
Într-o zi i-a sosit rândul Iuliei, o prietenă de familie să-mi spună că doreşte nişte prăjiturici pentru petrecerea de moţ a lui Ştefan. Aşa că am aruncat un ochi pe diverse reţete şi mi-a rămas gândul la tarta cu ciocolată şi banane a Sylviei.
Numai că am pregătit-o sub forma unor tarte mai mici.
Să nu vă gândiţi că este greu de realizat aşa ceva. Singurul care vă va da ceva bătăi de cap va fi aluatul. Pâte sablée, cum îi zic francezii. Dar vă asigur că merită orice efort 🙂
Aşadar şi prin urmare, să trecem la treabă.
Ingrediente pentru aluat – 12-16 mini tarte
240 g făină albă
150 g unt
90 g zahăr
30 g făină migdale
1 plic zahăr vanilat
1 gălbenuş de ou
puţină sare
Ingrediente pentru ganache de ciocolată şi banane
250 g ciocolată neagră (de preferat 85% cacao)
180 ml smântână 32%
1 banană
Ingrediente pentru decor
1-2 banane uşor verzi
1 plic zahăr vanilat
Pentru realizarea aluatului, dacă nu doriţi să vă enervaţi (prea tare) pentru că este unul destul de încăpăţânat, vă sfătuiesc să folosiţi un robot de bucătărie. Dacă nu, asta e… am trecut noi şi prin chestii mai grele decât lupta cu nişte cocă.
Scoateţi din timp untul din frigider, astfel încât să fie maleabil. Cerneţi făina într-un vas adânc, adăugaţi făina de migdale, zahărul, zahărul vanilat şi sarea, puneţi untul şi începeţi să le frământaţi/ încorporaţi. La un moment dat totul se va transforma în nişte firimituri mari. E timpul să adăugaţi găilbenuşul de ou şi să frământaţi până aluatul se cuminţeşte şi capătă o formă (bilă de preferat). Instrucţiuni găsiţi şi aici.
Înfăşuraţi-l în folie alimentară şi daţi-l la frigider cam 30 minute. După ce se întăreşte oleacă, puneţi făină pe masa de lucru şi cu un făcăleţ întindeţi bine aluatul. E posibil să mai crape, să se lipească (dacă nu e destulă făină pe masă, mâini şi făcăleţ) dar… rabdă baba la frumuseţe. Dacă aveţi forme mici de tarte, puneţi aluat în ele, înţepaţi cu furculiţa şi băgaţi-le la congelator vreo 15 minute.
Dacă nu aveţi, luaţi tava de brioşe, tăiaţi din aluat (cum făceau bunicile cu paharul la gogoşi) cercuri şi puneţi-le în alveolele tăvii. Înţepaţi cu furculiţa de câteva ori şi băgaţi la congelator 15 minute. Buun.
Porniţi cuptorul şi reglaţi temperatura la 180 grade Celsius. Scoateţi tava când tartele sunt bocnă şi băgaţi la cuptor cam 15 minute (sau până se îngălbenesc marginile).
Apoi le scoateţi din cuptor şi tavă şi le lăsaţi la răcit.
Pentru realizarea ganache-ului puneţi smântâna la încălzit într-un vas rezistent la foc, dar fără s-o lăsaţi să fiarbă. Luaţi de pe foc. Rupeţi ciocolata bucăţi şi puneţi-o în vasul cu smântână. Amestecaţi cu un tel până se topeşte toată şi se omogenizează crema.
Luaţi una dintre banane şi treceţi-o rapid prin robotul de bucătărie (mai precis transformaţi-o în… piure). Când ganache-ul de ciocolată este răcorit (rece) adăugaţi banana făcută piure şi amestecaţi.
Turnaţi crema obţinută în formele de aluat. Lăsaţi la răcorit.
Puneţi pe foc o tigaie cu fundul neaderent şi adăugaţi puţin unt. Tăiaţi felii restul bananelor, treceţi-l prin zahăr vanilat şi puneţi-le în tigaia încinsă. Întoarceţi feliile după 1-3 minute. Puneţi-le pe un servet curat pentru a le scurge de surplusul de unt.
Apoi luaţi fiecare felie şi ornaţi tartele.
Cam atât 🙂
Note: Ganache-ul merge îmbogăţit cu lichior de fructe/ cafea, dulceaţă (făcută piure), sirop (Juha pune 1 lingură- două de sirop de mentă, cică iese demenţă de bun :P)
Chiar dacă în imagini am pus ciocolata şi piure-ul de banane împreună, vă sfătuiesc să urmaţi paşii scrişi în reţetă.
- 🙂
- Ingrediente: banane, ciocolată, unt, făină, zahăr.
- Se cerne făina...
- Se adaugă făina de migdale, zahărul, zahărul vanilat.
- Se omogenizează oleacă şi se face loc...
- ...untului tăiat cuburi.
- Se unesc toate cele cu untul până se obţin nişte firimituri mari de aluat.
- Se adaugă şi gălbenuşul şi apoi se frământă până aluatul se cuminţeşte. Se formeză o bilă şi se pune la rece.
- Se lasă aluatul la frigider cam 30 minute.
- După o zi de muncă asiduă îmi doresc să fiu pisică. Tot ce am de făcut e să dorm cât mai mult, să mănânc, să fac tâmpenii 🙂
- Se pune făină pe masa de lucru.
- Se întinde aluatul, se decupează cercuri...
- ...şi fiecare dintre cercuri se aşează într-o alveolă din tava de brioşe sau în forme de minitarte.
- Apoi se bagă toate la congelator cam 15-20 minute.
- Cam în aceeaşi lună la Juha ningea, la noi înfloriseră magnoliile. 🙂
- După ce se scot din congelator se bagă 15 minute în cuptorul încins.
- Se taie ciocolata cuburi.
- Banana se transformă în piure.
- În paralel se pune pe foc smântâna...
- ...şi când este fierbinte se toarnă peste ciocolată.
- Cam aşa arată baza de minitarte.
- Ganache-ul amestecat cu piure de banane se toarnă în formele reci.
- Restul bananelor se taie felii grosuţe, se tăvălesc prin zahăr vanilat...
- ...şi se prăjesc pe ambele părţi în unt.
- Apoi se lasă la scurt pe un şervet curat câteva minute.
- Pe fiecare formă plină cu ciocolată...
- ... se pune câte o felie de banană. Şi gata.
2 Comments
cami
26 iulie 2011 at 8:04Buna
Am facut de 2 ori acest blat de tarta si am o problema:e tare.Nu pot manca tarta cu lingurita .Unde gresesc?te rog ajuta-ma.
Cătălina
27 iulie 2011 at 8:00Buna, am avut si eu aceasta problema cand le-am tinut mai mult la cuptor sau daca am pus aluatul in strat mai gros. Nu le lasa sa se inchida prea mult la culoare cand sunt la copt. Chiar daca ti se par crude ca aspect ele vor fi ok la mancat. In plus ele trebuie lasate ceva timp la rece cu umplutura in ele si se mai inmoaie si de la crema de ciocolata.