Menu

Natural Cuisine- Verină cu avocado, quinoa şi fructe de vară

Întotdeauna mi-au plăcut poveştile (fie ele doar şi poate cu sfârşit nefericit). Dacă firul narativ reuşea să mă smulgă din ale mele şi să mă ţintuiască pe-o pătură cu cartea-n braţe, înseamnă că autorul îşi făcuse bine treaba. Vărul meu Oni avea o vorbă care m-a definit multă vreme: „Ăsteia să-i dai un sac de cărţi ş-un sac de mere şi scapi de ea vreo săptămână. Nu se mai mişcă din gradină.”
Că doar unde era cel mai frumos să citeşti vara? Pe-un preş, pe iarbă, la umbra prunilor şi merilor din grădina mătuşii Liliana. Puteau să mă napădească furnici, cărăbuşi, gândaci de Colorado. Eu îmi vedeam de cartea mea (dăruită sau şutită din bibliotecă (mai ales „1001 de nopţi”- că nu prea erau pentru copii).

De ceva vreme am descoperit-o pe Scufiţa Roşie. Dar nuuu, nu pe cea din poveştile noastre copilăreşti, ci pe ea, Scufiţa Rawsie a vremurilor noastre. Dap, aţi ghicit, despre Olivia Steer este vorba. Despre ea şi despre capacitatea ei de a transforma aproape orice în mâncare sănătoasă (şi am auzit eu de pe la prietenele mele care i-au încercat reţetele că şi gustoasă).

Voi avea ocazia s-o cunosc şi personal pentru că Plafar a lansat un concurs prin care vă invită să gătiţi mai sănătos, mai natural. Vă îndeamnă să daţi o fugă în piaţă să luaţi legume şi fructe proaspete şi, împreună cu ingredientele care vă inspiră cel mai mult din gama lor, să încropiţi o reţetă de bun gust şi s-o postaţi folosind aplicaţia de pe pagina de pe Facebook a Plafar şi/ sau la voi pe blog . 🙂 Iar dacă veţi fi printre cei 30 selectaţi, veţi avea ocazia s-o urmăriţi şi voi pe Scufiţa Rawsie la Atelierul de Gastronomie pregătind minunăţii, pe 21 iunie a.c. în magazinul Plafar din Dorobanţi.

Revenind la reţeta de astăzi, recunosc, tot cotrobăind după ingrediente, m-am rătăcit oleacă printre toate bunăciunile de pe site-ul Plafar dar până la urmă am decis să pregătesc ceva uşor, de vară (poate dacă o invocăm mai mulţi chiar apare de sub nori), plin de vitamine şi gust.

Iată de ce aveţi nevoie pentru 2 porţii:

1 avocado copt (cel necopt nu se face bine pastă şi, în plus, nu are un gust prea bun)
100 g quinoa
250 ml apă
10-15 cireşe roşii
1 pepene galben de vreo 400 g
50 g zahăr brun
(nerafinat eventual)
20 g sirop de agave
1 lămâie mică

9-10 biscuiţi (fără ouă şi fără unt dacă aveţi probleme cu aceşti alergeni)
un vârf de cuţit de rozmarin uscat (sau o crenguţă de rozmarin proaspăt)
20-30 ml alcool (gin, vodkă)

În primul rând, ne suflecăm mănecile. Dacă era cald nu era nevoie 🙂 Se ia domniţa quinoa şi se spală bine sub jet de apă rece. Se pune o crăticioară cu apa la fiert. Când clocoteşte pe limba ei se pune şi quinoa, se acoperă cu un capac (da, e nevoie să lasaţi un pic de loc să iasă aburii altfel o să mai dea pe afară) şi se lasă 15 minute la fiert.

Pepenele galben se taie în două, i se scot şi aruncă seminţele, şi se taie cuburi mici sau se scot bule din pulpă cu unealta din imagine (dacă aveţi, binenţeles). Se pun într-o altă crăticioară, însoţite de zahărul brun, alcool şi rozmarin. Se pun pe foc mediu şi din când în când se adună spuma formată. După maxim 15 minute se ia de pe foc.

Avocado se taie în jumătăţi, i se scoate sâmburele, se pun bucăţile într-un blender. Se adaugă siropul de agave şi vreo 2 linguri de zeamă de lămâie şi se blenduieşte bine până se formează o pastă verde fină.

Cireşelor li se scot sâmburii şi se taie apoi în jumătăţi (sau se lasă întregi).

Quinoa şi dulceaţa de pepene galben se lasă la răcit.

În două pahare mari, curate se pun întâi biscuiţi rupţi în bucăţi, apoi pastă de avocado, cireşe, quinoa şi la sfârşit dulceaţă de pepene. Cu un beţişor se împinge uşor pe marginea paharului (pe interior) până la bază, astfel încât siropul din dulceaţă să ajungă la biscuiţi trecând pe la toate celelalte componente.

Se lasă paharele la rece vreo oră- două (dacă aveţi răbdare). Se serveşte cu puţin iaurt rece pentru un plus de astringenţă.

Notă: Vă sfătuiesc să încercaţi această reţetă şi cu mango în loc de pepene galben. Dulceaţa îi va da un plus de aciditate şi aromă.
Vă rog să citiţi cu atenţie regulamentul pe pagina Plafar.

12 Comments

  • Antonina
    29 mai 2012 at 21:00

    Superba poza! M-a vrajit de cand am vazut-o pe FB! Si chiar n-am gustat din dulcegaria asta pana acum. Abia astept s-o gust preparata de Chef-ul din tine 😉 Pup cu drag !

  • Mihai
    30 mai 2012 at 9:44

    Mult succes, Cata! Sa ne spui cum a fost la eveniment!

  • Cătălina
    30 mai 2012 at 13:11

    Va povestesc pe indelete 🙂 Merci!

  • Anki
    30 mai 2012 at 18:03

    Foarte frumoase fotografii… mereu simt sa scriu asta aici, la tine 🙂
    Iti doresc o experienta de neuitat alaturi de Olivia. Ii citesc si eu blogul de mai bine de un an si cred ca are o minte brici si un suflet frumos.
    te pup

  • Miriam
    5 iunie 2012 at 1:34

    Nici n-ai idee cat ma bucur ca gazduesti tu luna viitoare Provocarea 🙂 !

    Eu n-am avut curajul sa ma bag pana acum pentru ca ma sperie atata organizare – dar mereu ma gandeam ce fain ar fi daca ar fi luna urmatoare pe Kiss the Cook! 🙂

    Abia astept.

  • The Wandering Oltean
    5 iunie 2012 at 7:32

    Ha… 1001 de nopţi 🙂
    Sinfonie de culori in paharele alea ale tale

  • Isabela
    5 iunie 2012 at 12:10

    Cat de bine arata!

  • Alexa
    7 iunie 2012 at 15:35

    delicios, geniala combinatia!

  • Apa.Faina.Sare.
    16 iunie 2012 at 13:52

    Parca m-ai descris pe mine in vacantele de vara, sub pruni, pe patura, cu cartea in mana. Ma uitam in soare si cateva minute vedeam pete albe pe paginile cartii :)) Imi mai distragea atentia cate un fluture sau libelula, iar furnicile ma ciupeau si ma gadilau pana nu mai rezistam si le alungam cu o miscare brusca. ce vremuri…! Cand ma ridicam de pe patura aveam pielea decorata cu amprente de fan si iarba.
    Mancam caise din copac si prune si mere, pe care nu le spalam, doar le stegeam de pantaloni pana se faceau oglinda :))
    Iar struguri ca aia de furat din vecini… n-am gasit in viata mea altii mai dulci 😛

    Faine amintiri ai starnit cu paharul asta de viata si culoare.
    te pup, codruta

  • Claudia
    16 iunie 2012 at 14:31

    Foarte ingenioasa reteta. 🙂
    Nu m-as fi gandit sa folosesc quinoa in asa o combinatie.
    Am totusi o intrebare: se poate renunta la indulcitori (zahar si sirop de agave)?
    Stiu, cantitatea nu e mare dar nici unul din ele nu e sanatos 🙁

  • Catalina
    16 iunie 2012 at 21:53

    Da, si eu luam pere de la vecini si asa mi-am capatat prima „bataie” cu urzici la fund de la matusa mea. :))

  • Cătălina
    17 iunie 2012 at 18:39

    In principiu se poate renunta la ele, Mango-ul are destul zahar natural. 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.