Ramen
Pentru cei care au gustat vreodată acest tip de mâncare japoneză, cuvântul „ramen” le aminteşte de o supă fierbinte, sărată, cu tăiţei şi diverse topping-uri. După ce am mâncat ramen la restaurant de câteva ori am simţit nevoia să îl pregătesc şi acasă. Şi ce ocazie mai bună aş fi putut găsi decât în timpul petrecerii unei vacanţe la Bucureşti împreună cu Cătălina, una dintre cele mai simpatice bucătărese pe care le cunosc. 🙂 Aşadar, ne-am decis să-l facem ba mai mult, să invităm şi prieteni la degustat. Binenţeles că nu a lipsit desertul (dar de acesta s-a ocupat Cătălina- vezi aici)
Ramen-ul, originar din China este în prezent considerat un fel principal de mâncare japonez. Originile nu sunt chiar clare şi există multe variaţiuni ale reţetei şi ale modului de preparare. Dar toate combină supă fierbinte, tăiţei, legume, carne. Este grozav pentru zilele mai reci sau pentru când ai chef să te simţi bine alături de prieteni (să mănânci până pici lat :P).
După diverse căutări şi lecturi pe net, m-am decis să urmez mai mult sau mai puţin indicaţiile date pe thepauperedchef , depinzând foarte mult şi de ce ingrediente am fi putut găsi aici. Am discutat chiar şi posibilitatea de a face tăiţeii noi înşine dar ne-am răzgândit. Nu sunt prea greu de făcut când ai toate ingredientele la îndemână dar iau ceva timp.
Supa ar trebui făcută cu o zi înainte.
Ingrediente pentru supa (stock-ul) de porc:
1,5 l apă
1 kg oase de porc cu ceva carne pe ele
1 morcov
1 ceapă
1 ţelină
1 fir de praz (partea albă)
1 capăţână de usturoi
1 varză mică
1 bucată mică de ghimbir
150 ml sake
pastă miso (4 plicuri)- Juha a adus din Finlanda dar se pare că puteţi găsi şi aici
sare
Ingrediente pentru prima supă în care fierbe carnea de porc:
500 g piept de porc/ cotlet de porc/ muşchi de porc cu sau fără grăsime (după preferinţe)
ulei de floarea-soarelui
1 l apă
50 ml sake
ghimbir
Ingrediente pentru a doua supă în care fierbe carnea de porc:
1 l apă
250 ml sos soya
100 grame zahăr
1 steluţă de anasos
1 baton de scorţişoară
boabe de piper (noi am pus Sichuan)
1 bucată mică de ghimbir
Topping-uri (să le spunem garnituri):
2 ouă fierte tari
2 coli de algă Nori (sau altă specie pe care o preferaţi)
4- 5 fire de ceapă verde
100 grame porumb la conservă
4- 5 ridichi de primăvară (roşii)
10- 15 ciuperci (Champignon) proaspete
Cu o zi înainte de a servi ramen-ul pregătiţi stock-ul (supa) de porc. Se poate face supă de pui, de peşte sau numai din legume, dar noi ne-am decis să folosim porc. Se curăţă şi se spală toate legumele, apoi se taie în cuburi mari, respectiv rondele, felii. Într-o oală se pune apa apoi se adaugă legumele, oasele de porc, ghimbirul curăţat şi zdrobit, căpăţâna de usturoi tăiată pe jumătate (şi lăsată în coajă) şi se lasă până încep să fiarbă. De câte ori se poate se elimină spuma cu o lingură. se lasă pe foc mic cam 2 ore, apoi se strecoară şi se păstrează supa. Se lasă la răcit apoi se pune la frigider.
În următoarea fază ne ocupă de carnea de porc. Se încinge uleiul într-o tigaie, se pun feliile de porc (mai întâi cu partea grasă în jos), şi se rumenesc pe toate părţile. Apoi bucăţile astfel pregătite se pun în altă cratiţă, se adaugă apa rece, sake-ul şi bucata de ghimbir zdrobită. Se aduse la punctul de fierbere, de reduce flacăra la minim şi se lasă pentru 45 minute.
Timp în care se pregăteşte supa a doua. Într-o oală se pun apa, sosul de soya, zahărul, anasonul, piperul şi scorţişoara. Când cele 45 minute de fierbere în prima supă s-au încheiat, se scot bucăţile de carne şi se pun în a doua supă. Se aduce la fierbere, se lasă focul mic şi se fierbe încet pentru 1 oră şi jumătate (sau până când carnea este moale). Se opreşte focul, se răceşte şi se lasă la frigider peste noapte oala cu tot cu supă şi carne.
A doua zi, se încălzeşte stock-ul (supa de porc), se adaugă pasta miso şi sare după gust.
Se încep pregătirile pentru celelalte topping-uri care se vor pune în ramen: se fierb cele două ouă tari, apoi se taie în jumătăţi. Se curăţă ciupercile. Se scoate carnea de porc din supa în care a stat peste noapte şi în acea supă se pun la fierb ouăle şi ciupercile, cam 5 minute (cât să ia aroma).
Se curăţă şi se taie ceapa verde şi ridichile. Se taie Nori în fâşii, se desface conserva de porumb şi se scurge de lichid.
Tăiţeii se fierb în apă 3 minute (sau conform instrucţiunilor.
Pentru servire (care se face la masă), se ia o porţie de tăiţei, apoi se adaugă supă şi peste acestea felii de ridichi, fâşii/ felii de carne, felii de ceapă verde, boabe de porumb, câte o jumătate de ou, fâşii de Nori, felii de ciuperci, după placul inimii.
Nu uitaţi să adaugaţi un strop de dragoste peste toate, să serviţi fierbinte şi să vă bucuraţi de moment. 🙂
Notă: Cred eu că Juha a aruncat un ochi şi pe superbele reţete ale lui Mononoke. Eu ştiu sigur că am făcut-o.
12 Comments
Juha
1 noiembrie 2011 at 15:50Not too bad for first attempt. The pork especially was delicious!
Cătălina
1 noiembrie 2011 at 15:58Indeed my love. 🙂
Ramen cu bază de peşte şi miso « KissTheCook
26 februarie 2012 at 10:35[…] ramen a mai scris Juha într-un post anterior, când mânat de curiozitatea de a încerca să producă […]
Ramen vegetarian. Miso. Enoki. Wakame. În 30 de minute. Inspiration Food Marathon. Electrolux « KissTheCook
29 noiembrie 2012 at 11:21[…] site găsiţi şi două reţete de ramen mult mai elaborate- una cu bază de peşte alta cu bază de porc. Acestea necesită cam 2 zile de gătit. Cel pregătit de mine acum doar… 30 de minute dacă […]
anonim
12 iunie 2013 at 11:26eu vreau sa stiu de unde pot sa cumpar in bucuresti ramen
Cătălina
12 iunie 2013 at 12:26Buna ziua, este posibil să găsiţi la restaurante cu specific japonez. Am găsit aici, de exemplu: http://www.zensushibucuresti.ro/supe.php
meda maria
8 ianuarie 2015 at 15:25destul de mult de muncit, dar sper sa merite
Cătălina
15 ianuarie 2015 at 16:08Noua ne place mult. Si de obicei facem mai multa supa si o pastram la congelator. La fel facem si cu baza de supa Pho sau alte supe care necesita mult timp. https://www.kissthecook.ro/?p=11121
Doua supe ramen pentru Corina | Alison's Trials
14 martie 2015 at 22:31[…] supe ramen,mult mai elaborate ,gasiti la Catalina ,Irina si […]
Ramen cu baza de peste si miso de la "Kiss The Cook"Cooking with my soul
16 august 2015 at 23:25[…] această ocazie este chiar unul care servit cu prietenii este şi mai savuros. Ramen. Despre ramen a mai scris Juha într-un post anterior, când mânat de curiozitatea de a încerca să […]
Comfort food preferat când ești răcit. Sondaj printre bloggerii culinari - Adelicii
31 ianuarie 2016 at 21:04[…] de orez, multă ceapă verde și ciuperci. Cel mai des îl fac eu, dar prima dată mi-a făcut Juha ramen de porc și miso (n.r. din fotografia de mai jos). Pe listă mai sunt: ramen-ul ăsta și ăsta și […]
Ramen cu baza de peste si miso de la "Kiss The Cook" - Retete de Suflet
6 august 2019 at 16:30[…] această ocazie este chiar unul care servit cu prietenii este şi mai savuros. Ramen. Despre ramen a mai scris Juha într-un post anterior, când mânat de curiozitatea de a încerca să producă […]