Menu

Supă de ceapă

Ei, în cele ce urmează vă voi prezenta o supă pe cât de fină şi gustoasă, pe atât de contestată. Pentru că dacă o prezentăm pe numele ei românesc câteva domniţe acolo în spate vor strâmba din nas. Dar dacă o strigăm pe numele ei franţuzesc, vor da năvală.
Cred că bunica a încercat să mă convingă şi ea să mănânc aşa ceva când eram mai mică, dar pentru că leguma din care este făcută îmi place foarte mult crudă, nu prea am acceptat să fie sacrificată pe altarul fierturilor.
Iată aşadar Supa de ceapă. Gratinée à l’oignon. Onion Soup. Pam! Pam!
Reţeta originală pe care se bat atât francezii cât şi englezii (ca de obicei), cum că ar fi originară de la mama lor, cere ca ingredient ceapa (evident), dar un singur tip. Eu am folosit vreo 5.
Ingrediente:
2 cepe medii roşii
1 ceapă mare albă (din cea aşa numită Diamant), cu foiţele albe
2 cepe medii cu foiţe galbene (d-a noastră)
3-4 cepe verzi proaspete
5-10 (după gust) căţei de usturoi
Ulei de măsline
Unt
Sare, piper
Pâine
Cibuletă
Cam 2-3 l supă de legume
Dacă nu aveţi deja făcută, încropiţi repejor o supă din diverse legume (1 ceapă, 1 cartof, ardei, conopidă, morcov etc).
Tocaţi ceapa fideluţă, usturoiul felii şi puneţi-le la rumenit (de la francezi s-ar traduce „la blondit”) în uleiul încins cu o bucăţică de unt. După vreo 15-20 minute de foc mic, timp în care le-aţi mai amestecat să nu se prindă, adăugaţi o lingură de făină. Şi după câteva minute de învărtit şi răsucit ceapa în oală, turnaţi supa de legume. Asezonaţi cu sare şi piper după gust. Lăsaţi să dea fiertura în clocot, acoperiţi cu un capac şi apoi lăsaţi la foc molcom vreo 40 minute.
Acum e acum. Când vreţi să serviţi, daţi drumul la grill (la cuptor, dar pe grill), umpleţi până la jumătate bolurile de supă şi puneţi-le în tava de la aragaz.
În fiecare bol, puneţi o felie (sau jumate daca pâinea e mai mare) prăjită, pe care aşterneţi apoi un strat sănătos de caşcaval ras sau de orice fel de brânză care se topeşte repejor.
Puneţi tava la cuptor şi când caşcavalul dă semne de nervozitate şi se îmbujorează, o scoateţi. Serviţi cu cibuletă sau orice alt tip de verdeaţă preferată. Recunosc, am dat o notă românească supei mele, strecurând printre arome şi dragul de leuştean.
Poftă bună 🙂
Sursa: A la soupe! din Ma boite de recettes, Tana Editions.

7 Comments

  • Niji
    30 aprilie 2010 at 8:45

    Ce biiineee … putem să și comentăm. Foarte frumoase fotografiile și textul. Parcă văd că scoateți și o carte de gătit 🙂
    Pe a voastră aș cumpăra-o 🙂
    Keep up!!!

    mmm…yummy yummy!!!

  • Cougar
    3 mai 2010 at 9:34

    aşa ceva nu se mănâncă fără să ai un număr original din The Onion de citit.

  • Bogdan_uk
    22 septembrie 2010 at 9:29

    Am mancat de cateva ori, demult, supa de ceapa (si de usturoi) pe la restaurante din Ungaria, mi-a placut mult si mereu mi-am dorit sa stiu reteta insa niciodata nu m-am invrednicit sa o caut mai mult pe net, probabil din convingerea ca ar fi greu de facut?!? Nu stiu daca asta este o reteta diferita fiindca imi amintesc ca cea pe care o mancam eu avea o culoare alba si probabil legumele (ceapa) erau date prin mixer dupa prajire/fierbere, insa avea painica prajita cu cascavalul topit deasupra.
    Foarte faine pozele si explicatiile din dreptul fiecarei poze. Fain situl, felicitari.

    p.s. Apropo, situl asta mi-a adus aminte de filmul Julie& Julia, http://www.imdb.com/title/tt1135503/

  • Catalina
    30 septembrie 2010 at 7:21

    Daca avea culoarea alba era facuta probabil numai din ceapa alba si atat si lasata mai putin la rumenit. 🙂 Mie imi place sa las ceapa taiata mai mare in ciorba aceasta. 🙂 Pana la urma asta ii e si farmecul.

    In orice caz, daca tot ai deschis subiectul, cred ca in week-end o sa mai pregatesc una. E simplu de facut si foarte buna. Nom nom 😛

  • Oana
    16 august 2011 at 17:14

    Ce dragut e site-ul! Incantator de-a dreptul! V-as vrea pe Facebook 🙂

  • Oana
    16 august 2011 at 17:18

    V-am gasit! Yeeeey!

  • Oana M
    19 februarie 2020 at 12:47

    Eu n-am avut atatea soiuri de ceapa, ci doar alba, insa a iesit absolut MINUNATA! O reteta foarte simpla, iefina si ‘altfel’. 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.