
Cum adusesem de la Dublin sirop de arţar, am zis că e cazul să găsesc o reţetă în care să îl şi folosesc.
Jamie m-a ajutat şi de data aceasta, cu entuziasmu-i caracteristic („La masă cu Jamie” – Jamie Oliver). Rezultatul a fost un deliciu dulce delicios 🙂 din care ne-am înfruptat toţi, prin bunăvoinţa noii motocicliste.
Dar să purcedem din nou în lumea dulciurilor.
Pentru aluat vom avea nevoie de:
1 formă de tartă cu diametrul de 28 cm
125 grame unt
100 g zahăr pudră
puţină sare
250 g făină
2 gălbenuşuri de ou
coaja de la 1 jumătate de lămâie
2 linguri de lapte rece
Pentru umplutură ingredientele sunt:
50 g unt
340 g sirop arţar
3 linguri sirop trestie de zahăr
170 g pesmet, jumătate mai fin, jumătate mai grosier
coaja de la 2 portocale
2 mere
1 bucată mică de ghimbir proaspăt
100 g nuci pecan
smântână dulce
Pregătirea aluatului
Untul moale se freacă întâi cu puţină sare şi zahărul pudră care se adaugă treptat. Apoi se adaugă făina „în ploaie” şi se încorporează puţin câte puţin.
Când aluatul devine ferm adăugaţi cele două gălbenuşuri şi coaja de lămâie şi frământaţi în continuare până când capătă aspectul unor firimituri mari.
Apoi adăugaţi laptele şi încorporaţi-l şi pe el, amestecând în continuare până când formaţi o bilă măricică şi lucioasă de aluat.
Se îmbracă în folie alimentară şi se lasă la frigider circa o oră.
După ce se scoate, se presară pe masa de lucru făină şi se începe întinderea cu un făcăleţ a unei foi de aluat care să aibă diametrul egal cu al formei de tartă + lăţimea pereţilor ei. Dacă nu reuşiţi să o întindeţi dintr-o bucată (pentru că se rupe foarte uşor) tăiaţi-o în sferturi şi reasamblaţi-o în formă.
Astfel aşezată, se înţeapă cu furculiţa în câteva locuri şi se lasă la congelator o oră.
Când e înghetaţă bocnă, se scoate din congelator şi se bagă la cuptorul încins în prealabil la 180 grade C (treapta a 3 a de gaz).
Se lasă vreo 15 minute sau până când marginile devin galbene aurii.
Pentru umplutură se va pregăti întâi un sirop de zahăr de trestie din 4 linguri de apă şi 2 de zahăr brun (care se fierb împreună până se evaporă o parte din apă.
Se rad cele două mere, coaja de la cele două portocale şi ghimbirul.
Se pune untul la topit într-o craţită şi apoi se adaugă pe rând siropul de arţar şi siropul de trestie şi se amestecă până la omogenizare.
Se adaugă apoi pesmetul puţin câte puţin şi când este bine încorporat, se pun merele, coaja de portocale, ghimbirul şi o parte din nucile pecan.
Compoziţia astfel obţinută se toarnă în formă şi apoi se nivelează şi se decorează cu restul de nuci.
Se lasă la cuptor încă 20 minute.
Se serveşte caldă sau rece, cu smântână dulce/ frişcă/ iaurt şi opţional cu frunze de cimbru verde.
- Ingrediente pentru tarta cu sirop de arţar şi nuci pecan.
- Se lasă untul la încălzit şi când este înmuiat, ne apucăm de treaba.
- Se adaugă puţină sare peste unt şi se freacă cu zahărul pudră până devine cremos.
- Se rade coaja de la o jumătate de lămâie.
- Peste "crema" de unt se pune puţin câte puţin, făina "în ploaie", apoi se adaugă gălbenuşurile de ou şi se amestecă în continuare.
- Dacă vi se pare că aluatul devine nemaleabil când încorporaţi făina, după jumătate din cantitate adăugaţi cele două gălbenuşuri şi apoi continuaţi să adăugati restul de făină.
- E timpul să puneţi făcăleţul la rulat.
- Se întinde cu grijă o foaie care să aibe diametrul formei de tartă şi în plus pentru margini. Apoi se pune în formă. Atenţie, acest tip de aluat este fărâmicios.
- Se repară pe unde este cazul.
- ...înţeapă cu furculiţa în câteva locuri şi apoi se lasă la congelator 1 oră.
- Se scoate şi se bagă la cuptor pentru 15 minute la 180 grade C. Marginile ar trebui să se coloreze uşor în galben.
- Se pregăteşte umplutura astfel: se face un sirop din zahăr de trestie (dacă nu găsim în comerţ), se rade coaja de la o portocală şi apoi ghimbirul.
- Se pune untul la încălzit într-o crăticioară.
- Când este topit, se adaugă pe rând siropul de arţar şi apoi cel de zahăr de trestie, amestecându-se liniştit.
- Din când în când verificăm dacă am lucrat corect.
- Când sosul este gata începem să turnăm în el treptat pesmetul. Se amestecă.
- Se rad merele şi apoi se adaugă împreună cu coaja de portocală, ghimbirul şi o parte din nucile pecan în cratiţa de pe foc.
- Dark. Când l-am văzut la uşa abia m-am abţinut să nu-i spun: "părinte".
- Când se încorporează bine toate, turnăm compoziţia în forma de tartă.
- Se ornează cu restul de nuci.
- Domnişoara Jo şi tarta ei.
- Se poate mânca simplă sau...
- ... i se poate adăuga smântâna dulce, iaurt sau frişcă. Poftă bună.
1 Comment
Tartă cu nuci pecan şi mere (coaptă la aburi) - KissTheCook
9 decembrie 2013 at 11:28[…] Reţete ca la mama- cu nuci pecan şi caramel Bucătăria cu mirodenii- dovleac şi pecan Bucătăria Adrianei- Tartă cu nuci Teo’s Kitchen- plăcintă cu pecan Ana, pe când încă mai era la kissthecook. Altă tartă cu mere, pecan şi sirop de arţar de pe KTC. […]