Menu

Mini tarte cu ciocolată şi banane caramelizate

Câteodată prietenii mă roagă să pregătesc chestii drăguţe pentru petrecerile lor. De cele mai multe ori merg pe mâna mea sau se uită pe o listă lungă cu prăjituri şi îmi spun ce să le fac de acolo sau vin ei cu propuneri.

Într-o zi i-a sosit rândul Iuliei, o prietenă de familie să-mi spună că doreşte nişte prăjiturici pentru petrecerea de moţ a lui Ştefan. Aşa că am aruncat un ochi pe diverse reţete şi mi-a rămas gândul la tarta cu ciocolată şi banane a Sylviei.
Numai că am pregătit-o sub forma unor tarte mai mici.

Să nu vă gândiţi că este greu de realizat aşa ceva. Singurul care vă va da ceva bătăi de cap va fi aluatul. Pâte sablée, cum îi zic francezii. Dar vă asigur că merită orice efort 🙂

Aşadar şi prin urmare, să trecem la treabă.

Ingrediente pentru aluat – 12-16 mini tarte

240 g făină albă
150 g unt
90 g zahăr
30 g făină migdale
1 plic zahăr vanilat
1 gălbenuş de ou
puţină sare

Ingrediente pentru ganache de ciocolată şi banane

250 g ciocolată neagră (de preferat 85% cacao)
180 ml smântână 32%
1 banană

Ingrediente pentru decor

1-2 banane uşor verzi
1 plic zahăr vanilat

Pentru realizarea aluatului, dacă nu doriţi să vă enervaţi (prea tare) pentru că este unul destul de încăpăţânat, vă sfătuiesc să folosiţi un robot de bucătărie. Dacă nu, asta e… am trecut noi şi prin chestii mai grele decât lupta cu nişte cocă.

Scoateţi din timp untul din frigider, astfel încât să fie maleabil. Cerneţi făina într-un vas adânc, adăugaţi făina de migdale, zahărul, zahărul vanilat şi sarea, puneţi untul şi începeţi să le frământaţi/ încorporaţi. La un moment dat totul se va transforma în nişte firimituri mari. E timpul să adăugaţi găilbenuşul de ou şi să frământaţi până aluatul se cuminţeşte şi capătă o formă (bilă de preferat). Instrucţiuni găsiţi şi aici.

Înfăşuraţi-l în folie alimentară şi daţi-l la frigider cam 30 minute. După ce se întăreşte oleacă, puneţi făină pe masa de lucru şi cu un făcăleţ întindeţi bine aluatul. E posibil să mai crape, să se lipească (dacă nu e destulă făină pe masă, mâini şi făcăleţ) dar… rabdă baba la frumuseţe. Dacă aveţi forme mici de tarte, puneţi aluat în ele, înţepaţi cu furculiţa şi băgaţi-le la congelator vreo 15 minute.

Dacă nu aveţi, luaţi tava de brioşe, tăiaţi din aluat (cum făceau bunicile cu paharul la gogoşi) cercuri şi puneţi-le în alveolele tăvii. Înţepaţi cu furculiţa de câteva ori şi băgaţi la congelator 15 minute. Buun.

Porniţi cuptorul şi reglaţi temperatura la 180 grade Celsius. Scoateţi tava când tartele sunt bocnă şi băgaţi la cuptor cam 15 minute (sau până se îngălbenesc marginile).
Apoi le scoateţi din cuptor şi tavă şi le lăsaţi la răcit.

Pentru realizarea ganache-ului puneţi smântâna la încălzit într-un vas rezistent la foc, dar fără s-o lăsaţi să fiarbă. Luaţi de pe foc. Rupeţi ciocolata bucăţi şi puneţi-o în vasul cu smântână. Amestecaţi cu un tel până se topeşte toată şi se omogenizează crema.
Luaţi una dintre banane şi treceţi-o rapid prin robotul de bucătărie (mai precis transformaţi-o în… piure). Când ganache-ul de ciocolată este răcorit (rece) adăugaţi banana făcută piure şi amestecaţi.

Turnaţi crema obţinută în formele de aluat. Lăsaţi la răcorit.

Puneţi pe foc o tigaie cu fundul neaderent şi adăugaţi puţin unt. Tăiaţi felii restul bananelor, treceţi-l prin zahăr vanilat şi puneţi-le în tigaia încinsă. Întoarceţi feliile după 1-3 minute. Puneţi-le pe un servet curat pentru a le scurge de surplusul de unt.

Apoi luaţi fiecare felie şi ornaţi tartele.

Cam atât 🙂

Note: Ganache-ul merge îmbogăţit cu lichior de fructe/ cafea, dulceaţă (făcută piure), sirop (Juha pune 1 lingură- două de sirop de mentă, cică iese demenţă de bun :P)
Chiar dacă în imagini am pus ciocolata şi piure-ul de banane împreună, vă sfătuiesc să urmaţi paşii scrişi în reţetă.

2 Comments

  • cami
    26 iulie 2011 at 8:04

    Buna
    Am facut de 2 ori acest blat de tarta si am o problema:e tare.Nu pot manca tarta cu lingurita .Unde gresesc?te rog ajuta-ma.

  • Cătălina
    27 iulie 2011 at 8:00

    Buna, am avut si eu aceasta problema cand le-am tinut mai mult la cuptor sau daca am pus aluatul in strat mai gros. Nu le lasa sa se inchida prea mult la culoare cand sunt la copt. Chiar daca ti se par crude ca aspect ele vor fi ok la mancat. In plus ele trebuie lasate ceva timp la rece cu umplutura in ele si se mai inmoaie si de la crema de ciocolata.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.