Menu

Supă din somon proaspăt şi legume

Mă gândeam cu drag la mesele întinse de acasă şi la toţi ai noştri gureşi, în timp ce mama lui Juha ne turna în farfurii supa de legume şi lapte. Eram vreo 8- 9 la masă iar în mijloc trona o oală uriaşă plină cu supă aburindă, albă.

Un fel de supă nouă pentru mine. Obişnuită cu ciorbele bogate şi acrite cu borş sau zeamă de varză sau supele mai dulci cu smântână, m-am minunat oleacă apoi am mâncat cu poftă.

În altă zi Marika mi-a spus: „noi finlandezii bem foarte mult lapte (când nu bem alcool)”. Asta în timp ce eu priveam comesenii care-şi comandaseră hotdog sau un fel de burgeri sau cârnaţi sau alte „nenorociri” şi aveau alături câte o sticlă de lapte.

Pe aici prin sud ne-am obişnuit ca mâncarea să aibă un gust puternic, să fie aromată, să mustească de usturoi şi ceapă şi nebunii (pofta vine scriind), dar pe la nordici treaba stă niţel altfel. Dacă tocanele sunt puternice şi înmiresmate, supele sunt la polul opus: sunt… suave, simţi gustul fiecărei legume din ele, neacoperite fiind de „nota” pe care o dă sucul de roşii sau borşul.

Acestea fiind zise, trec la treabă.

Ingrediente:

500 g file de somon proaspăt
3 morcovi mici- medii
cam 700 g cartofi
1 bucată praz
1,5 l stock de legume

200 ml lapte
200 ml smântână dulce
16% sau 32%
piper negru măcinat
sare de mare
1 legătură de mărar

4 felii de pâine de secară (sau daca nu găsiti, pâine integrală)
1 linguriţă ulei
1 linguriţă unt topit

Se curăţă morcovii, cartofii, prazul. Se spală bine şi se taie în ordinea intrării în scenă: jumătăţi de rondele, cuburi, rondele.

Se pune la fiert stockul de legume şi când dă în clocot se adaugă morcovii, cartofii, prazul.
Fileul de somon se curăţă grijuliu de oase, i se înlătură pielea şi apoi se taie în cuburi. După ce legumele sunt aproape fierte se pune şi somonul, se adaugă sare de mare, piper după gust şi două trei rămurele de mărar.

Într-un vas, separat, se amestecă laptele cu smântâna dulce. După ce somonul a stat vreo 5 minute în supă se toarnă şi amestecul de lactate şi se mai lasă vreo 6-7 minute.
Se opreşte focul, se lasă oleacă la odihnit.

Pâinea se taie cubuleţe, se aruncă într-o tigaie în care s-au încins uleiul şi untul şi se lasă vreo 10 minute, tot învârtind pe-o parte şi pe alta.
Se scot crutoanele pe un şervet de hârtie. Să se mai ducă o parte din grăsimi.

Se pune supa în farfurii, se ornează cu mărar, se pun crutoanele şi se trece la fapte.

O parte din fotografii aparţin lui Juha Tiensuu.

Reţeta este luată din revista Yhteishyva & Ruoka.

9 Comments

  • Radu
    5 august 2011 at 13:52

    Mniam. Știu pe cineva care aș mânca așa ceva.

  • Ana
    5 august 2011 at 15:27

    Ce bine arata! Totusi nu ma incumet, la cum stau cu banii ( sunt profa), sa iau somon pentru supa, desi somonul e preferatul meu si zilnic as manca daca mi-ar permite buzunarul 🙂
    Dar sunt in cautare de retete cu somon, iar pozele tale arata ca de obicei extraordinar!

  • Cătălina
    5 august 2011 at 15:31

    Cred ca poti incerca si cu altfel de peste 🙂

  • Juha
    5 august 2011 at 16:23

    Having time and patience to make a proper vegetable stock would really pay off here.

  • Cătălina
    6 august 2011 at 8:51

    Indeed 🙂

  • Romeo
    9 noiembrie 2016 at 9:04

    Din punct de vedere gramatical, „stock” nu este neologism ci barbarism intrucat exista sinonim in limba romana: supa! (Nici nu cred ca era nevoie de ea…). Utilizarea barbarismelor este caraghioasa. Reteta este una foarte buna! 🙂

  • miki
    15 februarie 2017 at 11:49

    multumesc pentru reteta. am uitat sa iti scriu anul trecut cind am facut-o ultima oara. ne intorsesem din oslo, unde singurul fel mincat la restaurant a fost supa de peste (tinjeam dupa o supa, ciorba, o zeama, nu conta si am ales supa de peste). am tot cautat ceva similar la intoarcerea acasa si am gasit reteta ta. am adaugat creveti. norvegienii puneau, pe linga creveti, si scoici. toate astea dau un gust mult mai intens. iar in loc de marar foloseau alta verzitura, dar nu mi-am dat seama ce e…asa ca am folosit varianta ta.
    multumesc, inca o data!

  • Cătălina
    15 februarie 2017 at 11:52

    Ma bucur ca ti-a placut. Intr-adevar, sunt mai multe variante ale acestei supe. Vom publica una in curand, care are 3 feluri de peste si creveti. Tot dintr-o tara nordica (alta decat Norvegia sau Finlanda).

  • Manu
    17 martie 2018 at 10:54

    Ana poți cumpara Deva Carrefour oase de somon mai precis spatele sau șira de somon carevarevf multă carne si sa faci supa eu sunt in Kuweit si merg la pescarii si cumpăr așa după ce taie ei somonul in bucăți

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.