Menu

Tartă cu frangipane și zmeură. Bonus: sorbet de zmeură și Fetească Neagră

Tarta frangipan cu zmeura-19Din ciclul „mai bine mai târziu decât niciodată”, azi public reţeta unei tarte la care mă gândeam de ceva vreme. Cam de vreo doi ani, de când am zărit-o la Mazi pe site.

Recunosc că mai mult mi-au făcut cu ochiul nectarinele decât pasta de migdale în sine şi asta pentru că în liceu am trăit o „traumă” după ce am halit ca ultima nehalită 2 kile de migdale prăjite, cu sare (îmi adusese un coleg de la el de la ţară şi mi-am zis că trebuie musai să bat recordul mondial de suferit la baie).

Oricum, acum vreo lună, după ce am observat o mică explozie de reţete cu frangipane pe net am tras o fugă în piaţă să caut fructe. Binenţeles că mi-au picat ochii pe nişte zmeură tare frumoasă şi pe nişte merişoare (pe care le-am băut).

Am pus o întrebare pe pagina de FB a KisstheCook acum vreo două zile şi această tartă a fost aleasă de prieteni. S-au mai sugerat câteva dar eu o las pe ea şi reţeta de sorbet cu care am măritat-o. Şi bine am făcut.
M-am înveselit de două ori: din cauza combinaţiei de gusturi şi din cauza a 12% alcool din Feteasca Neagră. Pe care l-am mâncat (sorbetul)!

Aşadar, cele două reţete.

Ingrediente pentru baza de tartă (24 cm diametru):

200 g făină albă
100 g unt rece
50 g zahăr brun
1-2 linguri lapte rece- eu am pus de capră

Ingrediente pentru umplutură şi decor

90 g făină de migdale
70 g zahăr brun
90 g unt de capră
(de la Ferma Caprina)
1 ou mare sau 2 mici
un vârf de cuţit de mentă praf

250 g zmeură proaspătă

Ingrediente pentru sorbet de zmeură şi Fetească Neagră

400 g zmeură proaspătă
250 ml Fetească neagră
2-3 linguri miere
(eu am pus mai puţină pentru că mă gândeam la dulceaţa frangipanului)
un vârf de cuţit cimbru uscat

Se începe cu prepararea aluatului de tartă: untul rece tăiat cuburi, făina, zahărul brun se pun împreună într-un robot de bucătărie şi se dau o tură până se unesc şi formează firimituri mari. Se adaugă cele două linguri de lapte şi se amestecă din nou. Se formează o bilă de aluat care se înfăşoară într-o bucată de folie alimentară şi se trânteşte la frigider vreo 15-20 minute.

Se porneşte cuptorul şi se lasă la încins până atinge temperatura de 180 grade C.

Făina de migdale, untul de capră moale şi zahărul se pun în robot. Se amestecă bine. Se adaugă oul/ouăle şi praful de mentă. Se amestecă până la formarea pastei. Gata, aveţi frangipane!

Se scoate aluatul din frigider, se întinde între două coli de hârtie de copt şi se pune în tavă (fără hârtie, desigur). Se înţeapă pe fund, se toarnă crema frangipane peste el, se întinde frumoooos. Se aşază zmeura (spălată şi scursă de apă).

Se bagă la cuptor pentru 40 minute.

***

Sorbetul de zmeură n-a fost aşa complicat de făcut. Deşi, fără maşină de îngheţată e ceva de muncă la el.

Aşadar, zmeura curată, vinul, mierea, cimbrul se pun într-un blender. Se fac piure, cât mai piure posibil, ca să zic aşa. Apoi se trece toată zeama aceea roşie printr-o sită fină (dacă nu vă plac sâmburii din zmeură).

Dacă este caldă, se lasă la frigider măcar o oră. Se montează maşina de îngheţată şi se porneşte. Se toarnă amestecul şi se lasă cam 15 (20) minute.

Are de la bun început o consistenţă numai bună de făcut quenelles, dar pentru perfecţiune, transferaţi într-o cutie din plastic şi băgaţi la congelator 30 minute.

Serviţi tarta cu acest sorbet. Sau cu îngheţată de vanilie. Ornaţi cu mentă. Îmbătaţi-vă mâncând. 🙂

Alte reţete cu frangipane din blogosfera românească (nu sunt greu de găsit, dar e greu de ales 😉 ):

Cu smochine a la Mazi, Cu smochine şi rozmarin a la Margot

Cu nectarine a la Ile, Cu cireşe, de la Laura Adamache

Bakewell de la Sisterskitchen, Cu portocale, de la Andreea Chinesefood

Cu pere de la Cookiejar, Tot cu pere, de la Laura Laurenţiu

Cu iersici, de la Pansy, Cu prune, de la Andie

7 Comments

  • Cristina
    8 octombrie 2013 at 13:29

    ohhh ce bine arata! poftesc la ea de cand am vazut-o pe fb!

  • sisterskitchen
    8 octombrie 2013 at 13:51

    pff, ce nebunie! Ne-am apuca de toate odata:))

  • Cătălina
    8 octombrie 2013 at 19:58

    Sa stii ca eu am mai vazut zmeura pe piata sambata asta 😉

  • Bogdan
    9 octombrie 2013 at 10:46

    Chiar un frangipane am facut si eu zilele trecute, dar cu iaurt si putin malai, ca sa-i mai reduc din calorii. Aspectul n-a fost prea fain insa al tau arata genial!

  • Ile
    10 octombrie 2013 at 14:50

    Deci eu vreau sorebtul ala!!! Are o culoare dementiala!!

  • […] și mierea îl mai îmblânzeau iar cimbrul lăsa un after taste superb. Rețeta pentru acest sorbet o puteți găsi la noi pe site, căci am avut inspirația să notez ce am amestecat, cum și […]

  • […] de atat, puteti face aceasta tarta cu aproape orice fruct doriti; Kiss The Cook, va arata si variantele altor bloggeri. Eu zic sa nu mai stati pe ganduri si sa-i dati […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.