Cum pe Facebook mi s-a cerut o rețetă de genul, mi-am învins lenea și am notat tot ce-am băgat în oală, am făcut poze în timp ce găteam și iată.
Știu, știu, rețeta asta cere oțet. Însă eu pun oțet doar în ciorba de burtă. În asta de cartofi pun ori aguridă (numai că acum nu am), ori moare (zeamă de varză murată)- n-am nici din asta așa că am pus zeamă de castraveți murați.
Nu am pus câtă aș fi vrut eu pentru că nu pot hali toată oala singură așa că am adaptat-o și pentru copil și soț. Iar copilul a mâncat cu o poftă de nedescris. :))
Bun, ce e special la ciorba asta, ce are ea și n-au altele? Trei feluri de carne afumată în primul rând. Am găsit (spre bucuria mea) oase afumate la Kauppahalli, apoi niște chorizo la un supermarket și niște bacon nemțesc, uscat de afumat și m-a luat cu frisoane când l-am văzut. A fost aproape la fel de spectaculos ca șoncul mâncat la Laura Laurențiu :))
Oasele acelea le-am găsit la un nene măcelar care își vinde și recomandă marfa cu mare plăcere de fiecare dată. Cât despre baconul acela bun de tot, avem noroc că în piața de Crăciun din centrul orașului este și un stand cu mezeluri nemțești. Știu că chorizo nu sună fantastic în ciorba asta românească minunată dar e singurul fel de cârnat din orașul ăsta care seamănă cu ce avem noi. Restul de cârnați, cu excepția sângeretului (mustamakkara) sunt de fapt wursts și crenvurști.
Revenind, iată lista ingredientelor pentru ciorbă de cartofi cu afumătură
1 kg oase afumate (după fierbere rămân cam 300 g carne)
800 g cartofi
4 cepe mici sau 2 mari
3 căței usturoi
2 morcovi
150 g cârnat afumat uscat (poate și ușor iute)
200 ml suc de roșii
200 ml zeamă castraveți murați (în saramură) sau zeamă de varză– voi puneți mai mult (400 ml), noi trebuie să avem grijă câtă sare dăm puștiului
200 ml smântână dulce 30%
1 lingură paprika afumată
1 gălbenuș de ou
1 linguriță tarhon uscat (că nu am mai găsit proaspăt, iar murat nici atât)
1 lingură ulei de măsline
50 g bacon afumat uscat
Se pun oasele afumate într-o oală de 5 litri și se toarnă apă cât să le acopere + un deget. Se aduce la fierbere, se pune capac și se lasă pe foc mic-mediu 1 oră jumate-2 ore.
Între timp, se curăță și spală toate legumele apoi se taie cuburi, iar bacon-ul se taie felii subțiri și apoi bucățele.
Smântâna dulce se amestecă cu gălbenușul de ou, iar sucul de roșii cu tarhonul uscat.
Când sunt fiertele oasele, se ia oala de pe foc, se scot, se lasă la răcorit și se scoate carnea de pe ele. Apoi se taie bucăți mai mici.
Într-o altă oală încăpătoare se pune la încălzit uleiul de măsline apoi ceapa, usturoiul și morcovii, paprika afumată. Când sunt ușor călite se adaugă chorizo tăiat felii și bucățile de carne afumată fiartă. Se amestecă de câteva ori apoi, printr-o sită sau strecurătoare, se toarnă supa de oase. Se lasă să dea în clocot câteva minute bune apoi se pun cartofii și sucul de roșii. Se lasă la fiert cam 20 minute pe foc mic. Se adaugă zeama de castraveți murați (strecurată și ea) și după încă 10-15 minute se oprește focul.
Se toarnă smântâna dulce cu gălbenușul de ou și se amestecă de câteva ori.
Să nu uităm de bacon, zic. Se pune într-o tigaie, pe foc și se lasă câteva minute. Ăsta mirosea a unt de cea mai bună calitate. Cel mai probabil de la stratul de grăsime 🙂
Se toarnă ciorbă în farfurii, se adaugă bucățele de bacon și se mai ajustează (după plac) cu smântână, oțet și iuțeală. Eu am niște ardeiași iuți de la un magazin turcesc de mănânci și plângi.
Se observă că nu am pus sare deloc. Zeama de varză sau de castraveți se ocupă singură de sărat. Dacă preferați totuși oțetul, adaugați și sare după gust.
Note:
Ca să nu mai căutați, am găsit eu pentru voi:
Ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon, ca-n Ardeal, la Laura Laurențiu
Cu multe legume și ceva chimen, la Savori Urbane
Cu garf și tarhon murat în oțet, la Cristina Divă în bucătărie
Acrită cu borș– la Lecturi și Arome
No Comments