Menu

Warak Enab Bi-Zayt – sărmăluţe arăbeşti

Warak Enab Bi-Zayt - sărmăluţe arăbeştiCând te uiţi la bucăţăria tradiţional românească şi la obiceiurile din preajma sărbătorilor mai că ai jura că sărmăluţele sunt invenţia noastră. Cum să vă zic, nu e aşa, chiar deloc. Ele vin de la arabi, aduse la pachet de turci, căci ei când veneau să se războiască cu moldovenii noştri, veneau cu mâncărica la pachet pregătită de domniţele turcoaice. Arabii le fac mult mai răcoroase decât noi, sunt mai degrabă un antreu sau un fel de mâncare uşor. Eu am făcut chiar varianta vegetariană, care poate fi servită şi rece.

Warak Enab Bi-Zayt e varianta de sărmăluţe din zona Libanului, conţine mult pătrunjel şi mentă, zeamă de lămâie şi roşii iar gustul e total diferit de varianta românească. Singurul lucru care seamănă mult e modul în care arată şi faptul că are în compoziţie şi orez. Dar, să vă las să vă convingeţi :).


Pentru Warak Enab Bi-Zayt, ne trebuie aşa:
un borcan de foi de viţă conservat sau vreo 40 de bucăţi proaspete şi opărite (dacă folosim foi de viţă conservate, avem grijă să nu fie prea sărate, caz în care le ţinem 1-2 ore în apă)
4 legături de pătrunjel
1 legătură de mentă
jumătate de cană de orez
1kg de roşii
2 cepe
2 cartofi mari decojiţi
1 linguriţă de sare
1 linguriţă de ienibahar măcinat
1 linguriţă de scorţisoară
1 linguriţă de piper alb
1 cană de ulei de măsline
3/4 dintr-o cană cu zeamă de lămâie
3 căni de apă

Spălăm orezul, îl scurgem de apă şi îl puntem într-un bol mare. Apoi tocăm ceapa mărunt şi o punem într-un alt castron împreună cu o linguriţă de sare şi frecăm bine cu mâna, după care punem ceapa peste orez. Tocăm roşiile cubuleţe şi le punem şi pe ele peste orez şi ceapă. Tocăm pătrunjelul şi menta pe care le adăugăm tot peste legume.

Stoarcem câteva lămăi, cât să adunăm 3 sferturi de cană de zeamă. Turnăm jumătate din zeama de lămâie şi jumătate de cană de ulei de măsline peste amestecul de legume şi adăugăm scorţisoara, ienibaharul şi piperul alb. Amestecăm bine. Bun, ăsta ne e amestecul cu care vom umple foile de vită. Este destul de zemos, aşa că vă recomand să-l puneţi într-o sită pe care s-o puneţi într-un castron (ca să colectaţi zeama pe care apoi să o puneţi în oală). Eu n-am făcut aşa şi tare m-am chinuit.

Următorul pas este să pregătiţi oala, una de mărime mijlocie ar fi cea mai potrivită. Pe fundul oalei puneţi rondele de cartofi, să nu se lipească rulourile cu legume şi să nu fie prea aproape de foc. Peste rondelele de cartofi turnaţi cealaltă jumătate din cana de ulei de măsline, nu vă faceţi griji, se va ridica oricum la suprafaţă.

Pasul următor este realizarea efectivă a rulourilor: întindeţi pe suprafaţa de lucru o foaie de viţă, puneţi în mijlocul ei o lingură de compoziţie şi rulaţi foaia. Apoi, luaţi ruloul în mână şi indesaţi capetele rămase înspre interior. Exact ca la sărmăluţele româneşti. Rulourile se pun în oală peste rondelele de cartofi, ordonate frumos, fără să lăsăm spaţii între ele şi fără să le înghesuim. Când am terminat de rulat, acoperim cu câteva foi de viţă şi turnăm deasupra jumătatea de cană de zeamă de lămâie şi 3 căni de apă.

Acoperim cu o farfurie întoarsă de mărime potrivită, ca să fiarbă mai liniştit şi să nu se desfacă. Fierbem la foc mic 45 de minute – o oră. După ce a trecut timpul de fiert, oprim focul şi scoatem sărmăluţele arăbeşti din zeamă.

Se servesc calde sau reci, garnisite cu bucăţi de lămâie. Mie mi-au plăcut mai mult călduţe.


Pozele sunt facute de Radu, multumim.

3 Comments

  • Hrisi
    22 octombrie 2010 at 5:44

    Gustos, frumos si sanatos. Ce ne putem dori mai mult? Sa le savuram, bineinteles, desi din fotografii deja parca simtim gustul.
    Voi incerca cat de curand. Multumesc!

  • Ana
    22 octombrie 2010 at 8:19

    Mersi fain 🙂

    Sunt delicioase, cu totul altceva decat ne-am astepta dupa cele romanesti. Parfumate si racoritoare .. mniam 😡

  • […] Namoura. Pentru că în ziua în care am avut seara arăbească planificată mai trebuia să fac warek, tabouleh, fattoush, hummus, mutabbal şi ayran-uri, prăjitura trebuia să fie cât mai simplă, […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.