Prăjitură cu blat de cartof dulce și dovleac, cremă de mascarpone și caramel și Bourbon peste tot

Adică dacă primești alcool și nu îl bei, folosește-l la gătit.

Spre exemplu, în rețeta de față am pus Bourbon (să fie) și în blat și în cremă și aproape că am turnat un pic și pe gât că eram ruptă de oboseală dar voiam să fac o surpriză șefului peste inima mea. Adică m-a trezit Erik de pe la 6:00 a.m. și n-am mai putut adormi la loc deși el a reușit (și încă cum!) Așa că m-am târât dus până la bucătărie și m-am apucat de copt.

Blatul este model de la Alina, Ciocolată și vanilie, dar cu ceva modificări pentru că aveam un singur cartof, și ăla amărât, de vreo 150 grame. A ieșit ceva bun peste care am turnat cremă din belșug, și pe care, dacă tot eram la capitolul delir, am pus niște alune de pădure îmbrăcate în caramel. Și-o operă abstractă din caramel pentru că habar nu am să lucrez cu el dar am zis să mă dau artistă. 😀

Să scriu, așadar despre bunătatea aceasta de desert. Atenție, avertizez de la bun început că am pus mai puțin zahăr decât este în rețeta după care m-am inspirat. Și ăla a fost Panela, care e mai puțin dulce decât cel alb, tos. Adică, mai pe scurt, dacă vă place mai dulce, puneți mai mult.

Ingrediente pentru prăjitură cu blat de cartof dulce și dovleac cam (8 porții, tavă diametru 24 cm)

150 g cartof dulce ras
150 g dovleac ras sau pastă de dovleac
*ca aici
3 ouă
100 g zahăr brun
130 ml ulei
(poate fi de rapiță, floarea-soarelui, măsline, nucă- dacă sunt presate la rece vor avea fiecare gustul lor)
180 g făină albă
100 g alune de pădure
30 ml Bourbon
(coniac, vinars sau ceva similar)
1/2 linguriță scorțișoară
1/2 linguriță praf de cardamon
1/4 linguriță paprika afumată
1 linguriță praf de copt

Ingrediente pentru cremă

500 g mascarpone
3 linguri caramel
sărat (se găsește în comerț sau îl puteți face acasă)
20 ml Bourbon– vrem ceva aromă nu să ne facem criță

Alune în caramel

50 g zahăr tos
10-15 alune de pădure

Se pornește cuptorul și se lasă la 180 grade C. Într-o tigaie de fontă, pe foc mic, se rumenesc bine alunele de pădure. De la căldură se va curăța singură cojița de pe ele. Dacă nu cade singură, le puteți freca într-un prosop și se duc repede.
Se curăță cartoful de coajă, se spală și se rade pe răzătoarea mare. La fel se procedează cu dovleacul (dacă aveți noroc, se găsește în piață gata ras).

Ouăle se pun într-un vas încăpător, se pune un praf de sare, zahărul și se bat până se dizolvă. Apoi se toarnă uleiul și se amestecă. Se adaugă cartoful dulce și dovleacul, se amestecă.
Separat, făina se amestecă cu scorțișoara, cardamonul, paprika afumată, praful de copt. Apoi se pun toate în compoziție și se încorporează.

Se adaugă Bourbonul și alunele de pădure tocate mare la cuțit.

Se toarnă într-o tavă rotundă cu pereți detașabili și se bagă la copt. Dupa vreo 35-40 minute ar trebui să fie gata.

Cât timp se coace mândrețea, se amestecă mascarpone cu Bourbon și caramelul sărat. Se amestecă bine. se lasă la rece.

Din cele 50 grame de zahăr tos se face rapid un caramel. Atenție, nu se arde. 🙂
Fiecare alună se înfige ușor într-o scobitoare, apoi se trece prin caramelul fierbinte până se acoperă peste tot. Eu am înfipt scopitorile într-o banană, dar la fel de bine pot fi înfipte într-o cutie de carton sau orice altceva până când se răcesc alunele.

Odată scos din cuptor, blatul se lasă la răcit 10 minute în tavă, apoi se scoate pe un grătar și se lasă se se răcească de tot.
Când este gata de servit, se pune crema apoi se adaugă alunele și gata, asta e. Atenție! Nu se pun alunele pe cremă dacă nu se servește imediat. Din cauza umidității, caramelul de pe ele se dizolvă.

Note:

Rețete de desert cu cartof dulce mai găsim și la

Teo, tartă cu cartof dulce
Paula, briose cu cartof dulce și migdale
Lecturi și Arome, biscuiți cu cartof dulce
Alexandra J., Plăcintă de cartofi dulci

Lasă-ne un comentariu