Se întâmplă de multe ori să iau prea mult sushi, sashimi și alte bunătăți din pește crud și să nu reușim să le mâncăm la o masă. Ca nu cumva să arunc ceea ce rămâne, am tot folosit acel pește în diverse feluri de mâncare, memorabile fiind un ramen excelent și această salată
Nu aveți nevoie de multe chestii și combinații sunt n luate câte feluri de ulei aveți și/sau câte feluri de sucuri aveți (proaspete, stoarse atunci- de lămâie, lime, rodie).
Clasic, se folosește ulei de susan. Eu am avut de nuci, de la Bufetto, de migdale, de la Solaris, ulei de floarea-soarelui presat la rece și un ulei de măsline adus din Grecia. Nu le-am folosit pe toate, evident, mă dau și eu mare.
Anyways, să purcedem la prezentarea rețetei pentru că a fost deja cerută pe Facebook. Va avea alte arome de fiecare dată când veți folosi un tip de ulei sau suc (dooh), așa că puneți-vă imaginația la încercare.
Ingrediente pentru salată (tartar) de pește- două porții
Pește crud proaspăt (aproximativ 200 g în total):
o bucată sashimi somon
2 bucăți sashimi ton
3 bucăți sashimi sepie
2 bucăți sashimi caracatiță
2 bucăți sashimi din creveți
1 bucată surimi (nu e preferatul nostru așa că nu am folosit mult)
1 șalotă mică (o ceapă mică roșie)
1 cățel de usturoi (nu am pus mai mult ca să se mai simtă și gust de pește)
2 (30 ml) linguri ulei de nucă
1 (15 ml) lingură ulei măsline
3 (45 ml) linguri suc de rodie proaspăt
2 linguri boabe de rodie
2-3 fire de pătrunjel verde– legenda spune să folosim coriandru proaspăt, dar bleah!
1-2 felii mici de ghimbir (murat) (nu am pus mult ca să se simtă și gustul de pește)
2 (30 ml) linguri sos soia dark
1 linguriță (2,7 g) semințe susan
câteva fire de alge tocate (opțional)
De acum, totul e simplu: se stoarce niște suc de rodie, se opresc 3 linguri, restul se bea (e tare bun).
Bucățile de pește și fructe de mare se taie cubulețe. Se pun toate într-un bol, se adaugă boabele de rodie, susanul, uleiul, sucul de rodii, pătrunjelul, ceapa și usturoiul tocate foarte mărunt, ghimbirul tocat foarte mărunt, sosul de soia. Se adaugă, după gust, sare și piper. Se amestecă bine cu o lingură și se lasă la îmbinat arome cam 30 minute.
Se poate mânca pe pâine prajită, cu orez fiert, cu wasa sau finncrisp. Binențeles, rece.
Se poate face și dintr-un singur fel de pește. Eu am avut resturi. Încercați neapărat și varianta cu ulei de susan, suc de lime și sos de soia.
Notă:
Rețete de tartar găsim și la:
Ana și Radu de la Butterandcream- de somon și avocado+chimion
Teo de la Teo’s Kitchen- de somon, mango și avocado
Laura de la Rețete ca la mama- de somon cu chili, avocado și capere
Margot de la Bistro Margot- de ton cu mango și avocado
Chef Joseph Haddad de ton, calamar și avocado și de somon și avocado
Chef Horia Simion- de ton cu mousse de avocado
1 Comment
Ingredientele care ne fac viața mai bună: resturile | KissTheCook
11 februarie 2017 at 12:08[…] de la Lecturi și Arome Andreea Vasile Kissthecook- articol despre cum pot fi utilizate resturile de sashimi Andie, în diverse articole Ama în […]