Menu

Frigărui cu fructe

Despre acest desert pot să vă zic de la început că poate să fie salvarea când nu avem prea mult timp, dar în acelaşi timp am vrea să facem ceva care să iasă din banal şi să ne surprindă invitaţii. Deasemenea, este suficient de light & healthy ca să meargă foarte bine şi de regim cu foarte mici ajustări. Dacă mai adaug şi că nu are nici un pas dificil care să poată să nu iasă în lipsa alinierii planetelor, deja se califică pentru titlul de desertul perfect. Nu?


Ingredientele, pentru 10-12 porţii:
1 ananas
2 mere
2 portocale
2 pere
2 linguri cu miere
zeama unei lămâi / lime
zeama unei portocale
100ml băutură alcoolică la alegere: vodka, cognac, rom, gin
jumătate de linguriţă de scorţişoară măcinată
1 pliculeţ de zahăr vanilat / esenţă de vanilie cu seminţe de Bourbon
2-3 feliuţe subţiri de ghimbir
2 linguri cu zahăr brun
50g unt
optional: 200ml de smântână pentru frişcă sau 100g ciocolată tăiată feliuţe subţiri

Pregătim fructele şi le punem la macerat cu câteva ore înainte de servire (de la 2 ore în sus). Mai întâi le spălăm bine, apoi curăţăm ananasul şi portocalele de coajă, iar merele şi perele de cotor. Le tăiem pe toate în cuburi mari şi pe punem într-un castron mare.

Turnăm deasupra zeama stoarsă a unei lămâi sau lime şi pe cea a unei portocale. Adăugăm 100ml de vodka, cognac, rom, gin sau ce avem prin casă la îndemână. Presărăm un pliculeţ de zahăr vanilat (eu am folosit esenţă de vanilie cu seminţe de Bourbon de la Dr.Oetker, dacă vreţi să vă rupeţi în figuri şi mai tare, puteţi să sacrificaţi un baton de vanilie, dar eu zic că nu e mare diferenţă în acest caz) şi o jumătate de linguriţă de scorţişoară măcinata. Când nimeni nu e atent, scăpăm în castron şi câteva feliuţe subţiri tăiate dintr-o rădăcină de ghimbir. Adăugăm 2 linguri de miere şi apoi amestecăm bine.

Apoi, acoperim castronul cu folie alimentară şi îl trimitem la frigider pentru câteva ore.

Cu 20 de minute înainte de servirea desertului, ne retragem în bucătărie să asamblăm frigăruile. În timp ce încingem într-o tigaie de teflon un cubuleţ de unt, pregătim frigăruile, pe un beţişor alternăm cuburile de fructe: ananas, măr, portocală, pară. Presărăm pe ele puţin zahăr brun (se va carameliza frumos şi frigăruile noastre vor fi foarte apetisante) şi le aranjăm în tigaia cu unt pe care apoi o acoperim cu un capac, să se înăbuşe. După două minute le întoarcem pe cealaltă parte şi le acoperim din nou, după încă un minut luăm capacul şi le mai întoarcem o dată dacă nu s-au rumenit deja pe toate părţile.

Servim frigăruile de fructe calde cu frişcă naturală sau chips-uri de ciocolată.

Poftă bună!

Autorul fotografiilor a fost Radu.

3 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.