Menu

Prăjitură de ciocolată fără făină

Când am primit cărticica „200 chocolate recipes”, de Felicity Barnum-Bobb de la Puf (Titel), împreună cu altele asemenea am râs copios. E clar, prietenii mei mă vor în bucătărie, vor prăjituri şi mâncărică bună făcută în casă. Cu mânuţele astea două.

Deja la zilele de naştere, inevitabil, printre cadouri găsesc 1-2 cărţi de bucate, lucru ce mă bucură. Pentru că de cele mai multe ori timpul liber scurt nu mă lasă să inventez chestii (probabil că cineva acolo sus se gândeşte şi la sănătatea trupească a celor hrăniţi de mine).

Dar, să purcedem. Reţeta de faţă este extrem de simplă, are puţine ingrediente, şi la final, după ce baza e gata, depinde numai de voi să iasă cât mai şi cât mai bine. Prin aceasta făcând referire la faptul că se pot pune alături fructe, sosuri de ciocolată albă, neagră, sosuri de fructe, frişcă, fructe în caramel sau sos de caramel cu unt.

Pentru această prăjiturică avem nevoie de:
300 grame ciocolată neagră
175 g unt
1 pliculeţ de zahăr vaniliat
5 ouă
6 linguri de smântână dulce
225 g zahăr tos brun
Fructe diverse

Daţi drumul la cuptor, pentru preîncălzire.

În primul rând e bine să vă ocupaţi de unt. Îl tăiaţi bucăţi şi îl puneţi într-un vas rezistent la foc. Apoi, tăiaţi bucăţi mai mici ciocolata şi o puneţi şi pe ea lângă unt. Vasul în care sunt îl aşezaţi într-o oală/ cratiţă în care fierbeţi apa. Şi dumnealor (ciocolata şi untul) se vor topi cuminţi, contopindu-se în fel şi chip până vor crea o cremă finuţă.
Separat, în alt vas, bateţi toate ouăle şi apoi adăugaţi zahărul brun, amestecând în continuare. După ce crema de ciocolată se răcoreşte puţin turnaţi peste ea ouăle bătute şi amestecaţi cu responsabilitate.
Când sunt bine contopite şi acestea, pregătiţi o tavă de copt rotundă, cam de 23-24 cm diametru tapetând-o cu hărtie de copt. Turnaţi compoziţia în tavă şi băgaţi-o la cuptor. Treapta 4 /180 grade C, cam 45 minute.
Va fi gata când deasupra se formează o crustă ciocolatiu aurie.
O scoateţi din cuptor şi o răsturnaţi într-o farfurie.

Partea de ornat vă aparţine în totalitate. Pentru că prăjiturica aceasta se poate mânca cu frişcă, sos de ciocolată (o sa pun într-o zi reţetă), sos caramel, sos de căpşuni făcut în casă, bucăţi de fructe.

🙂

3 Comments

  • Piscot
    16 mai 2010 at 12:14

    Prajitura asta e chocolate heaven! Au fost de acord, pe rand: barbatul casei si prietenele, iar azi de dimineata si-a jucat frumos rolul de mic dejun pt seful meu. Care m-a lasat sa plec cu doua ore mai repede acasa.
    Bun, bun, bun, excelent!

  • lavinia
    26 iulie 2010 at 12:51

    vreau si eu:((

  • adna
    2 februarie 2012 at 10:06

    Executata si aceasta. A fost atat de buna ca imediat o refac. Multumesc inca o data

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.