Menu

Salată de pătrunjel arăbească – Tabouleh

Salata pe care o să v-o prezint în rândurile ce urmează este de vină pentru această mică serie de mâncare arăbească. În urmă cu mai multe luni de zile, la cantina la care mănânc în fiecare zi lucrătoare, aveau tabouleh, cum sunt curioasă şi pofticioasă din fire am luat să incerc şi eu, destul de sceptică, pătrunjelul mi se pare o plantă prea aromată ca să o poţi face salată aşa simplu. Ehhh, m-am înşelat şi încă grav, pătrunjelul merge excelent făcut salată!

După încă două – trei porţii răspândite în timp, căci la cantina Yuppies din Pipera nu se mănâncă zilnic acelaşi lucru, am notat numele ca să studiez reţeta. Am găsit repejor ingredientele, simple simple până la bulgur (un fel de grâu zdrobit mai mare sau mai mărunt), despre care am aflat în cele din urmă că s-ar găsi pe la băcăniile arăbeşti, aşa că m-am aprovizionat de la cea de la Drumul Taberei 34. Între timp pot să vă anunţ că au şi la magazinaşul din incinta „restaurantului” Naser de vis-a-vis de Piata Domenii.


Bun, ingredientele pentru tabouleh aşadar.
6 legături de pătrunjel medii sau 4 mari
1 legătură de mentă (cam cât vând la supermarketuri gen Mega Image intr-o punguliţă este suficient)
6 roşii micuţe (5-600g)
1 ceapă roşie mare sau două mai mici
jumătate de cană de bulgur
zeama de la două lămâi
6 linguri de ulei de măsline
sare
piper

Pentru început trebuie să lăsăm bulgur-ul la înmuiat, deci e bine să ne apucăm cu vreo două ore înainte. În mai toate reţetele pe care le-am găsit se recomandă înmuierea lui în apă caldă sau rece, pentru ca mai apoi să recomande înlăturarea sucului de la roşii. What a waste! Florin de la Crazy Mother Cooker recomandă înmuierea lui în sucul de la roşii şi aşa vă recomand şi eu (mulţumim pentru idee, Florin!).

Bun, deci purcedem la a tăia roşiile mărunt (cubuleţe) adunând şi toată zeama şi depozitând totul într-un castron. Adăugăm bulgur-ul, amestecăm bine, acoperim castronul cu folie alimentară şi apoi îl trimitem în frigider pentru o oră – două.

După ce timpul a trecut, scoatem castronul din frigider, mai amestecăm în el o dată şi adăugăm pătrunjelul şi menta tocate mărunt şi ceapa tocată cubuleţe. Amestecăm bine.

Separat, într-un castronel, amestecăm zeama de la cele două lămâi cu uleiul de măsline, jumătate de linguriţă de sare şi un praf de piper. Cu acest amestec stropim salata şi mai amestecăm o dată. Acoperim şi o lăsăm la odihnit în frigider pentru cel puţin 15 minute.

Se serveşte cu pita arăbească pe care v-am prezentat-o zilele trecute şi cu alte bunătăţi arăbeşti pregătite de voi.

Să aveţi poftă!


Pozele sunt făcute tot de Radu, aveţi grijă zic :).

19 Comments

  • matei
    3 septembrie 2010 at 13:07

    norocos Raducu sa aiba o prietena care gateste balamucuri d-astea bune. deci, felicitari, Ana, dar felicitari de 2x pentru Raducu!!!!! :))

  • Radu
    3 septembrie 2010 at 13:41

    Las’ ca vedeti voi raducu! :))

  • Ana
    3 septembrie 2010 at 13:45

    Hai mah Raducule, in loc sa zici mersi pentru felicitarile primite si nu mai zic, poate si pentru bucate… dar poate nu ti-au placut de fapt.

    Matei, mersi frumos :D.

  • Radu
    3 septembrie 2010 at 13:46

    I’m going back to Italia. Arrivederci.

  • Radu
    3 septembrie 2010 at 13:55

    De contrazis nu l-am contrazis pe Matei. Transpare chiar un pic de invidie in acele randuri.
    -Chiar ma duc in Italia, dar promit sa vin inapoi. Aia n-au nici cea mai vaga idee despre cum se face mancarea, o sa ii trimit la voi. Sheesh, macaronarii.

  • Ana
    3 septembrie 2010 at 13:59

    Simt un pic de ironie in randurile tale, Raducule. Sa ai pofta la pizza si paste 🙂

  • Cosmin
    6 septembrie 2010 at 13:30

    iau eu portia lui Raducu 😀

  • Ana V
    7 septembrie 2010 at 9:47

    Ana, mersi pentru ideea grozava! Am incercat aseara, impreuna cu reteta de vinete cu trei feluri de branza a Catalinei si a iesit super! Yam!

  • Ana
    7 septembrie 2010 at 19:00

    Multumesc frumos Ana! Si eu sunt un mare fan al acestei salate.

  • […] Mother Cooker căruia ţin să-i mulţumesc pe această cale. Se serveşte cu succes alături de o salată libaneză tabouleh, o lipie arăbească şi un pahar de ayran […]

  • […] ce am făcut prima rundă de mâncăruri arăbeşti, frate-miu m-a tot bătut la cap cu tabouleh-ul şi mai că nu m-a anunţat că trebuie să-i fac. La puţin timp am pus reţeta de mutabbal pe […]

  • Ioana Grecu
    19 octombrie 2010 at 14:37

    Meh, facusi salata mea preferata si eu nu fusei, ce nenorocire, pt mine, adica 😛

  • Ana
    22 octombrie 2010 at 8:20

    Ioana, la cat de usor se face, m-as mira sa nu te descurci. Dar, oricum fac destul de des, daca e in cadru organizat vei fi pe lista, daca e in cadru dezorganizat si actiunea se intampla spontan, iti trimit oricum 😀

  • […] pe la restaurantele libaneze din Bucureşti şi îmi plăcea tare. A mers de minune cu salatele (tabouleh şi fattoush) şi lângă un pahar rece de ayran cu mentă şi usturoi, de data asta făcut cu […]

  • […] Pentru că în ziua în care am avut seara arăbească planificată mai trebuia să fac warek, tabouleh, fattoush, hummus, mutabbal şi ayran-uri, prăjitura trebuia să fie cât mai simplă, ca să mă […]

  • […] sau negre si nu refuz nici guliile. Plus o salata de patrunjel arabeasca-Tabouleh ( reteta o gasiti AICI) nu o refuz niciodata pentru ca mi se pare tare buna si […]

  • Leahu Mariea
    26 aprilie 2013 at 13:45

    Arata bine!

  • mihai
    5 septembrie 2013 at 13:27

    Griul faramitat se inmoaie cca 30 de minute, inainte de a-l pune in salata. Scurs de apa.

    Deprinderile in utilizarea cutitului (la cel mare) lasa de dorit.

  • Cătălina
    5 septembrie 2013 at 14:29

    Grâul se inmoaie în sucul roşiilor timp de o oră- două. 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.