Deserturi
Internaţională

14 May 2013
37 Comentarii
Bucătar: Cătălina

Electrolux mă trimite la GastroART Budapesta- cu un desert special

Desert pentru gastroart-38Înainte de a intra în pâine vreau să-i mulţumesc Kadiei, pentru că în ultima vreme mi-a antrenat cum nu se poate mai bine mintea şi spiritul de competiţie. Kadia a făcut un concurs, o vânătoare de comori, iar probele au fost excelente. Momentan sunt calificată în etapa a treia.

Dar o să vorbesc mai multe despre ea într-un post viitor. Momentan, mă voi concentra asupra unui alt concurs la care şansele mele de câştig nu constau numai în puterea mea de muncă ci şi în cea de decizie a publicului şi a unui juriu specializat.

Electrolux mă trimite la GastroART Budapesta, dar nu oricum. Trebuie să “Impress a Chef”.

Şi să adun, ca de obicei comentarii şi aprecieri de la public, iar apoi o judecată de la juriu.

Am pregătit un desert combinat, căruia după degustare i-am găsit şi plusuri şi minusuri. Plusul ce mare sunt micile dar minunatele bezele. Minusul cel mare a fost lipsa maşinii de îngheţată care a lăsat sorbetul cu ceva cristale de gheaţă în el. Cam multe. Dar nu e tragic. Per final, combinaţia mi-a plăcut, busuiocul a avut un rol major în farfurie iar căpşunile, dacă ar fi fost soiuri româneşti ar fi adus gustul budincii pe culmi de glorie. Aşa, a fost ceva mai discretă.

Dar să trec la fapte.

Ingrediente pentru sorbet de litchi

1 cutie de litchi (se strecoară zeama şi se păstrează fructele- cel mai bine este s-o beţi pentru că este delicioasă)
2 linguri lapte cocos
2 linguri rom alb
1 linguriţă miere de albine

Se strecoară fructele, se pun într-un vas împreună cu laptele de cocos, mierea şi romul şi se pasează foarte bine. Se trec apoi printr-o sită fină (litchi-ul are nişte bucăţele mici prin el, rămase de la învelişul sâmburilor).

Se pune amestecul întâi la frigider (cel puţin o oră), apoi în maşina de îngheţată. Dacă aceasta din urmă v-a lăsat la greu puneţi amestecul într-o cutie curată de plastic pe care o introduceţi la congelator. Din 30 în 30 minute agitaţi conţinutul cu o furculiţă. Se lasă la congelator cam 2 ore.

Ingrediente pentru prăjitură de căpşuni coaptă la aburi

300 g căpşune proaspete
150 g unt moale (de 62% grăsime)
100 g zahăr brun moale (eu am preferat varianta cea mai deschisă la culoare şi cu granulaţie mică- se găseşte la Mega Image)
150 g făină integrală de grâu
3 ouă proaspete
2 linguri lapte cocos
(sau de vacă)
1/2 linguriţă praf de copt

În primul rând se pun untul moale şi zahărul în robot şi se amestecă până se formează o cremă pufoasă. Se adaugă apoi cele trei ouă unul câte unul.

Căpşunele se spală bine, se pasează şi apoi se trec prin sită fină. Se toarnă peste amestecul din robot şi se combină cu restul de ingrediente. Se adaugă peste laptele şi apoi făina combinată cu praful de copt, în 3-4 tranşe.

În cazul în care aveţi cuptor prevăzut cu funcţie de abur, se reglează la temperatura de 130 grade C pe funcţia Abur şi aer fierbinte. Se pune tava pe raftul din mijloc şi se lasă la copt pentru 1 oră.

La un cuptor normal, pe gaz, se procedează astfel: se pune amestecul într-o tavă de copt unsă cu puţin ulei. Se acoperă cu o folie de aluminiu, apoi se pune în tava cuptorului în care se adaugă apă fierbinte până la jumătate.

Se coace la 160 grade C timp de o oră, o oră şi 15 minute. Se poate testa cu un pai dacă s-a copt.

Când este gata, se scoate din cuptor şi se lasă la răcit.

Ingrediente pentru minibezele cu busuioc

albuşul unui ou cât mai proaspăt
50 g zahăr tos fin
6-7 frunze de busuioc verde

Oul trebuie să fie cât mai proaspăt şi la temperatura camerei. Se bate bine cu un tel, se adaugă zahărul treptat până se formează o compoziţie lucioasă de bezea.

Se spală şi se zvântă busuiocul apoi se taie foarte fin. Se adaugă peste bezea şi se încorporează.

Se formează cu punga de ornat bezele foarte foarte mici (vezi imagine) direct pe o hâtie de copt într-o tavă. Se reglează cuptorul la 100 grade pe aer fierbinte (dacă este electric) sau la 150 grade C dacă este pe gaz.

Se coc 20-25 minute. În cazul cuptorului pe gaz, sfatul meu este să lăsaţi uşa deschisă pe sfert pentru a coborî temperatura spre 120-130 grade (am testat cu termometrul).

Bezelele trebuie să fie tari la exterior, moi la interior şi să îşi păstreze culoarea albă. Vă sfătuiesc să lăsaţi căldură doar de jos şi să puneţi tava la mijloc.

Decor

2-3 căpşune tăiate felii foarte fine
flori (de preferat comestibile)- eu am găsit în această perioadă salcâm şi soc
câteva picături de oţet balsamic– care are aici rol şi se asigurare a unei uşoare acidităţi
frunze de busuioc verde şi busuioc roşu

Eu am preferat să fac o aşezare în farfurie mai primăvăratecă, dar puteţi renunţa la flori dacă nu vă surâde ideea.

Se decupează o felie rotundă din prăjitura de căpşune, se ornează cu felii de căpşune proaspete. Alături se aşează o cupă de sorbet de litchi, în farfurie se împrăştie câteva bezele mici, picături de oţet balsamic şi flori.

Etichete: , , , , , , ,

37 comentarii la “Electrolux mă trimite la GastroART Budapesta- cu un desert special”

  1. Dana says:

    Totul e fin si delicat!
    Succes!

  2. Mihai says:

    Houston, I think we have a winner!

  3. Cătălina Cătălina says:

    Multumesc mult! Bafta multa si poate ne gasim fata in fata acolo! te pup.

  4. Cătălina Cătălina says:

    Mihai, shush si hai sa vedem ce ai preparat! Sunt sigura ca e ceva foarte bun :*

  5. Anca B. says:

    Superba prezentarea, iti tin pumnii stransi!

  6. Cătălina Cătălina says:

    Merci mult Anca!

  7. Bogdan says:

    Bafta multa sa te trimita! Arata foarte fain totul!

    Pentru prevenirea cristalelor de gheata, am auzit ca guma de xantan ajuta. O testez si revin cu impresii 🙂

  8. Ioana says:

    Micutele bezelele, ce delicate sunt ele 🙂

  9. Rita says:

    Excelenta reteta! Litchiile merg bine cu capsunile si cu busuiocul. Iar prezentarea e demna de un chef. Felicitari si bafta multa!

  10. Angela says:

    Ooo, ce dragalase sunt bezelele…dar si rezultatul final este pe masura!
    Felicitari si multa bafta!

  11. Cătălina Cătălina says:

    @Bogdan, eu de aceea pusesem alcool, dar cred ca trebuia mult mai mult. Si-mi pare tare rau ca mi-a s-a rupt paleta la masina de inghetata, ma ajuta mult la sorbeturi.

  12. Cătălina Cătălina says:

    Multumesc tuturor!

  13. SUPERB! <3 MULT SUCCES 😉

  14. Andreea says:

    Cata, arata SUPERB! Parca e pictata farfuria aia. Iti tin pumnii! :*

  15. Esti senzationala ca de obicei! Culoare, ingrediente fine, combinatii inedite si potrivite in acelasi timp, plating impecabil, retete geniale! Bravo! Sper din inima sa castigi 😉

  16. Alex says:

    Ce de culori si arome !!! un adevarat rasfat 🙂
    Budapesta pazea, ca vine!

  17. Diana says:

    Mi-a tras cu ochiul acest desert din clipa în care l-am vazut! Când am citit ce contine, m-am declarat cucerita 🙂
    Este deosebit desertul tau si sper sa câștigi, îți țin pumnii!
    :*

  18. Laura Ciucur says:

    Un desert unic, original, spectaculos … la cum arata, sigur este si delicios. Mult succes in tot ceea ce realizezi si asteptam cat mai multe retete inovatoare si gustoase!

  19. Miriam says:

    Totul arata si suna minunat. Mai ales ideea cu mini-bezelele cu busioc, aduc acel ceva neobisnuit si un plus restului. Iti tin pumnii 🙂

  20. Multa munca cu un rezultat pe măsura.
    Nu știu pe ce sa ma concentrez mai întâi, pe aspectul vizual care este impresionant sau pe deliciul pe care îl ghicesc în farfurie.

    Bafta la concurs!

  21. Brindusa Danilescu says:

    Bafta! Arata delicios!

  22. Brindusa says:

    suuuuper! sorbetul ala de litchi e tare tentant. Bafta si tin pumnii

  23. Emily says:

    oh, ce frumos! Succes draga mea!

  24. Ina says:

    Rar de tot mai las comentarii pe bloguri dar asa cum iti spuneam si pe Fb, prea frumos desertul si food styling-ul ca sa tac. Ai felicitarile mele! Mult succes, sper sa castigi!

  25. Angelica says:

    Este minunata creatia ta incepand de la asocierea ingredientelor si pana la prezentare.
    Imi place foarte mult!
    Felicitari si multa bafta,de farfuria asta trebe sa auda un Chef sin Budapesta!

  26. Mihaela says:

    Foarte interesant sorbetul de litchi, iar totul arata minunat. Succes!

  27. Elena says:

    Aspectul este deosebit prin combinatii de culori si texturi. Cred ca si gustul este foarte interesant. M-a impresionat ideea acelor bezele minuscule cu busuioc. Deci, originalitate plus aspect – 10+! Dat Like si pe FB, normal.

  28. Alina says:

    Ca de obicei perfect!
    Felicitari si succes!

  29. pansy says:

    Un desert interesant,delicat si primavaratic ! Bafta !

  30. O prezentare de mare clasa, imi place tare mult combinatia de gusturi si texturi, succes!

  31. Magda Adina says:

    Arata extraordinar de bine !! Multa bafta !!

  32. Kadia says:

    bezele cu busuioc n-am incercat pana acum, dar zau ca suna bine! Imi place enorm de mult desertul tau, este genul de desert pe care l-as alege din meniul unui restaurant ca sa-l impart 😉 Mult succes! Sunt convinsa ca ai face valuri in Budapesta!

  33. daiana says:

    Promiti ca in drum spre Budapesta ne mai vedem inca o data?Ah, ce m-as mai servi din farfuria ta!
    Multa bafta, tinem pumnii!
    Pupici, Daiana

  34. Cătălina Cătălina says:

    Multumesc mult pentru urari si comentarii!

  35. După cum zice pe site la Electrolux, chiar o sa te trimită acolo.
    Felicitări!

  36. […] când am aflat eu de această tocană de ardei gras. Se făcea că prin vară, am pregătit eu o dubioşenie gustoasă cu litchi şi căpşune şi am câştigat cu ea un loc într-o excursie la Budapesta la nişte cursuri culinare organizate […]

Lasă-ne un comentariu