Menu

Plăcintă cu mere și zmeură- să ne țină de cald

placinta cu zmeura si mere mici-0493Mă scuzaţi pentru absenţa nemotivată, dar vine o vreme când în viaţa oricărui blogger culinar (care nu face neapărat bani din treaba aceasta) apare o perioadă de lene, blazare, oboseală, perioadă fără chef de gătit şi scris. Încă nu am ieşit complet din această stare dar m-am gândit că încet încet îmi voi reveni.

Azi dimineaţă, după ce am citit o reţetă scrisă de Dana am citit şi linkurile din blogroll şi am găsit acolo unul dintre site-urile din care m-am inspirat pentru ramenuri. Mă refer la Mononoke Kitchen:), nume inspirat după unul dintre filmele mele preferate de la Studio Ghibli şi anume Mononoke Hime.

Ce mi s-a părut frumos la Mononoke şi ceea ce m-a şi determinat să scriu astăzi, este uşurinţa cu care-şi scrie reţetele. Nu au toate cantităţile şi timpii de lucru dar au poveste. Au poftă şi produc pofte de mâncare bună, frumoasă şi gustoasă. Din păcate, bloggerul din spatele Mononoke Kitchen nu a mai scris de mai mult de doi ani (sper să fie bine sănătos/ sănătoasă) pentru că sunt sigură că mi-ar fi devenit o sursă de inspiraţie permanentă.

Cum am zis şi mai sus, încerc să mă reapuc de scris şi încep cu o reţetă simplă.

În imagini aluatul apare gata preparat dar este unul cu care lucrez demult şi care este destul de bine prezentat în alte posturi de-ale mele.

Ingrediente pentru aluat (tavă de 28 cm diametru)

350 g făină albă de grâu
175 g unt 65% grăsime
20 g zahăr tos
(poate fi alb sau brun)
50 ml lapte sau apă rece

Ingrediente pentru umplutură

300 g zmeură proaspătă sau congelată
2 mere mari
un soi cu pulpă mai fermă şi mai dulce (să echilibreze gustul acrişor al zmeurei)
50 g zahăr tos brun sau alb

Se pun în robot făina cernută, untul tăiat cuburi şi zahărul. Se amestecă până la obţinerea de firimituri mari. Se adaugă laptele şi se continuă amestecarea până când se obţine o bilă de aluat. Se pune într-o folie din plastic şi se lasă la frigider cel puţin o oră. Vezi mod de preparare şi aici.

Zmeura se spală (dacă este proaspătă) sau se decongelează, se amestecă cu zahărul tos şi se pune pe foc mic. Se lasă la fiert în clocot molcom vreo 20 minute.

Se ia de pe foc şi se lasă la răcit.
Se curăţă merele de coajă, se taie felii subţiri.
Se porneşte cuptorul şi se lasă la încins până la 190 grade C.
Aluatul se împarte în două: o parte mai mare şi una mai mică. Ambele se întind în foaie subţire dar cea mare se aşează pe fundul tăvii şi se înţeapă cu furculiţa. Cea mică se taie fâşii şi se face un grilaj.

Se pune zmeura peste aluat şi feliile de mere peste ea. Se acoperă cu grilaj pregătit. Unul făcut de mână arată cam aşa. Eu am folosit o rolă specială de tăiat la al meu.

Se pregăteşte separa într-o ceaşcă, un amestec dintr-o lingură de lapte şi o linguriţă de zahăr. Se unge tarta cu el şi apoi se bagă la cuptor cam 25-30 minute. În funcţie de tipul cuptorului ea poate fi gata mai devreme sau mai târziu faţă de timpul indicat. O scoateţi din cuptor când are o culoare aurie virând spre caramel.

Cam atât 🙂

Note: 1. Dacă merele sunt dulci puteţi reduce cantitatea de zahăr.
2. Puteţi servi cu îngheţată de vanilie sau mascarpone proaspăt.

Alte deserturi cu mere sau cu zmeură găsiţi şi la:

Mazi- zmeură + vanilie= love
Delicioasa- cu mascarpone.
Easy Peasy- tarta lui Boo
Le Blog Piquant- o şarmantă şi cu vino-ncoa tartă cu ciocolată
Cookie Jar- o bunăciune cu mere şi caramel.
Cristina are o reţetă delicioasă de mere coapte.
Maya’s World- o superbă tartă cu mere.
Pentru cine ţine post, Alice vine în viteză cu o tartă cu fainoşag.

9 Comments

  • Alice C.
    28 noiembrie 2013 at 11:36

    Wow! cu Zmeura…ce-mi faci tu mie, mai Catalina! apropo…ce e ala „fainosag” ?

  • Alina Vicu
    28 noiembrie 2013 at 11:46

    Ne bucuram ca iti revii si ca ne-ai adus bunatatea asta.
    Arata fenomenal, ce sa mai vorbim! Salivez aici de mare zor.

  • Alice C.
    28 noiembrie 2013 at 11:48

    aawwww >:D< am cautat si eu pe net acum si am inteles…ca sa mor ca nu pricepeam ghini din reclama aia tv. Bai, m-ai emotionat profund, zau asa! Multumesc!

  • Cătălina
    28 noiembrie 2013 at 11:51

    :* Haide măi, doar am şi mâncat chestii făcute de tine şi-s bune tare. Să ne revedem cu bine (la un moment dat) 🙂

  • Cătălina
    28 noiembrie 2013 at 11:53

    Merci Alina!

  • Mimmi
    29 noiembrie 2013 at 20:38

    O felie de placinta si un glob de inghetata, cum spune-ai si tu = Delicios !
    O seara frumoasa !

  • CristinaMehe
    30 noiembrie 2013 at 22:15

    Doamne, ce bine arata! Iubesc zmeura. Am trecut reteta pe lista de To Cook. E lunga rau …. 🙂
    Mersi si de recomandare! Foarte dragut.

  • Maria
    8 decembrie 2013 at 12:55

    Arata grozav placinta si as servi-o chiar si cu frisca 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.