
Cine, copil fiind, a îndrăznit să „gătească” în grădină din nisip sau noroi diverse plăcinte sau chiftele sau torturi se va distra şi acum făcând aceste lusikka cu dulceaţă (doar că la final le va putea mânca) 🙂
Lusikkaleipä (cu alte cuvinte “pâinică în formă de lingură”) este un tip de prăjitură care se serveşte la diverse mese festive finlandeze. Sunt dulci, crocante şi uşor de făcut, deşi formarea lor poate lua ceva timp. Pentru umplutură fiecare îşi poate folosi dulceaţa lui favorită.
Pentru reţetă Juha s-a inspirat după acest site.
Ingrediente (pentru 15- 20 bucăţi):
100 g unt
65 grame zahăr tos
135 g făină albă
1 linguriţă cardamon măcinat (mai mare)
1/2 plic zahăr vanilat
1 linguriţă bicarbonat sodiu
50- 60 g dulceaţă
zahăr tos fin
Se porneşte cuptorul şi se lasă la încins la 175 grade Celsius.
Într-un vas rezistent la foc, untul se topeşte uşor fără a se arde.
Separat, într-un vas se amestecă făina cu zahărul vanilat, bicarbonatul de sodiu şi cardamonul măcinat.
Peste untul topit se toarnă întâi zahărul amestecându-se continuu, apoi făina cu tot ce e prin ea.
Se obţine un aluat molatec, gras, care nu aderă la vas.
Cum se formează prăjiturile? Se ia cu o linguriţă aluat, apoi se presează cu degetele şi se nivelează. Se împinge uşor aluatul afară din linguriţă şi se pun minunile astfel formate, invers în tava de copt.
Se lasă la cuptor cam 12 minute, cât să crească puţin şi să capete o uşoară tentă gălbuie.
Pentru umplutură am ales dulceaţă de căpşuni cu mentă şi dulceaţă de mango cu ananas, dar puteţi utiliza cam ce vă place. Condiţia e să transformaţi dulceaţa mai întâi într-un piure gros cu ajutorul unei furculiţe sau a robotului de bucătărie.
Se aleg prăjiturelele în funcţie de dimensiuni, se pune dulceaţă între două câte două de mărimi egale, se unesc şi gata.
Se poate presara puţin zahăr fin (nu pudră) pe ele.
Noi le-am băgat într-o cutie şi am fugit cu ele la Domneşti să vizităm copiii.
- Unt, zahăr, cardamon, făină. Dulceţuri.
- Se topeşte untul fără a se arde.
- În vasul în care este făina se pun pe rând zahărul vanilat, bicarbonatul, cardamonul.
- Peste untul călduţ se pune întâi zahărul şi se amestecă.
- Apoi se adaugă făina şi se încorporează până când...
- ...se obţine un aluat gras, molatec, nelipicios.
- Se ia una bucată orcă, se pune în poală, se alintă în fel şi chip.
- Orca, vădit deranjată de prezenţa intrusului în spaţiul ei intim cu Juha, priveşte plină de reproş. Apoi, dulce, în ochii alintătorului şef.
- Se ia aluat în linguriţă, se presează cu degetele şi apoi...
- ...se desprind uşor de pe linguriţă prin tragere sau împingere.
- Se pun în tava acoperită cu hârtie de copt.
- Sunt gata de copt.
- Se bagă la cuptor cam 12 minute.
- În acest timp se pregătesc umpluturile de dulceaţă.
- ...mai precis, dulceaţa se face piure.
- Lusikka sunt gata de umplut...
- O parte cu dulceaţă de mango...
- ...o parte cu dulceaţă de căpşuni.
- Când sunt umplute, se presară puţin zahăr tos fin peste ele.
- Sunt parfumate. Cardamonul şi-a lăsat amprenta pe ele.
- Lusikka mai stau puţin la poză...
- ... la fel şi bucătarul însoţit de fotograf...
- Apoi se aşază frumos în cutii şi fuga cu ele la Domneşti, la copii.
- Hyvää ruokahalua (poftă bună).
- Poveste: vânătorul şi-a pierdut puşca în savană. Leoaica, profitând de ocazie l-a pândit şi acum îl aleargă peste tot să-l prindă. Vânătorul speriat, scoate sunete nedifinite, încercând s-o cheme pe bunica lui.
No Comments