
Provocarea a fost să o fac şi pe Cătă să mănânce, fiind dintre chestiuţele despre care mă anunţase că nu-i plac.
Pentru hummus avem nevoie de:
550g năut boabe (eu am folosit două conserve din cele care se găsesc în comerţ, nu m-au dezamăgit deloc)
aprox 150ml zeamă de năut (după gust)
5-7 linguri de zeamă de lămâie (după gust)
8 linguri de pastă de susan Tahini
4 căţei de usturoi
jumătate de linguriţă de sare
8 linguri de ulei de măsline
boia dulce / sumac, ulei de măsline, seminţe de pin pentru ornat
Procesul tehnologic este extrem de simplu:
Scurgem boabele de năut de zeamă şi păstrăm zeama deoparte, ne va trebui. Zdrobim puţin usturoiul cu sare într-un mojar. Stoarcem 1-2 lămâi.
Punem în robotul de bucătărie boabele de năut, jumătate de cană de zeamă de năut, 4 linguri de zeamă de lămâie, pasta de susan Tahini, usturoiul frecat cu sare şi uleiul de măsline şi amestecăm bine. Gustăm, dacă e prea vâscoasă compoziţia mai adăugăm zeamă de năut şi zeamă de lămâie până când e pe placul nostru.
Îl păstrăm la frigider până îl servim. Înainte de a-l pune pe masă cu toate bunătăţile, îl ornăm cu boia de ardei dulce (sau sumac), ulei de măsline şi seminţe de pin.
Cătă până la urmă a mâncat 🙂
- Ingredientele pentru hummus
- Strecurăm boabele de năut şi păstrăm zeama
- Pisăm 4 căţei de usturoi
- Stoarcem o lămâie şi îi colectăm zeama
- Punem boabele de năut în robotul de bucătărie
- Adăugăm în robot peste năut usturoiul, pasta de susan, zeama de lămâie şi uleiul de măsline
- Adăugăm jumătate de cană de zeamă de năut pentru început
- Amestecăm bine
- Când am ajuns la consistenţa dorită, punem hummus-ul într-un castron
- Presărăm boia dulce sau sumac
- Ornăm cu ulei de măsline şi seminţe de pin
- Poftă bună!
- Mnom mnom mnom
- Rux, Dan şi desfăşurarea trupelor libaneze: fattoush, mutabbal, hummus, tabouleh, warak enab
- În jurul mesei cu bucate libaneze.
Pozele sunt facute de Radu, multumim.
7 Comments
Emmma
26 octombrie 2010 at 8:328 linguri de Tahina?? eu daca pun o lingura deja simt ca e prea mult. Dar pasta mea de susan (cumparata de la Billa, parca) este ceva mai inchisa la culoare. Trebuie sa caut si alte nuante 😀
Ana
26 octombrie 2010 at 8:47Exista multe variante, inclusiv cea in care se completeaza cu apa in loc de zeama de naut, treaba pe care eu o consider o blasfemie, apa chioara in mancare se adauga doar la fierbere dupa mine, dilueaza aromele.
Eu o prefer de departe pe care cu mai mult tahini. Si altii prefera la fel (de exemplu: Florin), astfel hummusul iese mai cremos si mai fin.
doina
26 octombrie 2010 at 10:16Este o minunatie. Am primit si eu o portie. Mai astept cateva…. pana ma voi hotari sa incerc si eu in bucatarie asa ceva.
BRAVO!
Namoura – prăjitură arăbească « KissTheCook
28 octombrie 2010 at 8:23[…] « Hummus – celebrul aperitiv arăbesc Arăbească Deserturi 28 Octombrie 2010 Niciun comentariu Bucatar: […]
Cătălina
13 noiembrie 2011 at 11:24Cata e fan humus acum 🙂
Ana
13 noiembrie 2011 at 11:48De ce oare nu mă miră? 😀
angi
20 martie 2013 at 14:55am facut humus din naut luat de la plafar
si tahini din seminte de susan si a fost o nebunie