
Am mâncat prima dată cheesecake de lămâie acum vreo 5- 6 ani, de la un magazin din Bucureşti, care se ocupă cu vânzare de sandwitch-uri şi altele asemenea, de-ale gurii. Recunosc că, deşi bună şi fină, mi s-a părut la acea vreme destul de ciudată. Mult prea acrişoară şi destul de uscăţivă pentru o prăjitură.
Acum ceva vreme, am însoţit doi prieteni dragi cu care cred că v-aţi obişnuit de acum, la un restaurant mai nou deschis, renumit printre altele şi pentru cheesecake-ul pregătit acolo.
Şi ca de obicei, când îmi place un fel de mâncare, am hotărât să încerc reţeta. Am rămas în final tot la una dintre reţetele lui Jamie Oliver şi nu mi-a părut rau.
Ingrediente:
250 g biscuiţi digestivi (veţi găsi pachete fix la acest gramaj, aşa, ca să nu vă bateţi capul prea tare).
150 g unt
500 g ricotta
500 g mascarpone
200 ml smântână dulce
8 linguri zahăr tos
1 lime
2 ouă
1 baton/ păstaie de vanilie
Fructe proaspete sau din compot/ dulceaţă.
În primul rând pornim cuptorul şi îl lăsăm să se încălzească la 180 grade C (treapta a treia, mai precis).
Apoi rupem bucăţi biscuiţii cu mâna şi îi punem câteva secunde în blender pe modul „Pulse” sau până se mărunţesc fin.
Se topeşte untul cu grijă să nu se ardă reziduurile de lapte din el, ceea ce ar produce închiderea lui la culoare. Se toarnă în vasul în care sunt biscuiţii şi se amestecă încet până la omogenizare uniformă.
Se unge o tavă de copt ceva mai adâncă (nu genul de tavă pentru tartă) cu unt şi se pun biscuiţii cu unt în ea. Se întinde şi apoi se uniformizează bine cu o paletă.
Se bagă la cuptor vreo 10 minute, se scoate şi se lasă la răcit.
Separat, într-un vas adânc se pune brânza, se fărâmă cu un teu şi apoi se amestecă până devine cremă. Se adaugă lingură cu lingură zahărul, amestecându-se mereu. Apoi se toarnă smântâna treptat, amestecându-se continuu.
Se desface păstaia de vanilei, i se scot seminţele şi se adaugă în compoziţie.
Se taie lime-ul în jumătăţi, i se stoarce zeama şi aceasta se adaugă şi în compoziţie.
La final, vin cele doua ouă (care trebuie să fie la temperatură camerei şi nu coapte la căldura cuptorului aşa cum am păţit eu din greşeală 🙂 ) care se încorporează în cremă.
La acest moment, crema pare destul de greu de întărit cu puterea minţii, şi probabil veţi gândi că s-ar putea să o sorbiţi cu lingura de supă la final, dar nu…
Acoperiţi tava cu o foaie de copt (ca în imagine). Astfel se va preveni rumenirea prematură a prăjiturii.
Se bagă tava la cuptor la 200 grade C (treapta a patra) şi se fixează timer-ul la 40 minute +/- 5 minute. Atentie! după vreo 25-30 minute, deschideţi uşor cuptorul şi luaţi foaia de copt de pe prăjitură. Apoi închideţi tot cu grijă, să nu scoateţi aerul cald din cuptor.
Când e gata, şi acest lucru vă va fi evident dacă veţi observa că marginile prăjiturii s-au rumenit frumos iar mijlocul e şi el uşor auriu, se scoate tava din cuptor şi se lasă la răcit. Apoi se pune şi vreo oră la frigider.
Se serveşte cu fructe, dulceaţă de fructe, fructe din compot, trebuie doar să vă puneţi puţin imaginaţia la lucru.
- Ingrediente pentru prăjitură cu brânză.
- Se fărâmă biscuiţii cu mâna, apoi...
- Se pun în blender şi se pisează mărunt (să arate ca un mălai mai grosier de biscuiţi).
- Se unge o tavă de copt cu unt.
- se topeşte uşor untul rămas. E de preferat să îl lăsaţi pe foc uşor luându-l din când în când de pe aragaz. Reziduurile din lapte din el nu trebuie să se ardă.
- Se pune untul peste biscuiţi şi se amestecă cu o paletă până se încorporează bine.
- Se pune aluatul astfel format în tava de copt şi se uniformizează cu o paletă/ lingură.
- Cam aşa trebuie să arate înainte de a fi băgat la cuptor.
- Se bagă la cuptor timp de 10 minute la 200 grade C.
- Separat, ingredientele pentru cremă, ţinute puţin la căldură.
- Se scoate blatul din cuptor şi se ţine la răcoare.
- Timp în care ne apucăm de pregătirea cremei (stratului doi). Se pun ricotta şi mascarpone într-un vas adânc şi se amestecă până la omogenizare. Se adaugă şi zahărul.
- Se desface cu grijă păstaia de vanilie...
- ... şi se adaugă în crema de brânză.
- Se amestecă din nou. Apoi se adaugă încet smântâna dulce şi se amestecă în continuare.
- Uşurel, se strecoară primul ou în compoziţie şi se amestecă iar cu responsabilitate.
- La fel se procedează şi cu al doilea ou.
- Se răsuceşte de câteva ori lime-ul pe tocător, apoi se taie în jumătăţi şi i se stoarce zeama.
- Alien vs. Cheesecake.
- Se adaugă zeama în compoziţie şi se încorporează şi aceasta cu graţie.
- Crema are acum consistenţa necesară şi e timpul..
- ... să verificăm dacă mai trebuie zahăr.
- Se toarnă peste blatul răcit, se învarte tava pe loc pentru uniformizarea compoziţiei şi...
- ... i se pune o foaie de copt deasupra. Aceasta o va feri de arsuri de gradul II sau III în prima jumătate de timp de stat la cuptor.
- Se pune tava în cuptor, se pune timer-ul la valoare 40 minute şi se aşteaptă.
- Probabil că nu i-aţi da multe şanse de întărire cremei aceleia aproape lichide. Dar nu vă alarmaţi. Aveţi răbdare. După 30 minute scoateţi foaia de copt de pe tava şi lăsaţi-o şi restul timpului.
- După ce se răceşte la aer şi apoi la frigider, se taie felii şi se ornează cu dulceţuri şi / sau fructe de sezon.
- În cazul nostru: dulceaţă de mango şi ananas făcută în iarna ce a trecut, coacăze roşii, kumquat şi căpşuni.
11 Comments
copolovici
2 august 2010 at 16:52Uoooof….cucuvele mici :)) Vă era că-mi faceţi publicitate neplătită dacă ziceaţi şi voi acolo că ăla copt în trei reprize, pe care l-aţi mâncat la mine în restaurant, e cheesecake-ul meu? :))) Spor la alea-alea!
Tweets that mention Prăjitură cu brânză/ Cheesecake de vanilie « KissTheCook -- Topsy.com
3 august 2010 at 11:19[…] This post was mentioned on Twitter by Anca Sandu, Kiss the Cook. Kiss the Cook said: Am uitat sa va zic, dar ieri a aparut o reteta noua pe KTC. Say CHEESE! http://kissthecook.ro/?p=2008 […]
Irina
12 august 2010 at 22:54nu este cam multa branza? 500 g mascarpone si 500 ricota, pt o felie asa subire ca in poza pare foarte mult (+ca se mai adauga 200 ml smantana). Erau cumva 250 g din fiecare?
Cătălina
13 august 2010 at 4:12Au fost cantităţile date mai sus. Ştiu că pare multă brânză (şi eu am avut impresia că va rămâne moale la mijloc din cauza aceasta). Dar la copt a mai pierdut din apă. Apoi, după ce creşte uşurel în cuptor, lăsată la răcit se comprimă şi se desprinde singură de pe tavă.
Irina
16 august 2010 at 10:11am facut-o si eu. a iesit super super buna, am serivt-o cu zmeura si afine proaspete
The Cheesy Anniversary I Liked. - wideandhigh.com
22 august 2010 at 23:07[…] first cheese cake in the family. Petra and Jessica (who actually cooked it), my Romanian colleague Cătălina and lastly – Jamie Oliver are all to be thanked for it. I just ate and […]
Hrisi
7 septembrie 2010 at 6:52Multumim pentru sugestie! Cred ca e minunata cu mascarpone si ricotta. O voi incerca in ciuda valorilor mari de colesterol (who cares???) Eu o faceam pana acum ca in reteta americanilor, cu branza Philadephia – 4 cutii a 200g
Dulceaţă de mango şi ananas « KissTheCook
7 martie 2011 at 9:25[…] se poate servi la deserturi, în diferite sosuri, creme sau ca […]
Andra
23 octombrie 2011 at 12:53Vreau sa incerc s-o fac insa am o nelamurire. Cum ai scos-o din tava?
Cătălina
23 octombrie 2011 at 21:06Tava este din două bucăţi. Peretele se detaşează de fundul ei. 🙂 Ceva de acest gen: http://www.pentrugatit.ro/index.php?productID=497
Cheesecake (fără coacere) cu blat de turtă dulce și jeleu de vin roșu | KissTheCook
2 ianuarie 2017 at 1:36[…] Pornind de la faptul că aluatul pentru turtă dulce era deja făcut și a trebuit doar să tai o bucată de 200 g din el, rețeta a durat mai puțin. Vă sfătuiesc totuși ca dacă nu aveți aluatul gata făcut (pentru turtă dulce, evident) să folosiți biscuiți digestivi (ca aici). […]