Am început cu tradiţionala tocană irlandeză, care e relativ simplu de făcut dar la care succesul e dat de timpul petrecut pe foc mic. Irlandezii au nişte vase minunate din fontă la care am tot râvnit cât am stat pe acolo, pe care le uită pe foc umplute cu ingredientele pentru tocană (de dimineaţă) şi pe care le redescoperă pe la prânz când mâncarea e numai bună de dat turiştilor hămesiţi.
O ridic în slăvi pentru că e minunată, delicioasă şi bine aromată cu cimbru şi pătrunjel, e îndestulătoare şi … ca orice lucru bun mâncat cu poftă, îngraşă. Pentru a mă inspira am deschis cărţulia „A taste of Ireland” la pagina 39, capitolul Main course.
Atât i-am povestit lui Juha despre ea încât a trebuit să-i gătesc şi lui (şi oh, dar vai! ce rău mi-o fi părut).
Aşadar, pregătiţi 3-4 chestii mari şi late pentru treaba asta, curăţaţi-le şi aruncaţi-le-n oală. Apoi băgaţi oala la cuptor şi făceţi-vă cumva de lucru până e gata (acesta a fost rezumatul).
Ingrediente:
500 g carne miel, de pe la gât zic ei, să fie mai fragedă
2 cartofi
2 cepe roşii/ albe/ galbene
2 morcovi
un buchet jucăuş de cimbru proaspăt
pătrunjel verde proaspăt
sare de mare
piper negru măcinat
ulei (de floarea-soarelui, de măsline, vedeţi voi)
stock de vită/ pui/ legume sau pur şi simplu apă
Se curăţă şi se spală legumele.
Se pune vasul, în care se va găti tărăşenia, pe foc. Nu am avut vas de fontă aşa că am folosit unul din ceramică bun şi pentru flacără directă şi pentru plită şi pentru cuptor. Se pune ulei de măsline şi se lasă la încins.
Între timp se taie cele două cepe rondele. Când uleiul începe să sfârâie neliniştit se adaugă ceapa uşor şi se lasă la călit. După vreo 5-6 minute se adaugă carnea şi se asezonează cu sare de mare şi piper. Se lasă la „înmuiat”, apoi se taie o mână bună de cimbru şi se aruncă în oală.
Cartofii se taie rondele/ sferturi şi se pun peste carne. Se lasă şi ei oleacă cu toate cele, la călit.
Se toarnă stock-ul dacă îl aveţi pregătit sau apa peste nivelul cărnii şi cartofilor din vas.
Se acoperă cu capac şi se lasă la cuptor la temperatura cea mai mică (în cazul meu 150 grade Celsius) vreme de o oră.
După, se scoate şi se adaugă morcovii tăiaţi rondele. Se acoperă din nou şi se lasă la cuptor încă o oră.
Carnea ar trebui să fie moale, să de topească-n gură, mai pe româneşte.
Se porţionează, se presară deasupra pătrunjel verde tocat şi se serveşte cu pâine neagră, unt. Nu ar trebui să lipsească un pahar generos de bere neagră rece. De preferat de-a lor, Guinness.
Note: Tocana se poate face şi direct pe foc mic (cam 2 ore).
Unii recomandă 2 tipuri de cartofi: 1 parte trebuie să fie din cei buni de piure, ceva mai sfărâmicioşi (făinoşi) care vor ajuta sosul să se îngroaşe, 1 parte din cei mai tari şi rezistenţi la fiert.
Fotografiile au fost realizate de Juha Tiensuu şi Cătălina Zaharescu.
2 Comments
Miriam
26 mai 2011 at 14:34Felix ma termina. In sensul bun 🙂
titi
23 noiembrie 2012 at 9:55O stiu, si o fac de multa vreme. E excelenta! E simpla si gustoasa. Si eu am dat din intamplare pe reteta, intr-o revista… englezeasca…:)