şi apoi cubuleţe şi ei, ridichiile rondele, salata verde pătrăţele de ~3 cm pe latură, ardeiul verde în cubuleţe de 2 cm iar ceapa roşie mărunt.

Tocăm apoi verdeaţa mărunt, pătrunjelul şi menta. Punem totul într-un bol şi amestecăm bine. Tocăm apoi usturoiul cât mai fin şi-l adăugăm peste salata.

Stoarcem 3-4 lămâi, până adunăm 100 ml de zeamă (puţin sub jumătate de cană). Peste zeama de lămâie turnăm uleiul de măsline şi o linguriţă de sare. Amestecăm dressing-ul şi-l adăugăm peste legumele tocate peste care punem şi bucăţelele de lipie prăjite şi crocante şi o linguriţă de sumac. Amestecăm bine salata şi servim alături de mutabbal şi humus.

ATENŢIE! Dacă aţi pregătit salata cu ceva timp înainte de masă, dressingul, bucăţelele de lipie prăjite şi sumacul se adaugă doar înainte de a mânca efectiv pentru că altfel legumele se vor oxida şi bucăţelele de lipie înmuia.


Pozele sunt facute de Radu, multumim.

2 Comments

  • […] că în ziua în care am avut seara arăbească planificată mai trebuia să fac warak, tabouleh, fattoush, hummus, mutabbal şi ayran-uri, prăjitura trebuia să fie cât mai simplă, ca să mă incadrez […]

  • […] libaneze din Bucureşti şi îmi plăcea tare. A mers de minune cu salatele (tabouleh şi fattoush) şi lângă un pahar rece de ayran cu mentă şi usturoi, de data asta făcut cu lapte de oaie şi […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.