
Cum eram setată pe modul „calm” şi nu prea aveam chef de casă plină, am invitat la mine numai doi dintre colegii de serviciu (Ioana şi Sid), care m-au ajutat printre altele şi cu poze şi cu câte o glumă bună din când în când.
Supa nu e greu de făcut. Necesită în schimb ceva mai multă răbdare până se fierbe carnea de raţă şi asta ţine mult şi de provenienţa ei. Dacă e adusă de la ţară, având carnea cu fibre mai tari va fi nevoie de ceva mai mult timp. Dacă e cumpărată de la supermarket (crescătorie) ceva mai puţin timp.
Dar să vedem despre ce este vorba.
În primul rând este nevoie de următoarele ingrediente (pentru 4- 6 porţii):
4 pulpe de raţă întregi
200 ml lapte cocos (de găseşte la Mega la cutii)
4 linguri sos de peşte sau echivalentul vegetal (din ciuperci)
4 beţe de lemongrass
12 nuci
90 g caju nesărat, prăjit
90 g migdale prăjite
12 curmale proaspete sau deshidratate
1 litru apă
1 litru supă de raţă
sare de mare
piper
câteva frunze de busuioc
Pulpele de raţă se curăţă de tuleie, se spală bine şi se taie în jumătăţi.
Într-un wok încăpător se pune ulei la încins împreună cu două felii de ghimbir. Apoi se adaugă pulpele şi se prăjesc bine pe ambele părţi până când pielea devine uşor crocantă.
Se scot din wok şi se lasă pe un şerveţel sau cârpă uscată şi curată pentru a se scurge surplusul de ulei.
Între timp se pun la fiert într-o oală 1 litru de apă împreună cu un litru de supă de raţă. Când dă în clocot se adaugă laptele de cocos, sarea, piperul, sosul de peşte/ ciuperci.
Se taie ramurile de lemongrass în bucăţi mai mici şi se adaugă şi ele în oală.
Apoi se pun rând pe rând bucăţile de raţă. Oala se acoperă cu un capac şi se lasă la fiert la foc mic 1,5- 2 ore.
Când carnea e aproape fiartă, se înlătură din grăsimea de la suprafaţă, de adaugă nucile, migdalele, caju-ul, curmalele şi se mai lasă la foc mic cam 30 minute.
Se serveşte fierbinte asezonată cu busuioc. Poftă bună 🙂
- Ingrediente pentru supă: pulpe de raţă, curmale, nuci pecan, caju, migdale, lemongrass.
- Se spală pulpele de raţă.
- Se pune ulei la încins într-un wok, cu o felie- două de ghimbir.
- Se despart pulpele de raţă în jumătate superioară şi jumătatea inferioară şi se curăţă de eventualele urme de pene, puf.
- Se pun pe rând în uleiul bine încins şi se lasă la rumenit.
- Pulpe rumenite.
- Se scot pulpele de raţă din wok şi se lasă pe o cârpă curată sau un şerveţel să se scurgă uleiul de pe ele.
- Se pune apă la fiert într-o oală.
- Se adaugă supa de raţă.
- Se adună grăsimea de la suprafaţa supei.
- Se adaugă laptele de cocos.
- Se taie lemongrass-ul în bucăţi mai mici.
- ...şi se adaugă în supă.
- Se pune sosul de peşte sau varianta lui vegetală (de ciuperci).
- Se pun pulpele la fiert.
- Se pune capacul şi se lasă la foc mic cam 2 ore.
- Când sunt aproape fierte, se ia capacul, se adaugă pe rând curmalele...
- ...nucile pecan...
- ...migdalele...
- ...caju-ul, şi se mai lasă pe foc cam 30 minute.
- Se pune fierbinte în farfurii şi se asezonează cu frunze proaspete de busuioc.
- Poftă bună.
2 Comments
mariana
4 decembrie 2010 at 19:54Arata senzational! O fi buna?
Catalina
4 decembrie 2010 at 20:09E buna, da. Interesanta si buna 🙂