Pe la începutul lunii aprilie am fost în Deltă. Prima mea ieşire acolo de atfel s-a produs la invitaţia prietenului Iliuţă Goean (Şurub). Aşteptam cu nerăbdare să văd minunăţia de rezervaţie şi cu groază momentul în care mi se va pune în faţă o ciorbă de peşte. Pentru că nu sunt iubitoare a acestui tip de carne.
După două zile în care am mâncat şalău cu maioneză, ştiucă umplută, şalău pané a sosit rândul ciorbei de peşte. Înainte să se aşeze lumea la masă am plecat în recunoaştere în bucătăria de vară a doamnei Puşa (la care am fost cu drag găzduiţi şi hrăniţi cu bunătăţi). Nu mare mi-a fost mirarea când am găsit-o în faţa unui ceaun imens, scoţând graţios bucăţile de peşte din ciorbă. Ca să mă lămurească mi-a spus că în Deltă peştele se scoate din ciorbă şi se serveşte separat cu mujdei. Uuuu…. mi-am zis. Drăguţ. Să vedem acum ce gust are.
Nu mai e nevoie să menţionez că am devorat trei farfurii din zeama minunată şi câteva bucăţi de peşte cu mujdeiul delicios. Şi după ce am cumpărat două ştiuci şi doi şalăi frumoşi, am decis sa încerc să fac ciorba şi acasă.
Reţeta am găsit-o şi pe site-ul lui Iliuţă, mai precis aici.
În primul rând, avem nevoie de:
1 şalău,
1 ştiucă (Iliuţă ne sfătuieşte să punem cel puţin 4 feluri de peşte, eu n-am avut decât două)
10- 12 roşii cherry (pentru ciorbă şi pentru mujdei)
1 cartof
2 cepe mici
1 ardei roşu
1 ardei verde
Sare, oţet, după gust.
Usturoi
1 ştiucă (Iliuţă ne sfătuieşte să punem cel puţin 4 feluri de peşte, eu n-am avut decât două)
10- 12 roşii cherry (pentru ciorbă şi pentru mujdei)
1 cartof
2 cepe mici
1 ardei roşu
1 ardei verde
Sare, oţet, după gust.
Usturoi
Ardeii şi roşiile se spală bine, se zvântă şi se pun la copt pe aragaz. Dacă vă place ciorba mai iute, puteţi coace şi un ardei iute. Când sunt gata, se taie bucăţi mai mari şi se pun într-o oală cu apă, împreună cu ceapa tocată ceva mai măricel şi cartoful tăiat bucăţi. Se fierb bine, cam 30 de minute, apoi se adaugă sare după gust.
Peştele, curăţat şi spălat bine în prealabil (dacă găsiţi icre, nu le păstraţi pe cele de şalău. Sunt TOXICE.) se taie bucăţi şi se adaugă uşor în ciorbă. Fierbeţi totul la foc domol, nu mai mult de 15- 20 minute (ca să nu se fărâme peştele). Luaţi de pe foc, adăugaţi puţin oţet de mere şi pătrunjel tocat.
Când doriţi să serviţi, scoateţi peştele pe o farfurie mare.
Curăţaţi usturoiul şi pisaţi-l în mojar cu puţină sare. Câteva roşii cherry, de la care aţi înlăturat pieliţele şi cotoarele, le tocaţi mărunt şi le puneţi peste usturoi apoi mai pisaţi niţel.
Încropiţi o pârdalnică de mămăliguţă. Serviţi peştele înainte cu mujdei, apoi ciorba.
Fotografii de Radu Dumitrescu şi Ana Pobleanu.
2 Comments
Ardeleni
16 ianuarie 2011 at 10:02Suntem o familie de ardeleni tineri si vrem sa-ti spunem ca chiar acum facem pentru a doua oara ciorba ta „ca in Delta”…Este EXTRAORDINAR DE GUSTOASA…..!!!!! Este cea mai grozava ciorba de peste pe care am mancat-o vreodata…( si am mancat multe feluri in diverse locatii)
Va multumim pentru reteta si pentru umor!
🙂
O zi minunata!
Cătălina
16 ianuarie 2011 at 12:00Mulţumesc frumos.
Şi eu cred că trebuie să-i mai mulţumesc doamnei Puşa din Deltă ca m-a învăţat să fac 🙂