Menu

Lecso (simplificat)

lecso finale mici-0590Nah, că acuşi mă întrec pe mine. Două posturi în două zile consecutive, nu s-a mai pomenit la mine. Dar era musai să vă prezint această mâncare simplă, urâţică la aspect dar de mare efect la gust dacă ai ingrediente bune.

Să vă explic unde şi când am aflat eu de această tocană de ardei gras. Se făcea că prin vară, am pregătit eu o dubioşenie gustoasă cu litchi şi căpşune şi am câştigat cu ea un loc într-o excursie la Budapesta la nişte cursuri culinare organizate de Electrolux.

Ghidul nostru, un bine cunoscut şi foarte de treabă (aş adăuga) blogger culinar ungur, Zé, ne-a dus în diverse locuri, incluzând printre ele un restaurant cu specific maghiaro-evreiesc. Din toată masa plină cu feluri de mâncare de-ale locului am reţinut două pe care mi-am dorit imediat să le încerc acasă: brânză de capră coaptă în crustă cu reducţie de rodii şi frunze de rucola şi Lecsó. Am început cu a doua şi până să o şi postez pe blog am preparat-o de câteva ori, de fiecare dată scoţând sau adăugând un ingredient.

Reţeta originală are şi roşii proaspete în ea dar eu am lăsat-o pe a mea fără. După cum bine spune Peter Pawinski, pentru că Lecso se face din ingrediente puţine, trebuie neapărat ca acestea să fie cât mai de calitate. Vorbim aici de legume proaspete cumpărate din surse sigure sau crescute de voi. Nouă ne-au degerat ardeii în câmp dar am avut noroc să mai găsesc la Legume de Ţară 2 kilograme de gogoşari verzi, frumuşei şi gustoşi.

Ca parte grasă şi afumată, am folosit nişte clisă (slănină) adusă de la Curtici de tata, unde a fost „crescută” şi pregătită de un vechi prieten de familie. Tot el ne trimite când şi când nişte pălincă bună tare, dar asta-i altă poveste.

Dar să trec la fapte ca timpul trece. O singură chestie aş mai avea de menţionat: timpul alocat acestei reţete este de cel mult o oră. Cu tot cu fotografiat, aranjat ingrediente, set-up de lumini, prelucrat imagini şi postat pe blog, mi-a luat cam 3 ore. O spun pentru că mulţi au impresia că o poză se naşte dintr-o apăsare de buton, scuză folosită cel mai des în furtul de imagini.

Ingrediente pentru 2 porţii săţioase

1,5 kg ardei gras (pot fi kapia, gogoşari, de preferabil roşii pentru mai multă dulceaţă)
50-75 g slană afumată
1 ceapă roşie mică
2 fire de praz subţirele
(numai partea albă)
1 linguriţă boia dulce de ardei (eu am pus iute, ceea ce vă doresc şi dumneavoastră)
sare după gust (dacă slănina nu-i destul de sărată)
piper după gust

În primul rând se spală bine ardeii, li se scot cotoarele şi seminţele. Se toacă generos (adică mai măricel). Se lasă deoparte.
Se curăţă şi spală ceapa şi prazul. Se toacă fin.
Slănina se taie în bucăţi mici şi subţiri.

Se pune un vas (de fontă/tuci) pe foc mediu, se adaugă slănina şi se lasă cam 5 minute până se topeşte parţial şi începe să se rumenească. Se pun ceapa şi prazul tocate, se amestecă şi se mai lasă 2-3 minute până când devin şi acestea uşor transparente.
La acest moment, se adaugă boiaua de ardei şi ardeii tocaţi. Se amestecă, se pune capacul şi se micşorează focul.

Se amestecă o dată la 15 minute şi este gata când zeama a scăzut la jumătate şi ardeii s-au înmuiat bine.

Ungurii adaugă şi cârnaţi afumaţi cu boia prin ei, cum are Ze în această reţetă. Aduc un plus preparatului, dar vă spun eu că el este deja delicios aşa simplu.

Se serveşte cald-fierbinte, ornat cu ceapă verde tăiată fin şi/sau pătrunjel. Sau o puteţi lăsa fără ornamentele verzi pentru că vă spun sincer, eu le-am adăugat pentru un plus de frumuseţe.

Reţete de Lecso mai găsiţi şi la:

Transylvania Kitchen– făcut la ceaun, mniam!

2 Comments

  • Cristina
    28 noiembrie 2013 at 15:03

    Voi testa si eu reteta pentru ungurasul meu! Dar cred ca ii las rosiile, ca-i plac!

  • Cătălina
    28 noiembrie 2013 at 15:15

    Este foarte bun şi cu roşii 🙂 Eu n-am avut roşii bune de data asta. Trebuie unele mai zemoase şi de grădină. Sau măcar din cele conservate în bulion.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.