Menu

Tartă cu ciocolată neagră, ardei iute și zmeură

Tarta aceasta a fost deja executată în două versiuni, iar pe prima v-o prezint astăzi. A doua versiune, mai peste vreo lună (când vor apărea pe piața cireșile și căpșunele).
Este o tartă hotărâtă la birou, în timp ce visam cu ochii deschiși la ciocolată neagră și mascarpone. Cu ceva capșune și zmeură.

 

Ce am vrut să obțin cu această tartă? În primul rând ceva gustos, în al doilea, ceva arătos, în al treilea, ceva cât de cât ușor de făcut. Pentru că nu întotdeauna ceva gustos sau arătos poate lua mult timp (dacă scădem timpul alocat fotografierii, adică).

Așadar, draga mea Ruxandra, această frumoasă și gustoasă dar mai ales ciocolătoasă individă, îți este dedicată.
Dacă o vei face, urmează-mi sfatul și folosește doar jumătate din ingrediente pentru că nu este un desert prietenos cu dietele. Dar este o gură proaspătă de aer între salate, detoxifiere și exerciții sportive. 😉 Versiunea pentru Juha a dispărut în mai puțin de o oră și tava era mare.

Ingrediente necesare pentru o tavă de 28 cm diametru

Pentru aluat fraged

200 g făină albă
100 g unt foarte rece (ținut la congelator 10 minute)
20 g zahăr tos
30 ml lapte rece
1 jumătate linguriță praf de ardei iute

Pentru crema de ciocolată (umplutură)

350 g ciocolată neagră (de preferat peste 70%)
250 ml lapte 3%
250 g mascarpone

Pentru reducție de zmeură cu unt

300 g zmeură proaspătă sau congelată
100 g zahăr tos
30 g unt

Fructe pentru decor

5-6 căpșune
10-15 fructe de zmeură
frunze proaspete de mentă
semințe de pin prăjite

Pentru realizarea aluatului, fie că-l executați cu mâinile sau cu robotul treaba stă aproximativ la fel (diferă viteza de lucru, desigur). Se pun făina, zahărul, praful de ardei iute și untul scos de la congelator și tăiat cuburi într-un robot de bucătărie echipat cu un cuțit de metal sau paleta de frământat. Se amestecă bine, pe viteza mare, până când ingredientele se unesc și formează niște firimituri mici. Se adaugă laptele treptat- firimiturile se unesc și se fac tot mai mari până când se obține o bilă de aluat.

Acum, umblă vorba prin târg ca pentru coacerea unui aluat în alb aveți nevoie de bile de argilă/boabe de fasole/monede. Dar vă spun un secret învățat de la Jamie Oliver- știți voi, rocker-ul peltic, drăguț și cu 3 copile superbe.
Se întinde aluatul între două coli de copt. Se așează în tavă, înlăturând surplusul care trece de buza tăvii. Se înțeapă cu furculița pe fund (auch!). Apoi se bagă la congelator 20 minute.

Este acum timp berechet pentru realizarea cremei de ciocolata neagră.
Se taie ciocolata în bucăți mai mici. Într-o crăticioară se pune laptele și se lasă pe foc mediu până ajunge la punctul de fierbere. Se ia de pe foc și se lasă deoparte. Se pune ciocolata și se amestecă ușor cu un tel până când se topește în întregime. Se lasă la răcorit 10 minute. Se adaugă apoi lingură cu lingură brânza mascarpone. Se încorporează bine. Se lasă la răcit.

Se pornește cuptorul și se lasă la 180 grade C. La acest moment aluatul de tartă ar trebui să fie bocnă, așa că se scoate din congelator și se bagă la cuptor pentru 15-20 minute. Se scoate, se lasă la răcit.

Asamblarea tartei se face numai când elementele sunt răcite, așa că aveți timp pentru pregătirea celorlalte elemente.

Cel mai important este reducția de zmeură.
Fructele se amestecă cu zahărul și se pun într-o crăticioară cu fund gros pe foc vioi. Când începe să fiarbă, se scade ușor flacăra și se lasă să bolborosească încet. Ar fi nevoie de vreo 20 minute de la primele bule până la finalizarea fierberii. Se ia de pe foc și cu ajutorul unui blender, se pasează bine „dulceața” de zmeură. Pentru un plus de finețe se trece totul printr-o sită. Se mai lasă în această formă cam 10 minute pe foc, apoi se ia și se lasă deoparte, la răcorit.
Când ajunge la o temperatură care să nu fie prea fierbinte când testați cu degetul, este timpul să adăugați untul.
Se taie untul cubulețe mici. Bucată cu bucată se pune în reducția de zmeură și se amestecă continuu cu un tel. Trebuie să rezulte o minunăție de sos roz închis/ ciclam, lucios și gustos.
Știu ce gândiți acum: „de ce nu se pune untul când este reducția de zmeură fierbinte?” Pentru ca untul s-ar topi prea repede și s-ar separa.

Revenind. Coaja de tartă este rece, crema de ciocolată neagră este rece și ea, reducția de zmeură la fel. Este timpul pentru asamblare.

Se toarnă crema de ciocolată în coaja de tartă. Se lasă la frigider 1-2 ore. Se toarnă apoi sosul de zmeură. Se lasă la frigider 1 oră. Se ornează cu frunze de mentă, felii de capșune, fructe mici de zmeură și semințe prăjite de pin.

Cam atât 🙂

Variațiuni pe tema ciocolată și zmeură găsim și la bloggerii:

Foodie family- Zmeura este în tartă
deGulie- Cacao în crusta de tartă
Caietul cu rețete- crema ce ciocolată are cardamon în ea
Le Blog Piquant- Crusta are biscuiți Oreo 😉
La Prăjiturela- Faceți cunoștință cu zmeura neagră

2 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.