Plăcințelele kareliene sunt formate din două părți: învelișul subțire din amestec de făină de secară și grâu și umplutura din orez fiert în lapte. Alături se poate face muhavoi (amestec de ou fiert tare și unt moale, sare, piper).
Fiertura de orez trebuie să fie cremoasă. Nu trebuie să fie uscată, orezul nu trebuie să absoarbă tot lichidul.
Tradițional, plăcințelele kareliene se făceau din secară și umplutura din orz sau kama (un amestec de făinuri: orz, secară, ovăz și mazăre). Apoi, pe măsură ce au început să se găsească mai multe tipuri de cereale (din import, mai ales), s-a trecut la amestec de secară și grâu pentru înveliș și la cartof sau hrișcă apoi orez sau mei pentru umplutură.
Versiunea de față se găsește cel mai des și să fiu sinceră doar așa am și mâncat. În magazinele finlandeze, aceste plăcințele se găsesc gata preparate și apoi congelate. Acasă se bagă la cuptor și apoi se consumă cu munavoi.
Ca și cea de acum două zile, rețeta face parte dintr-o colecție de rețete scandinave, a doua etapă a proiectului culinar început de Savori urbane, The Food Connection, la care participă 24 bloggeri români. Gazda din această lună este Teo Rogobete și la ea pe site veți găsi mai multe detalii.
Rețeta este luată din The Food & Cooking of Finland: Traditions, Ingredients, Tastes and Techniques.
Ca să nu muncesc la fel de mult și altădată, am dublat cantitățile din carte. Am obținut astfel 16 bucăți îndestulătoare. O partea le-am mâncat iar pe restul le-am băgat în pungi și le-am congelat.
Ingrediente pentru Plăcințele kareliene (16 bucăți)
Ingrediente pentru înveliș
200 g făină de secară
150 g făină de grâu
200 ml apă rece
30 g unt
1 linguriță sare
Ingrediente pentru umplutură
200 g orez cu bob rotund
600 ml apă
1200 ml lapte (1,2 litri)
1 lingură sare
Ingrediente pentru uns după copt
50 g unt
150 ml lapte
Ingrediente pentru munavoi
5 ouă fierte tari
50-60 g unt moale
1 cutie brânză cottage (200 g)
Cum umplutura durează ceva până fierbe cel mai bine este să începeți cu ea. Așadar, puneți apa, orezul și sarea într-o oală încăpătoare. Puneți pe foc mediu, aduceți la punctul de fierbere și lăsați să clocotească încet până când se evaporă aproape toată apa (aproximativ 20 minute). Nu lăsați flacără mare și amestecați din când în când ca să nu se lipească.
Adăugați apoi laptele, micșorați flacăra, acoperiți cu capac și lăsați pe foc încă 15 minute. E bine să amestecați din când în când. Orezul se poate prinde de baza oalei și afuma. Când orezul este moale și totul e cremos opriți focul și lăsați la răcit.
Aluatul se lucrează de obicei cu mâna dar eu de data aceasta l-am băgat la robot. Am folosit paleta pentru frământat. Voi topiți untul și puneți-l în vasul robotului. Lăsați-l să se răcească ușor apoi adăugați făinurile, sarea și jumătate din cantitatea de apă. Este posibil ca în prima fază aluatul să se comporte ca cel de la pate brise și să devină fărâmicios. Este de ajuns să puneți restul de apă și să mai amestecați de câteva ori și se va forma o bilă de aluat.
Scoateți aluatul din robot și mai frământați-l puțin. Apoi, formați un cilindru din care tăiați 16 bucăți egale. Eu am cântărit tot aluatul și avea vreo 632 grame. Fiecare bucată a avut între 37-40 g. Tapetați masa cu puțină făină, formați din fiecare bucată câte o bilă apoi o întindeți cu un sucitor până la diametrul de 15-16 cm). Ca să nu se usuce cât timp le întindeți, cel mai bine este să țineți bucățile de aluat sub un castron. Apoi, trebuie să tapetați fiecare cerc de aluat cu făină și pe măsură ce lucrați, să le puneți unele peste altele acoperindu-le cu o cârpă curată sau alt castron.
Dați jos surplusul de făină și puneți în fiecare cerc de aluat câte 2-3 linguri de umplutură. Întindeți cu lingura și lăsați o margine de 1,5-2 cm max. Apucați apoi cu degetele mari și arătătoare de la ambele mâini marginile și se puneți peste umplutură. Strângeți ușor între degete. Fiecare plăcințică trebuie să arate ca o… opincă de-a noastră. 😀
Cât le pregătiți astfel cel mai bine este să porniți și cuptorul. Temperatura de coacere va fi 200 grade C. Eu am citit aiurea, recunosc, și le-am copt la 230 grade C pentru mai puțin timp.
Puneți hârtie de copt într-o tavă, așezați cu grijă plăcințelele și lăsați-le la copt pentru 10-12 minute.
Între timp, faceți un amestec din unt topi și lapte cald. Când scoateți piirakat din cuptor e bine să le dați luciu cu o perie cu acest amestec. Apoi le acoperiți cu hârție de copt și o cârpă curată vreo 10 minute, timp în care ele se vor înmuia nițel păstrându-se totuși crocante.
Cât despre muhavoi, puneți ouăle fierte într-un vas încăpător și le fărâmați bine cu furculița, adăugați apoi untul, sarea (și dacă vreți, piperul) și amestecați bine. La final turnați brânza cottage în castron, amestecați și… gata.
Plăcințelele kareliene se acoperă bine cu munavoi și se mănâncă cu simț de răspundere. Un pahar cu lapte cald alături e minunat. Sau bere rece 😉
Ce nu mâncați, băgați în pungă și lăsați la congelator (pentru altă dată).
Las aici un video cu tot procesul de lucru. E asemănător cu ceea ce am făcut eu.
2 Comments
Oana Igretiu
14 mai 2015 at 14:26E inedita reteta! Sunt foarte curioasa de gustul acestor placintele…deci le voi incerca! Pasta de oua fierte o face si mama. Ce buna e!
Cristina
15 mai 2015 at 11:21Si eu o gasesc foarte interesanta! Trebuie probata!