L-am numit eu nisipos dar poate ieşi şi mai bine de atât. Poate ieşi mai umed şi în acelaşi timp mai crocant. Adică aveţi opţiunea să topiţi untul înainte de a-l include între celelalte ingrediente şi apoi să coaceţi tărăşenia în acest fel.
La mine s-a întâmplat să pun prea multă făină în compoziţie. De ce public totuşi reţeta? Pentru că îmi place ce a ieşit. Pentru că celor din familie le-a luat puţin timp să termine o tavă mare aşa că mă consider satisfăcută din acest punct de vedere.
Aşadar, pentru un crumble bun dar cu texturi diferite puteţi opta pentru folosirea untul rece (direct de la frigider) sau al celui topit, cald.
Crumble-ul este unul dintre deserturile care merg bine cam cu orice tip de fruct şi seminţe. Pana acum am făcut cu zmeură, caise, căpşune, mere, fructe de pădure (amestec), prune, cireşe, vişine, rubarbă.
Nu cred că a fost vreunul care să nu-mi placă. Cel mai simplu crumble are în componenţă făină (albă, integrală- de grâu), unt, zahăr şi fructe.
De aici, fiecare poate adăuga fulgi de cereale, nuci, alune, seminţe de in, de pin, de dovleac etc.
Ingrediente pentru „aluat”
200 g făină
100 g unt
100 g fulgi de ovăz (orz, secară, grâu)
75 g nuci pecan (alune de pădure, migdale, nuci româneşti etc)
50 g zahăr negru umed
Fructe şi altele
1 kg zmeură proaspătă
1 crenguţă de busuioc
20 g zahăr negru umed
În primul rând, se curăţă fructele de resturi vegetale şi apoi se spală uşor în jet de apă molcom (nu băgaţi presiune că nu le va fi bine nici lor nici pereţilor voştri).
Fructele se amestecă cu zahărul negrum umed şi cu frunzele de busuioc rupte bucăţi.
Se pune amestecul într-o tavă încăpătoare- de reţinut că stratul de fructe ar trebui să fie lat de măcar două degete.
Cum se face crumble-ul. Se pun într-un vas adânc făina, fulgii de cereale, nucile pecan pisate (lăsate măricele) şi zahărul. Se amestecă cu o lingură apoi se adaugă untul (rece sau topit). Dacă aţi ales prima versiune, se frământă cu vârfurile degetelor până untul este încorporat integral. Dacă aţi ales a doua versiune, folosiţi lingura până la încorporarea untului. Se pune vasul la frigider pentru 30-40 minute.
Avantajul celei de-a doua variante este că, dacă fulgii de cereale sunt prea tari, ei vor absorbi din unt şi se vor mai înmuia puţin.
Bun, se împrăştie amestecul de mai sus peste zmeura din tavă şi se dă la cuptor la 180 grade pentru 30- 40 minute. Sau până când crumble-ul este auriu la suprafaţă.
Se serveşte cald, cu îngheţată deasupra. Eu le-am folosit-o pe cea de vanilie şi pe cea de fistic. Şi nişte zmeură proaspătă. Şi nişte busuioc proaspăt.
🙂
2 Comments
Alex
9 iulie 2013 at 16:05You had me at „recolta de”….minunata gradina mamei tale iar desertul pe masura. Just luv it !!!
Hugs,
Alex
Cătălina
9 iulie 2013 at 21:20Hugd back! Am vazut si eu gradina ta! De la anul o sa aibe si mama arbusti fructiferi 🙂