Menu

Cartofi îndulciți sau budincă ușor caramelizată de cartofi

Vi se pare că sună ciudat? Apăi să v-aud pe voi cum traduceți „Imelletty perunalaatikko” și-apoi mai stăm de vorbă.

Vă relatam și cu alte ocazii că (din câte am observat eu) nordicii au o plăcere fantastică să mănânce feluri de mâncare dulci, fără să fie neapărat din categoria deserturilor. Țin minte că la un momentat dat, așteptându-mă să fie cel puțin aproape de gustul muștarului de-acasă, am constatat că cel finlandez era dulce de ți se strepezeau dinții (dar era prea târziu- deja năclăisem ditamai cârnatul, dulce și el, de altfel).

Așa că (deși pe vremea mamailor finlandeze nu se punea zahăr) acest fel de mâncare ce se pregătește cu ocazia Crăciunului este și el dulce. De ce?

Urmăriți rețeta și veți afla. Apropos, durează cam 8 ore până este gata. Să nu ziceți că nu v-am avertizat.

Reţeta am pregătit-o pentru Dulce Românie, a cărei gazde, luna aceasta, este Andra de la Mentă şi Rozmarin. Îmi pare bine că a ales ingrediente ce ne îndeamnă să vizităm piaţa, şi implicit producătorii locali.

Pentru o tavă mare-24 cm diametru (sau două mai mici sau chiar ramekinuri dacă vreți să faceți porții separate) avem nevoie de:

1 kg cartofi (din felul acela mai făinos)
2 linguri de făină albă de grâu
400 ml lapte 3%
1 lingură mare de unt (moale sau topit)
sare după gust
alte mirodenii– după gust

opțional,1 lingură de sirop de zahăr– numai dacă vreți să scurtați din timpii de lucru dar altfel nu s-ar mai numi că îi îndulciți natural.

În primul rând se spală foarte bine cartofii și se pun la fiert, cu tot cu coajă, în apă cu sare. După ce sunt gata, și acest lucru ar trebui să se întâmplă în 30-45 minute, se curăță de coajă, se pun într-un vas și se fac piure cu ajutorul unui robot de mână sau cu un tel special. Se adaugă făina, se încorporează bine, se acoperă cu un capac sau un ștergar și se pune vasul într-un loc cald (cât mai cald- eu am ținut lângă calorifer).

Și acum începe partea științifică, stați să-mi pun ochelarii de tocilar. Carevasăzică, amidonul este o polizaharidă. La temperatura de 50 grade C, amilaza din făină se hidrolizează, carevasăzică (stați să-mi trag ochelarii înapoi pe nas), începe să rupă lanțurile de iubire polizaharide din amidonul cartofului în oligozaharide (2-10 atomi de carbon)- zaharuri- de unde, de altfel, și gustul dulce al acestui preparat.

Ați înțeles? Brava.

După 5 ore (că este un proces îndelung atunci când nu se intervine cu enzime sau alte substanțe), în care temperatura nu trebui să urce mai mult de 50 grade C, piureul noastru, care la început avea un aspect gumos, elastic, va fi moale și ușor de manevrat.

Se pornește cuptorul și se lasă la 160 grade C.

Se adaugă în acest moment laptele și untul și se amestecă. Se adaugă sarea și mirodeniile preferate (nu foarte mult, pentru a nu acoperi aroma dulce a cartofului). Se obține o supă groasă de cartofi de consistenţa maionezei. Se unge vasul de copt cu ulei sau unt, se toarnă piureul și se lasă la copt vreo 2-3 ore (sau până la suprafață se formează o crustă aurie- maronie.

Se poate servi cald sau rece ca atare sau ca și garnitură.

11 Comments

  • Mihai
    22 ianuarie 2013 at 11:18

    Eu nici cu ochelarii nu am reusit sa inteleg ce ai zis tu acolo 🙂 E clar, am nevoie de altii mai destepti.
    Hugs!

  • Margot
    22 ianuarie 2013 at 11:39

    In continuare sunt fascinata de gastronomia scandinava. Cred ca ar merita si ea un studiu separat! Eh, cand termin cu cea franceza 🙂

    Multumim pentru reteta si pentru aceasta noua descoperire!

  • Cătălina
    22 ianuarie 2013 at 12:00

    Dragă Margot, în curând voi face două dintre reţetele lor de patiserie, una din făină de secară şi umplutură de poridge şi cealaltă niste (cele mai bune) pateuri cu carne pe care le-am mâncat vreodată. Karjalanpiirakat sunt cele din secară şi îţi spun sincer că abia aştept.

  • Cătălina
    22 ianuarie 2013 at 12:26

    :))

  • Ioana
    22 ianuarie 2013 at 19:22

    Interesanta reteta, da poza cu matza pe bicicleta m-a dat gata.Pupici

  • Miriam
    22 ianuarie 2013 at 22:55

    Abia astept si urmatoarele retete. Si eu sunt pasionata de bucataria nordicilor, si stau cu sufletul la gura mereu cand tu le furi retetele direct de la sursa 😉

  • […] « Cartofi îndulciți sau budincă ușor caramelizată de cartofi DeserturiFranţuzească 25 Ianuarie 2013 Nici un comentariu Bucătar: […]

  • Andra
    29 ianuarie 2013 at 21:53

    Draga Catalina,
    ma bucur sa te cunosc si iti multumesc pentru minunata reteta!
    Este o noutate pentru mine bucataria scandinava, insa cu siguranta mi-a trezit interesul.
    Iti multumesc pentru participarea la Dulce Romanie si te astept cu drag maine, la parada 🙂

  • Cătălina
    29 ianuarie 2013 at 21:56

    Multumesc si eu pentru vizita 🙂

  • […] migdale – a doua participare a Dacianei, de aceasta data la sectiune “mere” Cartofi indulciti sau budinca usor caramelizata de cartofi – o reteta inedita si cateva explicatii stiintifice de la Catalina @ Kissthecook Tarta […]

  • […] migdale – a doua participare a Dacianei, de aceasta data la sectiune “mere” Cartofi indulciti sau budinca usor caramelizata de cartofi – o reteta inedita si cateva explicatii stiintifice de la Catalina @ Kissthecook Tarta […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.