Menu

Desert deștept cu orez negru și căpșune. Înghețată sau desert fierbinte.

Inghetata de orez negru_site-27Anul trecut, pe la sfârșitul lui iunie am făcut prima vizită la Budapesta. Împreună cu alte 4 fete din blogosfera românească am participat la o sesiune de gătit ținută într-unul din „laboratoarele” Electrolux, și anume la GastroArt.

Am pregătit vreo 4-5 feluri de mâncare sub îndrumarea chef-ului Viktor Segal. Dar vă zic cu mâna pe inimă că cel la care mi-a rămas mintea cel mai mult a fost desertul. Am decis la acea vreme să-l fac și eu acasă și, eventual, să-l interpretez după bunul plac.

Rețeta lui este compusă din 3 părți: orez negru fiert în lapte de cocos, un chutney de rubarbă și căpșune și un crocant cu mirodenii indiene. A mea e mult mai simplă și cât am putut eu s-o fac de versatilă. Am numit desertul „deștept” pentru că vara îl punem mânca sub formă de înghețată și în vremuri mai reci îl putem mânca fierbinte. Iată cum am gândit treburile.

Ingrediente pentru desert deștept cu orez negru și căpșune (6-8 porții):

Atenție! Orezul necesită o înmuiere prealabilă în apă (cam 1-2 ore)- o parte orez/trei părți apă.

160 g orez negru
400 ml lapte de cocos
1 lingură de miere
1 păstăie vanilie
200 lapte dulce
(sau tot lapte de cocos)
un vârf cuțit sare

400 g căpșune proaspete
1/2 linguriță praf de menta
1 lingură miere
1 linguriță oțet balsamic
(opțional)

În primul rând, se spală orezul în 2-3 ape și se lasă apoi la înmuiat în apă curată pentru 1-2 ore. Se pune apoi într-o sită și se mai clătește o dată. Se despică păstaia de vanilie, se scot semințele. Într-un vas încăpător se pun orezul, laptele de cocos, un vârf cuțit sare, păstăile și semințele de vanilie. Se pune pe foc mediu până începe să fiarbă și apoi se micșorează. Se lasă la fiert pentru 40-45 minute, completându-se cu puțină apă din când în când (dacă este necesar). Se amestecă pentru a nu se prinde de fundul cratiței.

În acest timp, căpșunele se curăță și se spală, se taie în sferturi sau jumătăți și se pun astfel într-un vas împreună cu mierea, menta și lingurița de oțet balsamic. Se amestecă fără să strivim fructele, se pune un capac și apoi se bagă vasul la frigider până la servire.

Pentru înghețată: după ce s-a fiert orezul, se lasă să se răcească vreo 5 minute, se pune într-un blender și se pasează cât se poate de bine. Se pune apoi laptele dulce (sau tot de cocos) peste pasta rezultată și se omogenizează. Se adaugă mierea. Se amestecă bine și se lasă la răcit.

După ce este rece, se pune compoziția într-o cutie și se bagă la congelator pentru o oră, o oră și jumătate. Eu am băgat-o întâi în mașina de înghețată dar cum grăsimea din laptele de cocos se întărește foarte repede, pe pereții mașinii s-a format un strat gros de compoziție care abia mai lăsa paletele să se miște. Dacă nu vreți să riscați să o stricați, băgați pur și simplu cutia la congelator.

În situația în care alegem să mâncăm acest desert cald, se pun câte 3-4 linguri de orez în boluri mici, se pun căpșune deasupra și se servesc ca atare. În această variantă nu este necesar să dați orezul prin blender și nici să adăugați lapte (se pune însă mierea).

Înghețata: se pun 2-3 cupe într-un vas, se pun căpșune deasupra, se mănâncă 😀 Se poate orna cu frunze de mentă proapătă.

Oricare dintre variante vă va fi pe plac, sper eu.

Nutrition Facts
Per 150 g (8 porții)

Amount % Daily Value*
Calories 195
Total Fat 9g 14%
Total Carbohydrate 26g 9%
Sugars 9g
Protein 4g 8%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Note: Orezul fiert are consistența și cremozitatea unui risotto bine făcut. Este în același timp, ușor lipicios. Eatse posibil ca după răcire, grăsimea laptelui de cocos să iasă la suprafață. La servire se omogenizează.

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.