
Dar gusturile se mai schimbă în timp aşa că iată-mă din nou în bucătărie, cu mânecile suflecate şi ajutată de Ana, pornind atacul asupra gutuilor (partea I).
Ca de obicei, şi această dulceaţă va fi livrată parţial la familia vărului meu Ionuţ.
Gutuile nu erau coapte complet când le-am cumpărat, aşa că vreo săptămână au stat pe pervazurile ferestrelor, îmbrăţişate de soare.
Dar să purcedem cu graţie:
6 kg gutui
4 litri apă
2,5 kg zahăr tos
3 lămâi
20- 25 nuci
Într-o oala încăpătoare se pun cam 4 litri de apă la fiert împreună cu zahărul tos.
Gutuile se curăţă de puf şi se spală cu grijă cu apă rece.
Următoarele operaţiuni se fac repejor, altfel pulpa fructelor se oxidează rapid şi culoarea gălbuie virează în maro închis. Se curăţă întâi, pe rând, gutuile de coajă, apoi se rad pe partea mare a răzătorii. Se pun într-un vas adânc şi li se adaugă zeamă de lămâie şi se frământă niţel cu mâinile.
Când apa începe să bolborosească vrute şi nevrute pe limba ei încep să se adauge gutuile rase.
Se lasă la fiert la foc mic- mediu cam 1 oră şi jumătate, apoi se taie nucile şi se adaugă şi ele la fiert. Se mai lasă cam jumătate de oră, se probează siropul şi dacă este legat dulceaţa este gata.
În paralel se spală bine borcanele şi se lasă cu gura în jos pe aragaz în jurul craţitei în care fierbe dulceaţa.
Se umplu borcanele cu încredere, li se înfiletează capacele şi apoi se lasă cu gura în jos câteva minute bune. Se lasă la răcit lent în cutii de carton învelite.
- Poftă bună
- Gutui amărui cu puf galben, ca de pui.
- Se taie în jumătăţi lămâile şi apoi li se stoarce zeama.
- Se spală cu grijă şi se şterg de apă sau se lasă pe cârpă uscate la scurs.
- Se pune apă şi zahăr într-o cratiţă şi se lasă la fiert.
- În acest răstimp, se curăţă gutuile de coajă...
- Se dau pe răzătoarea mare...
- ...li se adaugă suc de lămâie proaspăt.
- Se frământă puţin ca să ajungă zeama peste tot.
- Iar când siropul începe să fiarbă se adaugă gutuile rase la fiert.
- Se lasă la fiert cam 1,5 oră (binenţeles că acest timp diferă de la cantitate la cantitate).
- Între timp drăgălim pisicii, că au şi ei o zi în care stau cuminţi.
- Iar după pauza publicitară ne apucăm de spart şi curăţat nuci.
- Pe care apoi le tăiem în bucăţi mai mici (dar nu prea mici).
- După 1,5 oră se adaugă şi nucile la fiert şi se mai lasă cam jumătate de oră.
- Se toarnă dulceaţa fierbinte în borcane. Se pun capacele.
- Poftă bună.
- Clătite, vă aştept cu drag.
6 Comments
Natalia
17 noiembrie 2010 at 10:53astept sa degust si aceasta dulceata:-)…
miremirc
2 noiembrie 2011 at 22:28Foarte foarte buna ! Imi place foarte mult ! Am facut si eu , dar nu am avut timp sa o postez …
Cătălina
3 noiembrie 2011 at 7:31Nu cred că e timpul pierdut. Acuş, acuş după prima brumă gutuile ar trebui să fie perfecte şi gata de dulceţuri 🙂
georgiana
8 octombrie 2012 at 23:34Maine fac si eu reteta, e f simpla, pana acum am facut fara lamaie, dar maine o sa cumpar caci restul le am, dulceata de gutui e preferata mea.
Eugenia
3 noiembrie 2012 at 19:22Mai intii de toate felicitari pentru limbaj si talent in comunicare! Retete sunt sute dar putini sunt cei ce te conving cu naturaletea lor; citind sinteam ca sunt acolo praparind aceeasi portie impreuna!Vom folosi reteta ta fara indoiala in aceasta seara sau miine! Sper sa mai aud de la tine. Este pagina ta http://www.kissthecook.ro? Speram pe curind!
Cătălina
3 noiembrie 2012 at 19:25Multumesc frumos. Da, este site-ul meu 🙂 Va mai astept pe aici si sper sa va si placa ceea ce pregatiti.