Recunosc că până acum am mai pregătit o singură dată trufe. Eram cu Juha și am gătit pentru revelion o friptură din carne de ren și un risotto cu trufe negre.
Ce m-a izbit atunci și mi s-a întâmplat și acum când am deschis borcanul cu salsa a fost mirosul puternic de pământ ud și iz picant. Cum să zic? Picant de wasabi, nu picant de ardei iute. Miros înțepător care desfundă nările. La prima impresie, mirosul este destul de… respingător. Apoi, pe măsură ce te obișnuiești, începi să poftești să mănânci acel sos cât mai repede, cu orice. Cu paste, cu omletă, cu orez, cu mămăligă, pe pâine prăjită.
Găbiț mi-a spus să încerc să pregătesc ceva care să iasă din gama de mai sus, așa că am stat câteva zile și m-am gândit cam ce-aș putea face cu acel borcănel (sau mai precis, cu ce a mai rămas din el :D). Recunosc că inițial am vrut să fac un piure de păstârnac copt cu trufe, dar azi, mergând spre casă mi s-a făcut poftă de supă de conopidă. Ce-am gândit și mai apoi ce-am gătit, se poate găsi mai jos.
Ingrediente pentru supă cremă de conopidă coaptă (6-8 porții)
1 conopidă măricică (0,8-1 kg)
1 țelină mică
1 păstârnac mic
1 l stock de pui/legume
500 ml apă
3 fire de ceapă verde (doar partea albă)
2 căței de usturoi
4 linguri ulei de măsline
o linguriță unt
3-4 linguri salsa de trufe de vară (opțional)
sare, piper după gust
Ingrediente pentru cipsurile de mămăligă
200 ml apă
80 g mălai
sare
În primul rând, se pornește cuptorul și se lasă la 190 grade C.
Se spală și se curăță toate legumele, conopida se desparte în buchete medii, țelina și păstârnacul se curăță de coajă (de la păstârnac se scoate și miezul pentru că este fibros). Se pun toate într-o tavă de copt, se pune o lingură de ulei peste, sare, piper. Se amestecă bine, până ce toate legumele au o peliculă de ulei. Se bagă tava la cuptor pentru 25 minute (până când toate sunt rumenite bine).
În acest timp, se toacă ceapa, se strivește și apoi toacă usturoiul. Se călesc ușor în unt. Se pune pe foc stock-ul de pui și apa, se adaugă ceapa și usturoiul. Când sunt gata, se scot legumele de la cuptor și se pun și ele în oală. Când se atinge punctul de fierbere, se micșorează focul și se pune capac. Se lasă pe foc aproximativ 20 minute (sau până când legumele sunt fierte).
Se pregătește din mălai, apă și sare o mămăligă mai vârtoasă. Mai precis, se pune apa la fiert împreună cu sarea și când clocotește se adaugă mălaiul treptat. Se amestecă cu un tel metalic pentru evitarea formării cocoloașelor (Muntele o să mă certe pentru că mi-a adus în dar o lingură mare din lemn iar eu folosesc telul). Când începe să-i sară muștarul încolo și-ncoa, se lasă focul mic, eventual se pune capac și se lasă să fiarbă vreo 7-8 minute. Se ia de pe foc, se lasă la răcit.
Cuptorul nu se oprește, ci se i se mărește temperatura la 230 grade C. Cu mâinile umezite în apă, se ia câte o lingură de mămăligă, se formează o bilă și apoi se pune în tavă. Se întinde în strat subțire cu dosul unei linguri cu puțin ulei pe ea sau pur și simplu prin presare cu degetele. Dacă vreți cipsuri perfect rotunde, cel mai bine e să le tăiați surplusul (marginile) cu un cerc special sau cu ajutorul unui pahar.
Se lasă la copt cam 10-15 minute, 20 dacă sunt mai groase. Urmăriți culoarea, când devin aurii cu marginile maronii, sunt gata.
Revenind la supă, când sunt toate cele fierte, se oprește focul și cu ajutorul unui blender vertical, se pasează. Dacă vreți o supă extrafină, se trece totul printr-o sită. Se adaugă restul de ulei de măsline și se amestecă bine.
Se servește fierbinte. În fiecare porție de supă se pune o jumătate de linguriță salsa din trufe de vară. Se poate pune și pe cipsurile de mămăligă, este alegerea voastră. 🙂
Note: dacă sunteți vegetarian sau vegan, folosiți stock de legume în loc de pui și ulei în loc de unt.
Rețete de supă din conopidă găsim și la:
Bucătar Maniac, cu puțin ghimbir
La Lena– cu țelină
Bucătăresele vesele, cu gălușcuțe
Ina de la Lifestyleblog– vegană, cu cipsuri din păstârnac
Laura Adamache– cu praz
No Comments