Menu

Îngheţată de ciocolată (făcută fără mașină). Bonus: sorbet de banane.

Inghetata de ciocolata-80Se ia una bucată carte de David Lebovitz, carevasăzică The Perfect Scoop . Se plasează părții masculine din familie situată în poziție de lectură pe canapea. Se studiază la unison rețete. Se hotărăște o combinație de înghețată de ciocolată cu bucăți de ciocolată prin ea și BONUS o înghețată/ sorbet niște banane congelate și pasate pe post de cea-mai-ușor-de-făcut-și-gustoasă înghețată.

La cea de ciocolată o să cam munciți. Dar… rezultatul! Ce finețe, ce aromă, ce minunăție! Și asta v-o spune o persoană care este fan ciocolată dar care nu iubește înghețata de ciocolată prea tare.

Ingrediente pentru îngheţata de ciocolată cu bucăţi de ciocolată

250 ml smântână dulce (30%)
10 g cacao pudră (eu am avut cacao neprocesată adusă din Venezuela de către mamazel Andie)
150 g ciocolată neagră (>75% cacao)
125 ml lapte dulce 3%
4 gălbenuşuri
70 g zahăr pudră
un vârf de cuţit de sare
½ linguriţă extract de vanilie

Se încălzeşte jumătate din cantitatea de smântână dulce, apoi se pune pudra de cacao şi se amestecă. Se aduce la punctul de fierbere, se reduce temperatura şi se lasă la borborosit uşor pentru jumătate de minut, timp în care se amestecă cu un tel.

Jumătate din ciocolată se taie bucăţi mici şi se pune la topit în amestecul de mai sus. Se adaugă şi restul de smântână şi se omogenizează. Toate cele, se mută într-un castron ma mare.

Separat, se încălzeşte laptele, se adaugă zahărul pudră şi sarea (în acelaşi vas în care aţi pregătit prima compoziţie.
În alt vas se bat gălbenuşurile de ou. Se toarnă laptele cald peste gălbenuşuri puţin câte puţin pentru a le obişnui cu temperatură ridicată, amestecându-se în continuu. Apoi se întorc toate în cratiţă şi se pun pe foc mic, amestecându-se până la îngroşarea compoziţiei. Se ia apoi de pe foc şi se pune peste amestecil cu ciocolată, smântână şi cacao. Se lasă la răcit în baie cu gheaţă (mulţumesc Magda pentru acumulatorii de gheaţă).

Când este bine răcită, toată crema se toarnă într-un vas încăpător cu fund plat (o cutie/ casoletă de plastic) şi apoi se pune în congelator. După 30 minute, se scoate şi se amestecă bine totul cu o furculiţă sau paletă din lemn. Această operaţiune sparge cristalele de gheaţă formate. Se pune cutia la congelator. Se repetă acest pas din 30 în 30 minute pentru 2-3 ore.
După vreo 2 ore, se topeşte restul de ciocolată pe baie de aburi. Se toarnă peste îngheţată, le lasă cateva secunde până când ciocolata se întăreşte şi apoi se agită conţinutul cutiei cu o furculiţă. În acest fel se şi rupe ciocolata în bucăţi mai mici şi se uniformizează distribuţia ei în masa de îngheţată. Se pune din nou la congelator.

Ingrediente pentru îngheţată/ sorbet de banane

4 banane mari

Văzută prima dată pe TheKitchn.

Se curăţă bananele, se taie felii groase de 0,5-1 cm, se pun într-o casoletă încăpătoare din plastic. Se bagă în scot după 2 ore de la congelator şi se ţin 15-30 minute la frigider (pentru temperare), apoi se pun într-un robot de bucătărie echipat cu cuţit din metal.

Primele mişcări se fac pe modul „Pulse”, apoi se trece pe învârtit/ tăiat serios. Se obţine în final un piure gros şi rece de banane ce are consistenţa unei îngheţate uşor înmuiate. Se pune acest piure în casoleta de plastic şi se mai lasă 30 minute- 1 oră la congelator.

Noi am servit cele două îngheţate combinate, într-o baie de sos de căpşuni (căpşuni, zahăr, busuioc, fierte împreună 30 minute, pasate la robot şi trecute prin sită).

2 Comments

  • Brindusa
    10 iunie 2013 at 21:36

    Asta e inghetata mea preferata. O fac cam rar, dar e buna buna. Super ideea cu bananele 😉

  • Magda Adina
    12 iunie 2013 at 17:34

    Hehe !!!!
    Va cam rasfatati voi pe aici , nu gluma !!! 🙂
    PS.Chiar sunt buni acumulatorii in diverse situatii !! 😉

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.