Menu

Bombă calorică cu ciocolată neagră şi caramel

Câteodată prietenii mă întreabă dacă le pot face prăjituri pentru aniversări. Fiecare cerere de acest gen mă bucură pentru că fiecare este o provocare în sine. Nu cred că am făcut de două ori acelaşi menu sau tort.

Mi se pare important ca acel dulce sau sărat să fie pe măsura personalităţii celui/ celei pentru care îl fac.

Dar iată că într-o zi după ce am intrat pe site-ul Lindei, pur şi simplu nu m-am putut abţine şi cu pofta cât casa am întrebat-o pe Ioana scurt şi răspicat dacă vrea acest desert de ziua ei. N-am mai aşteptat să mă întrebe ea dacă îi pot face ceva. Pur şi simplu m-am lăsat condusă de mâna destinului (şi a caloriilor) şi cu stele de Sandy Belle în ochi am atacat.

Aşa că într-o zi de 4 martie anul acesta munceam cu spor şi mare curiozitate la bombă. Ce valuri de brânză aromată cu vanilie şi lapte condensat, de caramel cu lapte, de ciocolată neagră cu lapte de cocos mi-a fost dat sa fac: le turnam de sus rând pe rând în tavă şi savuram fiecare dună dulce şi vâscoasă.

Staţi un pic. Mi-a venit apă în gură.

Aşa. Să revin. Am lucrat baza şi am lăsat-o peste noapte la întărit. Iar a doua zi, dis-de-dimineaţă am compus caramelul cu unt şi lapte şi ganache-ul cu lapte de cocos (am realizat atunci că nu mai aveam smântană dulce aşa că a fost prima idee care mi-a venit în minte şi a care a şi funcţionat).

Pentru o tavă de 28 cm diametru avem nevoie de următoarele:

Ingrediente pentru cheesecake (baza)

300 g biscuiţi Oreo– Linda e nordică, prăjitura e gotică (aşa, pe gustul meu)
100 g unt
800 g brânză proaspătă
(fresh cheese/ mascarpone/ ricotta/ philadelphia etc)
1 cutie lapte condensat îndulcit
100 g zahăr alb tos
4-5 linguri suc lămâie
2 linguri extract vanilie
(sau o păstaie de vanilie sau un plic de zahăr vanilat)
3 ouă mari
100 g ciocolata neagră
(peste 60% cacao)
Câteva rămurele de mentă

Ingrediente pentru caramel

200 ml lapte gras sau smântână dulce grasă (sau lapte de cocos)- pentru o mai bună fluiditate sub crustă de ganache recomand lapte gras (3.5%)
200 g zahăr
30 g unt

Ingrediente pentru ganache de ciocolata

100 ml lapte cocos sau smântână dulce de 32%
100 g ciocolată neagră
(peste 60% cacao)

Pentru decor

15-16 nuci pecan (migdale/ nuci normale, după preferinţă)

Întâi se face treaba plictisitoare şi anume curăţarea (înlăturarea) cremei albe de la biscuiţi. Apoi, se macină mărunt în robot şi se amestecă bine cu untul topit. Se pun în tavă, se distribuie uniform pe bază şi pereţi şi se presează cu o lingură. Se lasă la frigider 15-20 minute.

Crema de brânză se amestecă cu zahărul, sucul de lămâie, extractul de vanilie, laptele condensat şi ouăle, pe rând. Se omogenizează bine dar nu se insistă cu amestecarea altfel crapă la copt. Se separă o treime din compoziţie şi se amestecă cu cele 100g ciocolată topită la bain marie.

Se scoate tava din frigider, se toarnă stratul amestecat cu ciocolată, apoi încet, restul de cremă. Tava se pune în alta tavă (când se topeşte untul, dacă tava nu e prevăzută cu inel protector la bază o să curgă unt şi se arde în cuptor).

Se bagă în cuptorul preîncălzit la 160 grade C şi se lasă o oră, o oră şi un sfert sau până când centrul nu mai tremură tare dacă scuturăm uşor tava.

Se lasă la răcit şi se pune câteva ore la frigider (eu am lăsat peste noapte).

Compunerea caramelului: zahărul se pune într-un vas pe foc. După ce se topeşte tot, se adaugă laptele încălzit bine înainte (dacă se toarnă rece este posibil să stropească peste tot), se amestecă puţin şi se lasă să facă bulbuci mari pe toată suprafaţa. se adaugă apoi untul, cub cu cub. Se lasă deoparte la răcit.

Pentru ganache se încălzeşte până la punctul de fierbere laptele de cocos sau smântâna dulce. Se pune aşa, peste ciocolata ruptă în bucăţi şi se lasă până se topeşte. Se amestecă până se combină bine (dar nu prea mult că se taie).

Se scoate prăjitura din frigider, apoi se scoate peretele tăvii cu grijă. Se toarnă caramelul peste ea, se întinde şi se revarsă niţel pe margini. Se lasă 5-6 minute şi se vine cu ganache-ul. Se toarnă, se intinde uşor peste tot şi se varsă peste margini.

Nucile pecan se lasă în cuptorul cu microunde de vreo două- trei ori câte 2 minute (ca să poti verifica să nu se ardă) sau se coc în cuptor normal 15 minute la 175 grade C.

Se lasă la rece vreo 30 minute.

Se taie cu un cuţit al cărei lamă a fost încălzită în apă fierbinte. Ganachul e tare şi când se taie feliile, caramelul de dedesubt care e mai moale se revarsă pe sub el 😀

10 Comments

  • Antonina
    22 martie 2012 at 14:05

    Mda si mi-ai zis c-a fost ingrozitor de bun!! O voi incerca si eu, ca prea bine arata si combinatia ma lasa fara grai!

  • Cougar
    22 martie 2012 at 15:03

    those pecan nuts look like some pretty cool vajayjays. i can’t be the only one.

  • Cristina
    22 martie 2012 at 16:39

    Promit sa fiu cuminte!!! Primesc si eu de ziua mea un tort? Cat de mic…

  • Cătălina
    22 martie 2012 at 16:41

    Sigur :))

  • Alina
    27 martie 2012 at 11:34

    Arata intr-un mare fel!
    Eu ador dulciurile deci 🙁 … mi-ai facut o mare pofta de minunatie din asta cu cioco,caramel si nuci!
    Ma duc sa imi fac niste clatite 🙂

  • Cătălina
    27 martie 2012 at 11:59

    Bune şi clătitele, uite că ştiu ce-o să-mi fac zilele asta 😛

  • Andreea
    20 mai 2012 at 13:18

    Arata exceptional 🙂 de unde ai cumparat nuci pecan ?

  • Cătălina
    20 mai 2012 at 18:59

    Am gasit la Mega Image pungute de 100g. Si ar mai fi pe http://www.driedfruits.ro.

    Apar sporadic si prin alte supermarketuri 🙂

  • […] retete delicioase cu ciocolata puteti gasi la Andra ,Catalina, Laura  […]

  • […] şi îmi place foarte mult de Linda cum scrie, cum găteşte, cum prezintă reţetele.” Aici puteţi găsi o reţetă de-a Lindei Lomelino realizată de […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.