Pe la începuturile blogului îmi făcusem o regulă: să nu urmeze supă după supă, friptură după friptură, desert după desert. Numai că ieri, după ce am dat o fugă în piaţa 1 Mai din Bucureşti, am găsit napi porceşti. Adică „Jerusalem Artichokes” pe limba ălora din afara ţării.
Reţeta de astăzi aţi citit-o probabil deja în VEG-ul de toamnă .
Napii porcești sunt o rudă foarte apropiată a florii-soarelui. Ei se numesc Helianthus tuberosus în lumea științifică în timp ce floarea-soarelui este Helianthus annuus.
Florile lor sunt ornamentale, așa că arată foarte bine în grădini, în timp ce în sol prezintă tuberculi cărnoși cu un iz plăcut de semințe de floarea soarelui, petale de gălbenele, nucă și… pământ.
Plantele sunt extrem de productive iar tuberculii sunt bogați în fibre, potasiu, fier și unele microelemente.
Ingrediente necesare (4-5 porții):
500 g napi porcești
1 ceapă albă mare
1 linguriță ulei de floarea-soarelui
200 ml lapte de cocos (eu am folosit smântână de ovăz, dar la noi încă nu se găsește)
2 l apă
sare, piper după gust
chives și/sau pătrunjel, pentru decor
În primul rând, se curăță napii de pământ și se curăță de coajă (nu prea se lasă cu, deoarece coaja este mai greu de digerat). Se țin în apă rece până se curăță și ceapa pentru a nu-și schimba culoarea.
Așadar, ceapa curățată și spălată bine, se toacă julianae. Într-o tigaie neaderentă se pun la călit ceapa și napii tăiati în bucăți mai mici în uleiul de floarea-soarelui.
Se lasă până când se rumesc ușor, pe foc mic.
Sepune o oală cu apă la fiert, se adaugă sare și se transferă legumele călite în ea. Se lasă pe foc mediu să fiarbă până când napii pot fi înțepați ușor cu furculița.
La acest moment, se pasează foarte bine într-un blender sau cu ajutorul unul robot vertical. Se adaugă piperul și laptele de cocos. Dacă s-a răcit prea mult, se mai lasă 1-2 minute pe foc.
Se decorează cu chives sau pătrunjel și se servește repejor.
Puteţi găsi alte reţete de supă de topinambur făcute de:
1. Cosmin şi Daiana de la Simplu şi Bun
2. Diana de la Disturbingly Delicious
3. Alex Juncu de la Bucătăria familiei mele
4 Comments
Diana
20 noiembrie 2013 at 10:34Ador supa de topinambur si o fac si eu destul de des. Interesanta ideea cu lapte de cocos. Pupicei :*
Cătălina
21 noiembrie 2013 at 17:37Este foarte buna, intr-adevar ^_^
Retete vegetariene de Craciun - selectie - - Menta & Rozmarin
17 decembrie 2013 at 15:31[…] @KissTheCook ne tenteaza cu o supa vegana de napi porcesti (topinambur sau jerusalem artichoke). Nu stiu voi, dar eu vreau sa mai dau o sansa acestui […]
filip
21 august 2015 at 15:45am napi topinambur tuberculi proaspeti pentru consum si pentru plantare.pret 5lei/kg 0720182025