Menu

Unt tartinabil cu semințe (sau cum să faci untul preferat ușor de întins pe pâine)

Teoretic, nu ar trebui să numesc acest produs „UNT” peste că nu este în proporție de 100%. Dar acest lucru nu este important. Rețeta de față e făcută (recunosc) impulsiv după ce a venit Juha la mine și mi-a întins o cutie care arăta a ambalaj de cremă de brânză.

Aceasta s-a dovedit a fi o pastă de întins cu semințe, foarte asemănătoare untului, numai că era vegană și produsă din ulei de rapiță. Printre ingrediente figurau și: semințe de susan, semințe de floarea-soarelui, semințe de in și semințe de dovleac. Ce să zic? A fost dragoste la prima degustare. Deși fără un gust puternic, chestia aceasta m-a cucerit din cauza semințelor. Așa că m-am pus pe căutat și citit pentru a vedea cum pot obține acasă o pastă la fel de fină fără să folosesc xanthan, agar sau alte chestii pe care nu le am momentan, la îndemână.

Am găsit o mulțime de rețete de „margarină” de casă însă iar, mi s-a părut a fi departe de ceea ce îmi doream. Pe de altă parte, le voi da și acelora o șansă ceva mai târziu.

Câteva lucruri de luat în considerare: semințele conțin acid fitic care (mai pe scurt) inhibă absorbția unor elemente precum: calciul, zincul și fierul. O metodă foarte simplă prin care putem face semințele mai ușor digerabile și a înlătura acea calitatea este hidratarea lor în apă peste 8 ore.

Untul trebuie și el ținut la temperatura camerei câteva ore pentru a-l face mai ușor de pregătit.

Ingrediente pentru unt tartinabil cu semințe

220 g unt (în ce procent de grăsime preferați, sărat sau nesărat, după gust)

180 g ulei de rapiță

40 g ulei de măsline

Ideea e ca untul și uleiul să fie în cantități egale. Puteți folosi cam orice ulei numai să țineți cont de gustul fiecăruia pentru că acesta va afecta și gustul produsului final.

1 lingură semințe de susan

1 lingură semințe de in

1 lingură semințe de floarea-soarelui

1/2 lingură sare de mare (fleur du sel)

Untul se taie cuburi mari, se pune într-un vas încăpător, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la temperatura camerei pentru câteva ore (la mine a stat destul de mult pentru că planurile mi-au fost date peste cap ca de obicei- 24 ore). Mai multe ore afară la temperatura ambiantă sunt OK atâta vreme cât nu este vară și extrem de cald. Temperatura din bucătăria noastră este de 21°– 22° C.

Semințele se amestecă și se pun într-un vas cu apă rece pentru 8-24 ore. După acest timp, se scot, se scurg de apă. Eu le-am pus un pic în tigaia încinsă ca să le rumenesc ușor (sunt și mai bune la gust), dar treaba aceasta este opțională.

Într-un vas înalt (de blender manual) se pun untul moale și uleiul, apoi se folosește mixerul vertical (cel pentru pasat supe, piure-uri) și se amestecă cele două foarte bine începând de la baza vasului către buză (în același fel în care se pregătește maioneza rapidă). Lucrați cu grijă, altfel faceți baltă de ulei în bucătărie ca mine.

Amestecul trebuie să iasă fin, moale, lucios. La acest moment este atât de moale încât curge.

Se pun acum semințele și se amestecă manual cu un tel tip pară până când sunt distribuite cât de cât egal în unt.

Se pune în borcane, casolete mici de plastic sau de porțelan, se acoperă cu capac sau folie și se lasă la frigider peste noapte.

A doua zi de dimineață e numai bun de întins pe pâine (după ce stă 2-3 minute la temperatura ambiantă). Sau biscuiți. Sau crackers.

Alte feluri de unt tartinabil se mai pot obține cu: roșii uscate, chorizo, nucifere (alune de pădure, nuci, nuci pecan etc), ierburi aromate (pătrunjel, busuioc, cimbrișor, salvie etc), măsline deshidratate și tot așa.

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.