
M-am cam dezumflat când am văzut că pe lista de ingrediente am seminţe de fenicul, dar primul Plafar în care am intrat m-a scos din încurcătură.
Să vedem ce ne trebuie:
1 pui mare sau o găină
3kg de sare grunjoasă
8 linguri de seminţe de fenicul
2 ouă
2 lămâi
1 lingură de piper boabe
1 legătură de cimbru proaspăt
1 legătură de pătrunjel
o căpăţână de usturoi
ulei de măsline
Pentru început pregătim sarea, o punem într-un castron mare împreună cu semniţele de fenicul zdrobite, ouă, sucul de lămâie (păstrăm cojile), piperul boabe şi un pahar cu apă. Amestecaţi bine cu o lingură.
Apoi, zdrobiţi cimbrul într-un mojar şi turnaţi peste el 2-3 linguri cu ulei de măsline. Frecaţi puiul sau găina cu cimbrul zdrobit, legătura rămară puneţi-o în interior alături de legătura de pătrunjel, usturoiul zdrobit şi cojile de lămâie. Îndesaţi bine totul înâuntru, acestea nu vor avea doar rolul de a aroma bine carnea ci şi de a împiedica sarea să ajungă înăuntru. Legaţi cu o funie capetele copănelelor şi capetele aripioarelor, să stea cât mai aproape de piept.
Întrindeţi o foaie mare de aluminiu în două (cam 1 metru să aibă) şi întindeţi în mijlocul ei cam jumătate din cantitatea de sare. Puneţi peste sare puiul şi turnaţi deasupra sarea rămasă şi tapetaţi bine puiul cu ea, până stă bine. Nu vă faceţi griji că sarea se lipeşte de pielea puiului, aşa trebuie. Dacă în schimb aveţi bucăţi de carne care nu mai au pielea pe ele (eu am avut, că mama nu-mi ştia intenţiile când a curăţat găina) să ştiţi că vor fi sacrificate pe altarul bucătăriei. Bun, după ce aţi acoperit bine puiul cu sare, aduceţi folia de aluminiu deasupra, apoi mai puneţi una şi invers şi apoi şi pe diagonală, până e învelit bine.
Puneţi guguloaia într-o tavă la cuptor-ul încălzit în prealabil la 200 de grade / treapta 6. Pentru un pui mare de vreo 2kg aveţi nevoie de 2 ore la cuptor, eu pentru găinuşa mea am avut de 2 ore şi jumătate. Apreciaţi în funcţie de cantitatea de carne şi de cât de tânăr a fost animalul.
După ce timpul a trecut, scoateţi tava din cuptor, îndepărtaţi folia de aluminiu şi lăsaţi să se răcorească pentru 15 minute. Spargeţi apoi crusta de sare şi scoateţi puiul din ea, scoateţi apoi şi verdeaţa şi coaja de lămâie din interior. Serviţi cu o garnitură răcoroasă, de exemplu o salată mare de roşii şi o sticlă de vin alb. Pielea va fi cel mai probabil prea sărată, aşa că vă recomand să o îndepărtaţi, dar carnea va fi foarte fragedă şi aromată.
Poftă bună!
- Ingredientele necesare
- Punem sarea într-un bol încăpător
- Zdrobim semintele de fenicul
- Turnăm seminţele de fenicul peste sare
- Stoarcem lămâia (nu aruncăm coaja, o punem în interiorul găinei)
- Punem peste sare ouăle, zeama de lămâie, apa şi amestecăm bine cu o lingură
- Pisăm puţin cimbrul în mojar şi adăugăm 2-3 linguri de ulei de măsline
- Zdrobim căţeii de usturoi ajutându-ne de lama unui cuţit
- Ungem găina cu cimbrul zdrobit după care punem legătura în interiorul găinii
- Punem în găină şi legătura de pătrunjel, cojile de la lămâie şi căţeii de usturoi
- Legăm capetele copănelelor şi ale aripilor strâns
- Întindem cam o treime din sare pe o folie lungă de aluminiu
- Punem restul de sare deasupra şi îngropăm găina în ea
- Înfăşurăm bine găina în folie de aluminiu şi o dăm la cuptor
- Când e gata o scoatem de la cuptor şi desfacem aluminiul, lăsăm la răcorit un sfert de ceas
- Spargem crusta de sare şi scoatem găina
- Curăţăm pielea găinii de sare cât mai bine
- Scoatem din găină verdeaţa şi lămâia
- Servim cu poftă alături de o garnitură răcoroasă
No Comments