Menu

Tartă (aproape) de post cu banane şi scorţişoară

Tarta vegana banane-28A fost odată ca niciodată o bunică și niște vremuri ceva mai grele. Dar oricât de grele ar fi fost, în sânul familiei, a fost frumos.

Poate erau dificil de procurat dar bunica venea când și când acasă cu o sacoșă plină de banane verzi. Atât de verzi încât dacă le mâncai ca atare se lipeau dinții unii de alții. Așa că toate mănunchiurile acelea crude stăteau zile în șir pe șifonier așteptând să se coacă și pe noi să le mâncăm. Pentru că eram mai băiețoasă. mă cocoșam măcar o datp pe zi pe șifonier ca să verific dacă verdele a virat în galben. Și de cele mai multe ori șterpeleam câte o banană în pârgă, mă chinuiam s-o înfulec și apoi îmi spuneam că nu voi mai face așa ceva.

Dar…

Vremurile acelea s-au dus. Au luat-o și pe bunica cu ele.

Dar amintirile mi-au rămas calde. La fel ca sufletul ei.

***

Ingrediente pentru aluat de post

300 g făină integrală
100 g unt de cocos
20 g zahăr brun
50-60 ml apă rece

Ingrediente pentru umplutură

4-6 banane coapte (în funcție de mărime)
100 ml rom alb
1 lingură scorțișoară măcinată

Pentru că aluat este extrem de fărâmicios (cam de două ori mai sfărâmicios decât cel cu unt din lapte), se va lucra cu ingrediente reci. Sau măcar, când este gata aluatul se va odihni la frigider 1 oră.

Într-un robot de bucătărie se pun făina, untul de cocos și zahărul brun. Se amestecă împreună până se formează firimituri mari, umede. Se adaugă apa treptat până când aluatul se adună și se formează o bilă.

Se scoate din robot, se înfășoară în folie de plastic alimentară și se bagă la frigider o oră.

În acest răstimp, se curăță bananele de coji, se taie felii destul de generoase și se pun într-un vas adânc împreună cu romul și scorțișoara. Se lasă cam 30-60 minute.

Se scoate aluatul de la rece, se taie în două părți aproximativ egale. Se întinde una dintre bucăți cu grijă între două coli de hârtie de copt, se pune în tava de copt și se înțeapă cu furculița la bază. Se așează bananele după bunul plac, se toarnă o parte din amestecul în care au stat bananele.

Se întinde și a doua bucată de aluat, se crestează în câteva locuri (pentru a lăsa aburii să iasă la copt și se pune cu grijă peste banane. Ca un capac, adică. Se lipsesc marginile și se bagă la cuptorul încins la 190 grade C pentru 30 minute.

Vă avertizez că va fi un miros minunat în casă. Iar gustul ușor discret, de banane coapte într-o crustă de aluat fraged, aproape crocant.

Aceasta este a doua rețetă pe care o pregătesc pentru Dulce Românie de aprilie (2013). O tartă rustică simplă, cu ingrediente ușor exotice.

Magda, abia aștept să ne vedem în mai 🙂

6 Comments

  • […] ( Kiss the cook )  revine la provocare si cu un desert , caci altfel nu se putea  , nu ? O tarta ( aproape ) de post cu banane si scortisoara  , un desert care ii aduce aminte Catalinei de nazdravaniile pe care le facea la dragii ei bunici : […]

  • Magda Adina
    2 mai 2013 at 0:32

    Multumesc frumos ptr participarea la parada !!
    PS.Si eu abia astept sa ne vedem , cu toate ca am o droaie de emotii de acum !! :((

  • Cătălina
    2 mai 2013 at 8:39

    Cum să ai emotii? Vei vedea, o să ne înțelegem bine 🙂

  • Eileen Cuisine
    3 mai 2013 at 23:52

    Bananele imi plac, la fel si scortisoara. Prin urmare, trebuie sa incerc reteta cat de curand;) Paste minunat!

  • Cătălina
    4 mai 2013 at 9:34

    Paște minunat și ție Eileen! Mă bucur că ai trecut în vizită pe la mine 🙂

  • Miriam
    6 mai 2013 at 23:21

    Da, da, da. Si pe mine ma pasioneaza in ultima vreme aluatul vegan de tarta (ca si pe Andie) si neaparat o fac cand ma intorc la Bucuresti.

    Si ne si vedem soon :).

    Hugs.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.