Menu

Tarte cu cremă de soc şi fructe de sezon

Dacă v-aţi întrebat vreodată ce puteţi pregăti din flori şi / sau fructe de soc şi nu aţi găsit un răspuns vă enumăr eu câteva opţiuni: socată, sirop de flori de soc, miere cu flori de soc, ceai de flori de soc, dulceaţă din fructe de soc.

…sau deserturi. Ca cel pe care doresc să vi-l prezint astăzi (şi a cărui reţetă o găsiţi şi aici, de Helene Dujardin).

Când am găsit prima dată aceste tarte mititele şi reţeta lor mi-am zis că musai le voi face cu prima ocazie. Şi cum acel moment s-a făcut cunoscut mai repede decât mă aşteptam iată mai jos şi rezultatul.

Ingrediente:

Pentru aluat (pate sablee):

250 grame făină albă
50 grame făină migdale
150 grame unt
40 grame zahăr pudră
9- 10 frunze de mentă
3-4 linguri de lapte rece
sare fină

Pentru cremă şi decor:

250 grame mascarpone
80 grame zahăr pudră
80 ml sirop de flori de soc combinat cu rom alb
(cam 1 parte rom/ 2 părţi sirop)
1 lămâie (sucul stors + coaja rasă)
Fructe diverse: zmeură, pepene galben, mure, coacăze (în funcţie de ceea ce găsiţi)
Dulceaţă de fructe de soc (opţional)

Pentru pregătirea aluatului se amestecă întâi făina albă de grău cu cea de migdale, se adaugă untul rece tăiat cuburi, zahărul pudră, frunzele de mentă spălate şi rupte şi se mixează la robot până se obţin nişte firimituri măricele. Spre final se adăugă sarea şi laptele şi se lasă să se amestece până se obţine aluatul.

Se întinde aluatul foaie subţire între două coli de hârtie de copt şi apoi se lasă la frigider cam 15 minute.

Între timp ne ocupăm de cremă. Se bate întâi brânza mascarpone cu mixerul până devine cremoasă. Se adaugă apoi zahărul pudră, se amestecă, se pune sucul de lămâie şi jumătate din coaja rasă, se amestecă. Apoi se toarnă siropul de flori de soc amestecat cu rom şi se bate până se obţine o cremă cam de consistenţa smântânii.
Se lasă la rece 30-40 minute.

Foile de aluat se scot de la rece, se pun peste formele de tartă cu tot cu hârtia de copt şi se rulează cu făcăleţul până se delimitează marginile. Apoi cu degetele se aşează aluatul în forme şi se găureşte cu furculiţa de câteva ori.

Se umplu toată formele cu boabe de fasole, orez, se lasă la copt cam 15- 20 minute la 180 grade C (până când marginile devin aurii).
Se scot din cuptor, se lasă la răcit şi apoi se golesc de fasole.

Se pune în fiecare câte un strat subţire de dulceaţă de soc, apoi 1-2 linguri mari de cremă şi se ornează cu fructe la alegere.

Se pot consuma imediat sau după câteva ore de stat la rece (timp în care aluatul fraged se combină cu crema şi devine mai moale.

9 Comments

  • Brindusa @ Cooking with my soul
    20 octombrie 2011 at 11:49

    Minunata reteta. Foarte fina si cu niste arome…. parca le simt. imi place mult.

  • Cătălina
    21 octombrie 2011 at 8:51

    Mulţumesc Brânduşa. Cred că merge foarte bine şi cu sirop de mentă (de fapt a făcut Juha ieri şi a zis că-s foarte bune).

  • Stelian
    24 octombrie 2011 at 17:15

    eu cred ca merge cel mai bine pe burta goala sau chiar si cu tricou 😀

  • Antonina
    3 noiembrie 2011 at 7:26

    Minunat site culinar!! am venit in graba de la Taste bazar sa vad ce si cum si m-am indragostit pe loc!! Tartele arata minunat !! Zi faina !

  • Cătălina
    3 noiembrie 2011 at 7:30

    Mulţumim Antonina. Eu sunt abonată la al tău şi mai trag un ochi pe acolo de câte ori am ocazia. O zi frumoasă şi ţie 🙂

  • Maya
    18 noiembrie 2011 at 20:31

    Ce idee delicioasa, de a aroma crema cu sirop de soc! Multumesc.

  • Cătălina
    23 noiembrie 2011 at 6:26

    Da, e buna si cu soc si cu menta. Si cred ca merge cam cu orice fel de sirop 🙂

  • […] seama târziu că nu am fotografiat modul de execuţie al aluatului aşa că vă rog să urmaţi paşii de aici (folosind doar ingredientele de la această […]

  • […] Catalina Zaharescu- kissthecook.ro Tarte cu cremă de soc şi fructe de […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.