Pentru că Juha se pricepe la cozonaci, pască, pâine, clătite, clătite finlandeze şi cam tot ce înseamnă copt şi frământat îi iese de minune, de multe ori el se ocupă de partea aceasta a bucătăriei.
Aşa că azi postăm prima reţetă pe 2014, să fie cu noroc zic. Şi cu această ocazie, vă urăm vouă, cititorilor şi celor care sunteţi în trecere pe aici, un an cât mai pe gustul vostru. C-o fi cu scorţişoară, c-o fi cu vanilie, c-o fi cu ciocolată… să fie unul bun sau măcar mai bun decât cel ce a trecut.
Înainte de a începe să povestim despre aceste rulouri, trebuie să menţionez că de Crăciun, cei de la Dr. Oetker ne-au făcut şi trimis un „platouaş” plin cu chestii de folosit la copturi şi decorat. Pentru care le mulţumim mult 🙂
Şi încă ceva- de azi vom adăuga în posturi şi câte un video făcut în timpul preparării reţetei respective. Astăzi va fi cel din timpul coacerii.
Ingrediente pentru aluat (aproximativ 1,750 kg)
1000 g făină albă
500 ml lapte 3,5%
150 ml ulei de cocos (sau unt topit)
75 g zahăr tos
1 ou mare
1 linguriţă sare
1 linguriţă cardamon măcinat
1 linguriţă scorţişoară măcinată
25 g drojdie proaspătă
Ingrediente pentru „umplutură” şi ornat
50-75 g zahăr tos
3 linguriţe scorţişoară măcinată
70-100 ml ulei de cocos sau unt topit
În primul rând se încălzeşte laptele până pe la 36 grade C (se simte călduţ la mână dar nu fierbinte). Se toarnă într-un castron/ lighean măricel şi se adaugă zahărul, sarea, cardamonul, scorţişoara şi oul. Se amestecă bine. Se pune drojdia şi se lasă cam 5-10 minute la dizolvat, timp în care aceasta începe să se hrănească.
Începe să se adauge făina şi, treptat, să se frământe. Din când în când, se toarnă uleiul de cocos (untul topit). Când sunt ambele încorporate iar aluatul este elastic şi cât mai puţin lipicios, se acoperă vasul cu o cârpă curată şi se lasă la crescut cam 30 minute la temperatura camerei sau în cuptorul electric (dacă este posibil), la 30 grade C.
După ce i se dublează volumul (sau mai mult), se preseasă uşor cu mâna pentru scoaterea aerului, se taie în 3-4 bucăţi (pentru manevrare mai uşoară).
Din ingredientele pentru umplutură se pregăteşte un amestec lichid care se lasă la frigider am 10 minute.
Se întinde fiecare bucată de aluat, se unge cu amestecul de ulei de cocos, zahăr şi scorţişoară şi apoi se rulează uşor. Fiecare rulou se taie în bucăţi cu lăţimea de 3-4 cm.
Dacă se coc separat, când se aşază în tava de cuptor + hârtie de copt, culcate şi se turtesc uşor.
Dacă se coc împreună într-o tavă mai mică, se pun unele lângă altele, în picioare, la distanţă de 0,5 cm între ele, pentru a avea loc să crească a doua oară.
Se bate oul rămas şi se ung rulourile cu el.
Când au crescut îndeajuns (după 15 minute), se bagă în cuptorul încins la 205 grade C. Dacă sunt separate, se coc 11-15 minute. Dacă sunt concrescute, se coc ceva mai mult (până la 20-25 minute sau până se rumenesc frumos)- vezi video (pe fast forward) mai jos.
Note:
Alte reţete de rulouri cu scorţişoară din blogosfera românească găsiţi şi la:
Miha Simiuc (care le-a şi însiropat)
Violeta- reţetă ca cei de la Cinnabon
Lavi- cu cremă de brânză
Andreea- cu sos de caramel, glazură de brânză şi nuci.
Delicioasa- cu dovleac, variantă rapidă
Bucătăresele vesele- cu nucă de cocos
5 Comments
Andreea
8 ianuarie 2014 at 10:24Ah, cinnamon rolls…N-am mai facut de asa de mult timp. As manca unul – doua, dar daca fac o tava, le mananc si e cam grav :). Care-i treaba cu coptul unul langa altul? Doar de aspect, sau sunt si mai fragede or something?
Cătălina
8 ianuarie 2014 at 12:05Nah, nu ne-am complicat cu mai multe tavi 😉
Maria
8 ianuarie 2014 at 19:25O alternativa grozava la clasicii cozonaci !
Laura @ Transylvanian Kitchen
15 ianuarie 2014 at 9:07Kanelbullar! Le ador 😀
Cătălina
15 ianuarie 2014 at 15:15Chiar asa 😀