Menu

Supă de leurdă cu două rădăcinoase şi spumă de lapte

A venit primăvara. Vă mai spun şi eu în caz că nu sunteţi siguri (s-a răcit un pic vremea dar nu e tragedie, nu?) Şi cum în perioada aceasta îmi place să fac plimbări lungi prin piaţă, am purces aşadar să caut şi să cumpăr verdeţuri şi alte nebunii.

Aşa că duminica aceasta după o tură de jumătate de oră în care aveam ca ţel cumpărarea de lobodă, leurdă, ceapă verde, salată verde, usturoi verde, m-am întors acasă cu câteva pungi pline şi cu idei de mâncăruri. Sâmbătă am ratat piaţa pentru că am avut prima tură mai lungă cu bicicletele 🙂

Supa aceasta de leurdă, e una dintre cele mai bune mâncate de mine în ultima vreme. Are ea ceva acolo (în afară de aroma puternică de usturoi), care te face s-o mănânci în neştire crudă (salată, cu iaurt), în supă, în pesto 🙂
E destul de simplu de făcut, nu e nevoie să respectaţi chiar toţi paşii reţetei. Unii sunt acolo în plus ca să păstreze verdele frunzelor.

Aşadar, aţi avea nevoie de:

4 legături leurdă
1 ţelină mică
1 păstârnac mic
2 cepe verzi
1 dovlecel mic
1 lingură mică de unt
500 ml supă de legume/ peşte/ pui
40 ml ulei măsline
(2-3 linguri)
sare
50 ml lapte proaspăt rece (gras 3,5%)
nucşoară proaspăt măcinată

În primul rând se desfac legăturile de leurdă, se despart frunzele şi se aleg florile (care NU se aruncă). Se spală bine. Florile se pun în apă rece.

Într-o oală se pune puţină apă, apoi se lasă pe foc până la punctul de fierbere. Dacă aveţi un coş special de fiert la aburi se pun frunzele în el, se pune coşul în oală şi apoi capacul şi se lasă cam 5 minute.

Dacă nu aveţi posibilitatea s-o fierbeţi în aburi, e de ajuns s-o puneţi 3 minute în apă clocotită şi apoi s-o scoateţi şi să treceţi la următorul pas. Răcire bruscă în apă cu gheaţă 🙂 Leurda îşi va păstra astfel culoarea verde proaspătă.

Se scurge de apă şi se lasă de-o parte.

În altă oală se pune la topit untul. Se toacă ceapa verde şi se pune la călit. Se curăţă apoi ţelina, păstârnacul, dovlecelul, se taie în cuburi şi se pun şi ele grămadă peste ceapă. Se lasă să se înăbuşe uşor cu capac pus. Se sting cu supa de legume (eu am avut de peşte) şi se lasă la fiert cam 20 minute.

Se pun toate cele într-un vas, se adaugă leurda, sarea, nucşoara rasă şi se pasează cu un blender sau cu ce aveţi la îndemână. Cam la acest moment intră în scenă uleiul de măsline care se toarnă puţin câte puţin în blender până se încorporează tot. Treaba aceasta va face supa mai grosuţă, mai fină şi mai aromată.

Pentru spumă este necesar să puneţi laptele într-un vas şi să îl bateţi vreo 2-3 minute cu un mixer şi apoi să adunaţi cu lingura de deasupra.

La momentul servirii se toarnă supa în farfurii, se ornează cu spumă de lapte şi cu delicioasele picante flori de leurdă.

7 Comments

  • Stelian
    27 martie 2012 at 19:29

    bine mai arata bre 😀

  • Brindusa@Cooking with my soul
    28 martie 2012 at 22:33

    Ce-mi place cand faci supe! Pe asta e musai s-o incerc.

  • Cătălina
    28 martie 2012 at 22:42

    Daa, nu ştiu ce am în ultima vreme de m-am fixat aşa pe supe 🙂 Dar e bine, că-mi vin tot felul de idei.

  • Antonina
    31 martie 2012 at 17:41

    Delicioasa supica! Da de unde farfurioarele? sunt misto rau!

  • Emily
    1 aprilie 2012 at 21:43

    superba, delicioasa si aromata! ador leurda 🙂
    te pup scumpa mea!

  • Cătălina
    5 aprilie 2012 at 11:58

    Anto, farfuria in colturi e luata de la Milano, cealalta de la un magazinas Kaufhaus de pe Ion Mihalache. 🙂

  • […] nu-i bai, în ăștia 3 ani m-am luptat să recuperez și-am făcut tot felul de salate, supe, ciorbe cu zarzavaturi multe, afumătură și leurdă, pesto, paste. Anul trecut am cumpărat […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.