La desert avea o tartă cu ricotta, lămâie şi seminţe de pin. Mi-am făcut repejor un reminder care să-mi spună clar că trebuie s-o fac la un moment dat.
Dar ieri mi-am dat seama că voi schimba toată treaba şi am decis să fac o Pavlova supraetajată, un tortuleţ cu bezele şi cremă de ricotta.
Zis şi făcut.
Ingrediente pentru 2 bezele cu diametrul de 20-22 cm
3 albuşuri de ou
175 g zahăr alb tos
1 lingură amidon sau 1 linguriţă de cream of tartar
1 lingură oţet alb
Ingrediente pentru cremă şi decor
250 g ricotta (puteţi folosi şi 500 g, eu am vrut mai puţină cremă)
3 linguri dulceaţă caise
1 lingură mare cu seminţe de pin
1 jumătate lămâie (coaja)
150-200 g căpşune
Am făcut Pavlova de destule ori până acum ca să realizez că versiunea de ieri a fost cea mai cea la consistenţă. Şi aici mă refer mai ales la bezea, care a ieşit crocantă pe la exterior şi moale si pufoasă la interior. În plus, nu şi-a pierdut siropul aşa cum am păţit ultimele două dăţi.
Cum am ajuns la acea bezea ştiinţifico-fantastică puteţi vedea în video şi citi în explicaţiile de mai jos.
În primul rând am fiert în paralel o crăticioară cu apă (să tot fi avut 20 cm diametru).
Într-un vas de inox (poate fi şi din sticlă) am pus albuşurile de ou după care le-am bătut aşa singure vreo 2-3 minute. Am adăugat apoi amidonul şi am bătut pe viteză medie (a mixerului, binenţeles), cam 5 minute. Apoi am pus zahărul lingură cu lingură până s-a încorporat tot şi s-a dizolvat aproape integral. Am pus lingura de oţet, am bătut din nou. Şi cum apa fierbea pe limba ei am luat crăticioara de pe foc şi am pus vasul cu bezea deasupra. Am mai bătut cu mixerul vreo 2-3 minute până când bezeaua a devenit tare şi lucioasă- carevasăzică stătea băţ pe paletă, nu se răsturna din vasul întors etc etc.
Am luat vasul cu bezea de pe cel cu apă fierbinte şi am pregătit tava de copt. Adică am udat o hârtie de copt pe ambele feţe, am pus-o în tavă şi am întins bezeaua în două cercuri aproximativ egale.
Am pornit cuptorul şi l-am lăsat la 125 grade C. Dacă aveţi cuptor pe gaz lăsaţi la temperatura minimă de 150 grade C şi ţineţi uşa deschisă pe sfert cât timp se coc bezelele. Astfel, temperatura din cuptor rămâne la aproximativ 130 grade C (pe măsurate cu termometrul).
Se lasă la copt 1 oră, maxim 1 oră şi 5 minute. Nu se scot din cuptor, nu se deschide uşa, ci se lasă acolo să se răcească în tihnă. Vor fi necesare câteva ore aşa că vă sfătuiesc să faceţi bezelele cu o seară înaintea servirii.
Crema se prepară mai simplu: se scurge ricotta de apă şi se pune într-un vas împreună cu dulceaţa de caise, seminţele de pin şi coaja de lămâie. Cu ajutorul unul blender de mână se pasează totul bine.
Se lasă la frigider până când se răceşte bezeaua. Atenţie! Cât timp va sta la frigider va mai ieşi apă din ea. Vă sfătuiesc să o scurgeţi uşor înainte de a o folosi şi apoi amesteca.
Asamblare: se ia prima bezea, se pune pe vasul de servit, se toarnă uşor vreo 2-3 linguri de cremă, se pun câteva felii de căpşune. Inutil să vă menţionez că bezeaua e sensibilă şi toate operaţiunile trebuie făcute cu… jingăşie.
Se pune apoi a doua bezea, restul de cremă şi căpşunele tăiate după gust. Se serveşte imediat. Dacă o păstraţi prea mult la frigider, apa din cremă s-a putea să pătrundă în bezea.
Reţete de Pavlova din blogosfera românească:
1. Cu fructe de pădure şi creme chantilly de la Mentă şi Rozmarin
2. Simplă cu căpşuni de la Mazi
3. Pavlova cu cremă de vanilie de la 7 Cooking 4 2
4. Tort Pavlova (mult mai elaborat decât cel de faţă) de la Culorile din Farfurie.
5. Mai de vară, aşa, de la Andie
6. Etajată şi crem, de la Alice
8 Comments
Alice
30 ianuarie 2014 at 22:28Super ti-a iesit…ce poze! Voi incerca si eu cu ricotta, suna nastrusnic!
Andra
31 ianuarie 2014 at 11:59E fabuloasa Pavlova ta! Are asa un aer de primavara 🙂
Cu ocazia asta mi-am amintit ca am niste albusuri la congelator, care asteapta cuminti sa le bage cineva in seama. Cred ca Pavlova scrie pe ele in curand :))
Oh, iar GIF-ul e genial! Love it very much! <3
Magda Adina
5 februarie 2014 at 22:33Ohhhh , mi-ai facut pofta s-o refac si eu !!
Minunat arata totul !!
Cătălina
12 februarie 2014 at 17:16Ma bucur ca va place fetelor 😉
Pavlova cu merisoare si salvie | Bucataria cu Mirodenii
17 iulie 2014 at 12:06[…] pe atat de multe posibilitati de a coace bezeaua. Aprofundand studiul, m-am oprit la cel facut de Catalina. Este foarte explicit, mi s-au potrivit si cantitatile ingredientelor folosite, mi-a placut si […]
Praji
22 iunie 2015 at 10:47De cand m-ai virusat nici ca am mai scapat! Aw ce-mi place sa fiu Pavlova addicted! Thank u & Lov u!
Baked Alaska cu înghețată de cimbru (și alte povești pe lângă) - KissTheCook
28 iulie 2015 at 16:28[…] Ingrediente pentru bezea, rețeta aici […]
Pavlova cu fructe de vara si sos de ciocolata La PrajiturEla
23 martie 2018 at 22:10[…] ca undeva are pitita o super pavlova. La ea pe blog gasiti mai multe retete, preferata mea este cea cu crema de ricotta si seminte de pin, care are si un super […]