Menu

Plăcintă cu banane

banana pie small-1772De ceva vreme plănuiam să fac această plăcintă, deşi aveam sentimente confuze în legătură cu ea. Adică, îmi plac bananele dar combinate cu ceva fructe mai acide, să le mai ia din dulceaţă. Iar faptul că de cele mai multe ori sunt însoţite de cremă de vanilie cred că de fapt se accentuază acest gust.

Aşa că după ceva cercetări pe marele internet, după ce am văzut că puţini se abat de la reţeta clasică, am hotărât s-o fac eu. Şi toate adăugirile au venit, natural, chiar în timp ce pregăteam plăcinta. Na, mai deschizi frigiderul, mai vezi un lime, nişte afine care implorau să fie folosite… 😀

Aşadar, cu Juha dând târcoale pe la ingrediente, am rezolvat această dilemă după cum urmează:

Ingrediente pentru aluat

200 g făină albă
100 g unt 80%
20 g zahăr alb tos
50 ml lapte/ apă rece

Ingrediente pentru umplutură şi decor

6 banane mari
4 gălbenuşuri
4 albuşuri
1 ou
750 ml lapte 3,5%
135 g zahăr tos
1 păstaie de vanilie
5 linguri amidon
(eu am folosit făină de tapioca, dar a trebuit să mai pun crema la îngroşat)
4-5 linguri zahăr pudră
1 lime
1/4 linguriţă sare
150 g afine de cultură
(sau alte fructe mici disponibile, acrişoare la gust)

În primul rând se pregăteşte aluatul. Adică se iau toate cele (mai puţin laptele), se pun în blender şi se amestecă până când se transfărmă în firimituri. Se adaugă laptele şi se continuă amestecarea până aluatul se compactează într-o bilă.

Se pune într-o folie alimentară şi se lasă la frigider vreo 15-20 minute. Apoi se întinde şi se pune în tavă. se pune o coală de hartie de copt peste şi ceva monede sau bile de argilă sau boabe de fasole şi se bagă în cuptorul încins la 180 grade C. După 15 minute, se înlătură foaia şi se mai coace cam 10 minute şi fără ea.

Se lasă la răcit în tavă.

Într-o crăticioară se amestecă laptele cu zahărul, amidonul şi seminţele + păstaia de vanilie. Se lasă pe foc mediu, se aduce la punctul de fierbere şi se mai lasă vreo 3-4 minute amestecând constant până la îngroşarea cremei. Se scot păstăile de vanilie. Oul se amestecă cu cele 4 gălbenuşuri şi apoi se bat uşor. Se rade coaja de lime ţi se adaugă peste ele. Se pune apoi o lingură de cremă peste, se amestecă pentru ca ouăle să se „obişnuiască” cu temperatura ridicată şi apoi, treptat, se adaugă şi restul. Se încorporează, se acoperă vasul cu folie alimentară şi se lasă la răcit, apoi se bagă la frigider. Dacă păţiţi ca mine şi crema revine la starea lichidă, este de ajuns să o puneţi la bain marie vreo 5-10 minute, amestecând în ea până se îngroaşă din nou. (Şi binenţeles, din nou răcit, frigider.)

3 dintre banane se curăţă de coajă, se stropesc cu zeama de la lime şi se pasează. Se acoperă vasul în care este piure-ul de banane şi se lasă la rece.

Când coaja de tartă este rece şi crema de vanilie îngroşată, se iau celelalte 3 banane, se taie felii, şi se pun în tavă. Peste ele se toarnă piureul de banane şi apoi crema de vanilie.

Se lasă la rece. Se poate mânca desigur aşa, dar se poate face următoarea mică extravaganţă, adică se pun cele 4 albuşuri într-un vas împreună cu zahărul pudră cernut şi un pic de zeamă de lime. Se bat spumă, se pun apoi pe alt vas în care fierbe apa şi se mai bat puţin. La acest moment are trebui să avem o bezea frumoasă, lucioasă şi tare.

Care se iar cu fast şi se pune peste tartă, iar dacă aveţi arzător se şi caramelizează niţel (pentru aspect şi gust).

Se ornează cu fructe acrişoare.

Puteţi vedea cum se poate carameliza bezeaua în acest clip:

Blow torch
© Photographer: Catarii | Agency: Dreamstime.com

Alte reţete similare de plăcintă/ tartă cu banane găsim şi la:

Andreea- pasiune în bucătărie
Explora Cuisine

3 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.