Ingredientele, pentru 10-12 porţii:
1 ananas
2 mere
2 portocale
2 pere
2 linguri cu miere
zeama unei lămâi / lime
zeama unei portocale
100ml băutură alcoolică la alegere: vodka, cognac, rom, gin
jumătate de linguriţă de scorţişoară măcinată
1 pliculeţ de zahăr vanilat / esenţă de vanilie cu seminţe de Bourbon
2-3 feliuţe subţiri de ghimbir
2 linguri cu zahăr brun
50g unt
optional: 200ml de smântână pentru frişcă sau 100g ciocolată tăiată feliuţe subţiri
Pregătim fructele şi le punem la macerat cu câteva ore înainte de servire (de la 2 ore în sus). Mai întâi le spălăm bine, apoi curăţăm ananasul şi portocalele de coajă, iar merele şi perele de cotor. Le tăiem pe toate în cuburi mari şi pe punem într-un castron mare.
Turnăm deasupra zeama stoarsă a unei lămâi sau lime şi pe cea a unei portocale. Adăugăm 100ml de vodka, cognac, rom, gin sau ce avem prin casă la îndemână. Presărăm un pliculeţ de zahăr vanilat (eu am folosit esenţă de vanilie cu seminţe de Bourbon de la Dr.Oetker, dacă vreţi să vă rupeţi în figuri şi mai tare, puteţi să sacrificaţi un baton de vanilie, dar eu zic că nu e mare diferenţă în acest caz) şi o jumătate de linguriţă de scorţişoară măcinata. Când nimeni nu e atent, scăpăm în castron şi câteva feliuţe subţiri tăiate dintr-o rădăcină de ghimbir. Adăugăm 2 linguri de miere şi apoi amestecăm bine.
Apoi, acoperim castronul cu folie alimentară şi îl trimitem la frigider pentru câteva ore.
Cu 20 de minute înainte de servirea desertului, ne retragem în bucătărie să asamblăm frigăruile. În timp ce încingem într-o tigaie de teflon un cubuleţ de unt, pregătim frigăruile, pe un beţişor alternăm cuburile de fructe: ananas, măr, portocală, pară. Presărăm pe ele puţin zahăr brun (se va carameliza frumos şi frigăruile noastre vor fi foarte apetisante) şi le aranjăm în tigaia cu unt pe care apoi o acoperim cu un capac, să se înăbuşe. După două minute le întoarcem pe cealaltă parte şi le acoperim din nou, după încă un minut luăm capacul şi le mai întoarcem o dată dacă nu s-au rumenit deja pe toate părţile.
Servim frigăruile de fructe calde cu frişcă naturală sau chips-uri de ciocolată.
Poftă bună!
Autorul fotografiilor a fost Radu.
3 Comments
Tweets that mention Frigărui cu fructe « KissTheCook -- Topsy.com
28 ianuarie 2011 at 11:59[…] This post was mentioned on Twitter by Felix Dark, Kiss the Cook. Kiss the Cook said: Desert fail-proof, light & healthy si extrem de apetisant. Comis de Ana. https://www.kissthecook.ro/2011/01/frigarui-cu-fructe/ […]
Mihai
10 martie 2011 at 11:42Foarte ok reteta, nu am folosit tigaia cu unt ci un gratar cu carbuni – absolut delicios.
Ana
10 martie 2011 at 17:20Merge desigur si pe gratarul cu aburi, pentru cine are, bineinteles. Data viitoare poate pun si eu de un gratar in sufragerie :))