Menu

Cramique (brioşă belgiană)

Tot răsfoind de zor „Les basique de la cuisine francaise” şi alegând reţete de făcut cândva în viitor, am dat peste o imagine a brioşei Cramique. Şi mi-am zis că aceasta va fi printre primele făcute.

De Paşte, bunica mea făcea nişte cozonaci superbi. Îi bătea, îi frământa, apoi îi alinta şi îi lăsa să crească. Întotdeaună am privit fascinată ritualul pregătirii şi a naşterii cozonacilor ei. Mă trimitea să aduc din cămară, din locul ştiut de mine şi de ea, vasele şi ustensilele pe care le folosea numai la aşa ceva: ligheanul mare, lingura de lemn (cred ca avea 10 linguri mari şi multe altele mici: pentru mâncare de post, pentru dulceaţă, pentru borş etc).

Ce veţi vedea mai jos nu este un cozonac dar îl poate înlocui cu succes atunci când nu mai aveţi timp de foarte mult frământat şi alte operaţii. Belgienii folosesc în aluat multe stafide şi zahăr perlat (un zahăr care nu se topeşte cu una cu două). Eu am adaptat reţeta şi am pus câte ceva în plus sau am înlocuit ingrediente pe care nu le-am găsit la noi.

Pentru o brioşă mare avem nevoie de:

o formă de cozonac/ chec
500 g făină
100 ml lapte cald
15 g drojdie
150 g unt
la temperatura camerei
3 ouă
150 g stafide
100 g zahăr tos
1 linguriţă scorţişoară
1 linguriţă sare de mare
1 mandarină confiată (opţional)- reţeta în curând pe site
50 g migdale crude
1 gălbenuş de ou pus în puţin lapte
50 ml alcool
(rom, vodkă)

Se lasă stafidele la îmbibat cam o oră în alcool.

Se pune drojdia în lapte călduţ şi se lasă cam 10 minute la dospit apoi se adaugă puţină sare.

Se pune făina într-un vas mare şi se face un „crater” în mijlocul ei. Se toarnă laptele cu drojdie, se adaugă ouăle şi se amestecă uşor luând din când în când din făina înconjurătoare. Când se încorporează toată, se adaugă untul moale şi se frământă din nou. Se pun pe rând şi se încorporează şi ele: scorţişoara, sarea, zahărul tos, stafidele scurse de alcool, mandarina confiată tăiată în bucăţi mici.

Se acoperă vasul cu o cârpă curată şi se lasă la dospit aproximativ 2 ore (timp în care băgaţi aspiratorul, ştergeţi praful prin casă, schimbaţi aşternuturile).

După acest timp, forma se unge cu puţin unt topit. Se pune aluatul în formă, şi i se fac două tăieturi (una longitudinală şi una transversală). Se unge cu gălbenuşul bătut puţin cu lapte, se presară migdalele pisate în prealabil şi se lasă la crescut până când depăşeşte puţin marginile formei.

Se porneşte cuptorul şi se lasă la 190 grade C (între treptele 3 şi 4). Când aluatul e din nou crescut se strecoară uşor în cuptor şi se lasă cam 30 minute. Dacă după acest timp îl testaţi şi nu este bine copt la mijloc îl mai lăsaţi cam 5- 10 minute.

Se scoate din cuptor şi se lasă câteva minute la răcorit, apoi se scoate din tavă şi se lasă la răcit pe un grătar.
Se serveşte simplă sau cu unt (sărat eventual), dulceaţă, cremă de ciocolată, ceai, cafea.

Vă urăm să aveţi un Paşte cât mai frumos! 🙂

5 Comments

  • Ana
    21 aprilie 2011 at 16:46

    superba si reteta dar superb si ceainicul ! Mi-ar placea si mie unul :))

  • Cătălina
    21 aprilie 2011 at 16:48

    Cred ca mai gasesti inca la Mall Crangasi. Eu cel putin de acolo l-am cumparat pe al meu.

  • Ana
    21 aprilie 2011 at 18:20

    aha, esti o scumpa, poate dau o raita si pe acolo 🙂

  • Ana Maria Ciolacu
    30 aprilie 2011 at 9:05

    Uhhhmmm, cum arataaa !!!! Pai o incerc cat de curand ! Imi plac mult retetele tale,Catalina. Te pupic si iti doresc un week-end frumos !

  • Mandarine confiate « KissTheCook
    10 mai 2011 at 11:03

    […] am folosit mandarinele confiate la brioşe, cramique, torturi şi tarte. Ba chiar am mâncat cu puţin unt sărat pe biscuiţi. Cu ceai de lavandă […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.