Acum două zile am plecat dis-de-dimineaţă să cumpăr (din nou) leurdă să pun la congelator, să mai fac nişte pesto. Şi am găsit o doamnă c-o tarabă impresionantă plină cu verzituri („de la Păuleşti le-am adus, aşa să ştiţi”). Urzicile erau proaspete, loboda era mititică şi tânără de crăpa, leurda usturoiată bine.
Am luat leurda şi nu m-a lăsat inima să las loboda acolo. Am cumpărat vreo 20 de legături. În drum spre casă mă gândeam la ce ciorbă bună o să mănânc, parcă aş încerca şi o supă cremă, parcă şi o plăcintă. Când m-a lovit: „dar pesto, pesto n-ar fi bun?”
Binenţeles că toată ziua m-am gândit la el. La ce culoare violetă o să aibă, la ce gust acrişor picant (ajutat şi de usturoi verde), măi măi, gata, muream de poftă.
Ingrediente pentru pesto de leurdă (pentru 6 borcane de 190g)
300- 350 g leurdă proaspătă
250 g seminţe de pin
250 g parmezan
150-200 ml ulei măsline extravirgin
sare de mare (dacă găsiţi neiodată e perfect)
Se desface leurda din legături (asta dacă nu aveţi norocul să staţi lângă o pădure, s-o culegeţi singuri, of…), se înlătură codiţele mai tari.
Se spală bine şi se taie măricel (n-are rost să va dovediţi măiestria la tăiat, oricum se ocupă blenderul de ea mai târziu. Parmezanul se rade mare.
În blender/ mixer se pun pe rând seminţele de pin, parmezanul, leurda tăiată, sarea şi uleiul de măsline.
Se pasează bine bine până se obţine pesto-ul la textura dorită.
Ingrediente pentru pesto de lobodă (au ieşit 4 borcane de 190g)
250 lobodă roşie cât mai tânără
100 g nuci braziliene (puteţi desigur încerca şi cu nuci româneşti/ fistic/ seminţe de pin)
100 g parmezan
2 fire usturoi verde (doar partea albă)
100 ml ulei măsline
sare de mare (neiodată)
Se aleg frunzele de lobodă şi se spală foarte bine. Se scurg şi se pun în blender.
Nucile se toacă (aşa mari se pot bloca între cuţitele mixerului şi pereţii acestuia- ooo da!), se toacă şi usturoiul. Se rade parmezanul mare.
Se pun peste frunzele de lobodă toate la grămadă, se adaugă uleiul de măsline şi sarea şi se iau la omor tocat.
Se lasă vreo 2- 3 minute în funcţie de puterea mixerului şi de încăpăţânarea focoaselor braziliene.
Se mănâncă pe pâine prăjită sau proaspătă, se toarnă în paste, se ascunde-n sandwichuri.
Avem la birou un fan declarat al pesto-ului de leurdă şi din când în când ne mai izbeşte de la bucătărie mirosul de usturoi sălbatic din sandwichurile ei.
Notă: nu abuzaţi de pesto-ul de lobodă dacă vă ştiţi suferinzi de afecţiuni ale aparatului renal. Loboda conţine o cantitate destul de mare de acizi oxalici care duc la formarea micro/ macrolitiazei.
15 Comments
Ioana
10 aprilie 2012 at 14:38Eu sunt cel mai mare fan. In fiecare dimineata incep cu pesto-ul asta de la Catalina 🙂
Antonina
10 aprilie 2012 at 20:55Cata am vazut la pesto de ori e musai sa fac, ori e musai sa vin la tine!! .. dupa un borcanel 😉 Te pup
Cătălina
11 aprilie 2012 at 12:21:)) Daca gasesti, ia mai tanara ca deja imbatranita are si gust de iarba pe langa cel de usturoi.
Cristina
13 aprilie 2012 at 18:17Paste fericit!!!
Cătălina
17 aprilie 2012 at 19:17Paste fericit si tie! 🙂
Sasha
18 aprilie 2012 at 18:36extraordinar de gustor şi de aromat. nice job.
Daiana Boc
29 aprilie 2012 at 9:49Buna,
Incantata de cunostiinta,mi-a placut mult descrierea blogului,o istorie asemanatoare avem si noi doi, cu singura diferenta ca ne-am hotarat recent sa scriem pe blog.
Suna bine retetele de pesto,musai sa le incercam si noi,dar pana atunci va asteptam pe la noi in vizita speram sa va faca placere.
O zi cu mult soare,
Daiana
catkitchen
4 decembrie 2012 at 21:58Ce frumos arata !!! Promit ca am sa-l fac si eu la prima tura de leurda proaspata !!! 😉
Pâine cu maia, leurdă, semințe de in și de pin « KissTheCook
19 aprilie 2013 at 14:30[…] și-am făcut tot felul de salate, supe, ciorbe cu zarzavaturi multe, afumătură și leurdă, pesto, paste. Anul trecut am cumpărat câțiva saci. Cred că mai am încă la congelator vreo două […]
Daniela
1 februarie 2014 at 1:27Buna, 🙂
as vrea sa stiu cum se poate conserva ( daca s-ar putea…)
pentru ca stiu ca acum e iarna si tare mi-as fi dorit macar un sandwich…
Cu admiratie … Daniela 🙂
Cătălina
1 februarie 2014 at 20:20Buna Daniela, din pacate, eu personal nu am reusit sa-l pastrez mai mult de o luna ]n borgan sigilat, tinut la frigider (nu s-a stricat dar si-a schimbat cumva aroma). Ma gandesc ca poate se poate pastra totusi la congelator. Multumesc mult pentru vizita. 🙂
PESTO DE LEURDA | Diva In Bucatarie
7 aprilie 2014 at 14:23[…] retete de pesto de leurda gasiti aici: 1. Pesto de leurda 2. pesto de […]
Ciuperci umplute cu pesto | Milk And Toast And Honey
26 mai 2015 at 11:26[…] le-am blenduit. Am facut acelasi lucru cu painea ramasa, doar ca am pus pesto de leurda (reteta de aici) – 2 […]
To do & eat primavara 2016 | RookieFood(ie)
21 aprilie 2016 at 17:09[…] în blender/robot toate ierburile tinere ale pământului. Revelația de anul ăsta a venit de la Cătălina și nu am rezistat până nu am trântit în chopper 2 legături bune de lobodă, o mână de nuci […]
To do & eat primavara 2016 – RookieFood(ie)
23 octombrie 2017 at 20:58[…] în blender/robot toate ierburile tinere ale pământului. Revelația de anul ăsta a venit de la Cătălina și nu am rezistat până nu am trântit în chopper 2 legături bune de lobodă, o mână de nuci […]