Menu

Hummus – celebrul aperitiv arăbesc

Hummus - celebrul aperitiv arăbescCu ocazia serei arăbeşti pe care m-au convins Rux şi frate-miu să o fac, mi-am zis că trebuie sa fac şi hummus ca să completeze seria de pe site. Până atunci îl mâncasem doar pe la restaurantele libaneze din Bucureşti şi îmi plăcea tare. A mers de minune cu salatele (tabouleh şi fattoush) şi lângă un pahar rece de ayran cu mentă şi usturoi, de data asta făcut cu lapte de oaie şi bivoliţă.

Provocarea a fost să o fac şi pe Cătă să mănânce, fiind dintre chestiuţele despre care mă anunţase că nu-i plac.


Pentru hummus avem nevoie de:
550g năut boabe (eu am folosit două conserve din cele care se găsesc în comerţ, nu m-au dezamăgit deloc)
aprox 150ml zeamă de năut (după gust)
5-7 linguri de zeamă de lămâie (după gust)
8 linguri de pastă de susan Tahini
4 căţei de usturoi
jumătate de linguriţă de sare
8 linguri de ulei de măsline
boia dulce / sumac, ulei de măsline, seminţe de pin pentru ornat

Procesul tehnologic este extrem de simplu:

Scurgem boabele de năut de zeamă şi păstrăm zeama deoparte, ne va trebui. Zdrobim puţin usturoiul cu sare într-un mojar. Stoarcem 1-2 lămâi.

Punem în robotul de bucătărie boabele de năut, jumătate de cană de zeamă de năut, 4 linguri de zeamă de lămâie, pasta de susan Tahini, usturoiul frecat cu sare şi uleiul de măsline şi amestecăm bine. Gustăm, dacă e prea vâscoasă compoziţia mai adăugăm zeamă de năut şi zeamă de lămâie până când e pe placul nostru.

Îl păstrăm la frigider până îl servim. Înainte de a-l pune pe masă cu toate bunătăţile, îl ornăm cu boia de ardei dulce (sau sumac), ulei de măsline şi seminţe de pin.

Cătă până la urmă a mâncat 🙂


Pozele sunt facute de Radu, multumim.

7 Comments

  • Emmma
    26 octombrie 2010 at 8:32

    8 linguri de Tahina?? eu daca pun o lingura deja simt ca e prea mult. Dar pasta mea de susan (cumparata de la Billa, parca) este ceva mai inchisa la culoare. Trebuie sa caut si alte nuante 😀

  • Ana
    26 octombrie 2010 at 8:47

    Exista multe variante, inclusiv cea in care se completeaza cu apa in loc de zeama de naut, treaba pe care eu o consider o blasfemie, apa chioara in mancare se adauga doar la fierbere dupa mine, dilueaza aromele.

    Eu o prefer de departe pe care cu mai mult tahini. Si altii prefera la fel (de exemplu: Florin), astfel hummusul iese mai cremos si mai fin.

  • doina
    26 octombrie 2010 at 10:16

    Este o minunatie. Am primit si eu o portie. Mai astept cateva…. pana ma voi hotari sa incerc si eu in bucatarie asa ceva.
    BRAVO!

  • […] « Hummus – celebrul aperitiv arăbesc Arăbească Deserturi 28 Octombrie 2010 Niciun comentariu Bucatar: […]

  • Cătălina
    13 noiembrie 2011 at 11:24

    Cata e fan humus acum 🙂

  • Ana
    13 noiembrie 2011 at 11:48

    De ce oare nu mă miră? 😀

  • angi
    20 martie 2013 at 14:55

    am facut humus din naut luat de la plafar
    si tahini din seminte de susan si a fost o nebunie

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.