Menu

Pastă de dovleac pentru prăjituri

pumpkin paste-32Deși în mintea mea sunt o zeiță în bucătărie care le știe și le face pe toate bine în continuu proces de învățare, uneori mai dau și greș în sensul că mă abat de la ceea ce aveam de gând să fac și ajung să am la final un alt produs decât cel planificat. De fapt încerc să salvez niște ingrediente pe care le pregătisem pentru ceva, care s-au bușit și din care a trebuit să fac altceva.

Așa și cu această pastă de dovleac. Ea în sine este fantastic de bună (v-o zic eu, un om care nu prea e înnebunit după dovleac) și destul de folositoare la pregătirea deserturilor dar am ținut morțiș să fiu sinceră. Eu voiam să fac de fapt o dulceață, măcar un gem. Dar nu.

M-am încăpățânat să fac dulceața la fel ca pe cele pe care le fac din fructe cu structură și pulpă mai tare (care rămân întregi la fiert, cu alte cuvinte) fără să execut un sirop în prealabil, ci să plec cu fierberea de la zero. Iar dovleacul, știm cu toții, la fiert prea mult se destramă, se face pastă.

Așa că.

Ingrediente pentru pastă de dovleac pentru prăjituri

2-2,5 kg dovleac
500 g zahăr brun
10 cuișoare
3 anason stelat
4 cardamon negru
6-7 cardamon verde

Dovleacul plăcintar folosit de mine a avut circa 3 kg. După ce l-am curățat de semințe și coajă, am mai rămas cu vreo 2 kg. Am tăiat dovleacul în cuburi, l-am pus în forma aceasta într-un vas adânc, am pus zahărul peste el și toate mirodeniile și l-am lăsat la frigider peste noapte.

Dimineața își lăsase foarte mult suc, așa că l-am pus pe foc mic și l-am lăsat sa fiarbă. Vreo 20 de minute mai târziu mi-am dat seama că planul meu va da greș așa că am decis să-l fac pastă pentru niște deserturi viitoare.

După ce fierbe cam 30 minute, maxim 40, se scot toate mirodeniile din cratiță și cu ajutorul unui blender vertical se pasează foarte bine. Se mai lasă apoi la fiert în această stare încă 15 minute, amestecând în continuu ca să nu se prindă.

Se oprește focul și se poate continua astfel:

Opțiunea 1. Se lasă pasta la răcit, se pune în pungi porționată în cantitățile dorite (mie mi-a ieșit o pungă de 800 g și una de 300 g, regret că nu am făcut mai multe de 300), se bagă la congelator.

Opțiunea 2. Se toarnă pasta fierbinte în borcane sterilizate, se lasă la răcit încet, acoperite cu ziare sau cârpe.

Note:

Pentru prăjitura din imagini am folosit 300 g pastă dovleac, 3 ouă și 300 smântână 35%, puțină sare. Totul amestecat foarte bine și pus în tava cu pate sablee. mai avem altă rețetă aici.

1 Comment

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.