Menu

Tartă cu ciocolată albă și fructe

Tocmai ce ne-am întors din Delta Dunării. Am fost cu un grup de prieteni într-o tură de trei zile în canoe. Am dat la vâsle pe apă lină, apă agitată de vânt și bărci cu motor, am intrat pe niște canale și lacuri mai puțin umblate, pline de viață verde și păsări, am cunoscut niște oameni tare plăcuți pe care abia aștept să-i revăd în ture viitoare (plănuim și una cu kaiace prin toamnă).

 

Tarta cu ciocolată albă și fructe este pregătită de ceva vreme, dar așteptam să reintrăm în sezonul căpșunelor și cireșelor (pentru că am încercat-o cu cireșe, cocos și soc pentru nunta Andreuței și a lui Mădălin)
Este o tartă similară ca mod de lucru ca una făcută cu ciocolată neagră cu reducție de zmeură, căpșune. Cea de azi este cu ceva căpșune, mango și zmeură.

Acea tartă o puteți găsi la noi pe blog. Dacă însă preferați ciocolata albă în locul celei negre, citiți cu atenție rândurile de mai jos.
Nu e un desert greu de făcut. Am încercat să îl simplific cât mai mult pentru că am câteva prietene care s-au apucat recent de gătit și voiam să faca ceva bun și relativ ușor, dar i-am lăsat elemente surpriză, spectaculoase.

Ingrediente necesare pentru tartă cu ciocolată albă și fructe (tavă cu diametru de 28 cm)

Ingrediente pentru aluatul fraged

200 g făină albă
100 g unt foarte rece (ținut la congelator 10 minute)
20 g zahăr tos
30 ml lapte rece

Ingrediente pentru crema de ciocolată albă (umplutura)

350 g ciocolata albă
250 ml lapte 3%
250 g mascarpone

Ingrediente pentru reducție de mango

200 g pulpă de mango (cam două fructe medii fără sâmburi)
100 g zahăr tos
150 ml apă
50 g unt

Fructe pentru decor

2-3 căpșune
20-25 fructe (semințe) mici de rodie
câteva cuburi de mango
frunze proaspete de mentă/melissa
opțional semințe de pin prăjite

Pentru realizarea aluatului, fie că-l executați cu mâinile sau cu robotul treaba stă aproximativ la fel (diferă viteza de lucru, desigur). Se pun făina, zahărul și untul scos de la congelator și tăiat cuburi într-un robot de bucătărie echipat cu lamă de metal sau paletă de framantat. Se amestecă bine, pe viteză mare, până când ingredientele se unesc și formează niște firimituri mici. Se adaugă laptele treptat- firimiturile se unesc și se fac tot mai mari până când se obține o bilă de aluat.

Acum, umblă vorba prin târg că pentru coacerea unui aluat în alb aveți nevoie de bile de argilă/boabe de fasole/monede. Dar vă spun un secret învățat de la Jamie Oliver:

Se întinde aluatul între două coli de copt. Se așază în tavă, înlăturând surpusul care trece de buza tăvii. Se înțeapă baza cu furculița . Apoi se bagă la congelator 20 minute.
Este acum timp berechet pentru realizarea cremei de ciocolată albă.

Se taie ciocolata în bucăți mici. Într-o crăticioară se pune laptele și se lasă pe foc mediu până ajunge la punctul de fierbere. Se ia de pe foc și se lasă deoparte. Se pune ciocolata și se amestecă ușor cu un tel până când se topește în întregime. Se lasă la răcorit 10 minute. Se adaugă apoi lingură cu lingură brânza mascarpone. Se încorporează bine. Se lasă la răcit.

Se pornește cuptorul și se lasă la 180 grade C. La acest moment alutul de tartă ar trebui sa fie bocnă, așa că se scoate din congelator și se bagă la cuptor pentru 15-20 minute. Se scoate, se lasă la răcit.

Asamblarea tartei se face numai când elementele sunt răcite, așa că aveți timp pentru pregătirea celorlalte elemente.

Cel mai important este reprezentat de reducția de mango. Fructul ar trebui să fie copt, cu pulpa fermă spre moale.
Așadar, se curăță de coajă, se taie cuburi și, împreună cu zahărul și apa, se pun într-o crăticioară cu fund gros, pe foc vioi. Când începe să fiarbă, se scade ușor flacăra și se lasă să bolborosească incet. Ar fi nevoie de vreo 20 minute de la primele bule până la finalizarea fierberii. Se ia de pe foc și cu ajutorul unui blender, se pasează bine „dulceața” de mango. Se mai lasă în aceasta formă cam 10 minute pe foc, apoi se ia și se lasă deoparte, la răcorit.
Când ajunge la o temperatură care să nu fie prea ridicată dacă testați cu degetul, este timpul să îmblânziți aceasta reducție.
Se taie untul cubulețe mici. Bucată cu bucată se pune în piure-ul de mango și se amestecă continuu cu un tel. Trebuie să rezulte o minunație de sos auriu,lucios și gustos.

Știu ce gândiți acum: „de ce nu se pune untul când este piure-ul de mango fierbinte?” Pentru că untul s-ar topi prea repede și s-ar separa. O emulsie corectă se obține cu un piure/sos călduț.

Revenind. Coaja de tartă este rece, crema de ciocolată albă este rece și ea, reducția de mango la fel. Este timpul pentru asamblare.

Se toarna reducția de mango, apoi crema de ciocolată în coaja de tartă. Se lasă la frigider 1 oră. Se ornează cu frunze de mentă, felii de căpșune, fructe mici de rodie și cubulețe de mango copt.

Cu treaba asta dati pe spate cam orice iubitor de dulciuri (și nu numai) 😉

Nutrition Facts
Per 175 g (10)

Amount % Daily Value*
Calories 483
Total Fat 27g 42%
Sodium 142mg 6%
Total Carbohydrate 48g 16%
Sugars 16g
Protein 17g 34%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.


Notă
Mai găsim tarte cu ciocolată albă și pe la:

Miha- tartă cu mousse de ciocolată albă

Paula- Tartă cu ciocolată albă și curd de lămâie

1 Comment

  • TeoBucatar
    8 iunie 2015 at 20:23

    Cat de bine da combinatia de culori!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.